Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zašto mještani Ista ne mogu gledati HTV?

21.07.2016. 22:00
Zašto mještani Ista ne mogu  gledati HTV?


Kada direktor zadarske Čistoće Dragan Maračić ode vikendom ili tijekom godišnjeg odmora na svoj Ist, tamo ne može gledati ni jedan program HTV-a. Njegovom sumještaninu Draganu Segariću, predsjedniku DVD-a Ist, još je teže jer čovjek živi na otoku pa je za sadržaje  nacionalne televizije uskraćen tijekom cijele godine.
Baš je Segarić prije  dva dana nazvao Odašiljače i veze na tu temu, ali su ga, kako to u pravilu  biva kod nas, “šetali” na druge ‘releventne’ adrese, jer uvijek i u svemu,  kriv je, eto, netko drugi.
– Ne daj Bože da se dogodi neka katastrofa većih razmjera, kaže Segarić. O tome bi naravno cijelu naciju izvještavala HTV kao javna televizija,  dala bi ljudima upute što i kako. Mi na Istu bili bi izolirani od svega i ni  jedna od tih važnih informacija ne bi doprla do nas – slikovito izražava  ovu situaciju naš sugovornik.
HAKOM-ovi stručnjaci su i ovog ljeta pokrenuli opsežnu akciju mjerenja i prijave smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu  hrvatskih radijskih i televizijskih programa. Mjerenja se provode duž cijele naše jadranske obale i na otocima, od Savudrije na sjeveru do Prevlake na jugu  Hrvatske, gdje su smetnje najizraženije.
Dobar poznavatelj ove teme, bivši, predratni šef Odašiljača Ćelavac,  Radojko Punoš (Zadranin iz Vrgade) kaže da cijeli ovaj problem ima vrlo  jasnu pozadinu.
 – Evo, mi na širem zadarskom području imamo tri odašiljača, Mihovil,  Ćelavac i Pag,  koji su blizu jedan drugome, a sva tri rade. Kako je to moguće? Samo zato što su naštimani da rade na maloj snazi – kaže Punoš,  jer bi u proitivnom ometali jedan drugoga.
Na naš upit da li nam Talijani smetaju zato što su tehnološki jači, superiorni pa im mi ne možemo “uzvratiti”, Punoš odgovara:
– Ne! Ispričat ću vam jedan primjer. Prije rata, još u vrijeme bivše  države, jedne kasne večeri, pojačao sam snagu Ćelavca na maksimum.  Naravno, na drugoj, talijanskoj obali registrirali su velike smetnje, bili su  blokirani. Par dana nakon toga, došli su nam dva Talijana na razgovore i  nakon ne baš ugodnog početka razgovora, na kraju smo im rekli: OK, kalajte vi, pa ćemo kalati i mi! – ispričao nam je Punoš.
Ali, laiku se onda postavlja pitanje zašto mi onda radimo na tako maloj snazi, ako ste vi još prije 30-ak godina mogli ometati talijansku stranu  – pitamo ga.
– Vidite, to je već pitanje koje treba uputiti onima koji donose odluke,  zakone i pravila. Mi ovdje više nemamo repetitore na Istu, nemamo u  Dinjiški. Ostali su Mihovil, Ćelavac i Pag na ovom našem području i rade  na maloj snazi. Možete naravno i na Istu gledati programe HTV-a, ali samo na način da se pretplatite preko paketa B-neta ili MAX-TV-a, ali ne  izravno, ono što se kaže laički – samo preko vlastite antene.
Jasno je da je naš zakonodavac pogodovao velikim magnatima koji na  tome zarađuju ogroman profit i prilagodio je tehnički sustav odašiljača  tako kako je prilagodio.
Dakle, ako naši mještani Ista s početka ovog teksta žele gledati programe HTV-a, osim 80 kuna TV pretplate HRT-u, moraju platiti i jednog od  operatera preko kojeg mogu primati signal. A to je onda daleko više od  80 kn. Uzmi ili ostavi.