Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Baradićev primjer

Autor:

21.08.2008. 22:00


Veliki su gospodarski junaci oni općinski načelnici, koji malom i srednjem poduzetništvu osiguravaju mogućnost započinjanja ili širenja posla.
Nagli razvitak gradova uz more temeljen na turizmu, pomorstvu i poljodjelstvu zahtijeva širenje posredničkih uslužnih i proizvodnih djelatnosti.
Takve djelatnosti skupljene u zonama dobri su potraživači najamne i poduzetničke djelatne sile i stožer su tržne orijentacije hrvatskog gospodarstva.
Jedan od takvih suvremenih poslovnih gurua, koji je spoznao tu nužnost, je i Željko Baradić, stankovački načelnik, poljodjelac, posebice vrijedan maslinar s 2.300 stupi maslina, otac troje djece srednjoškolaca kojima nije teško subotu i mnoga jutra provesti radeći u masliniku, služi kao dobar primjer svojim općinarima.
Organizarajući priredbe kao što su vinske svečanosti u općini Stankovci, biranje najboljeg vina uskoro i vinske kraljice te ribljih natjecanja na Vranskom jezeru, poljodjelstvo je vezao uz seoski turizam.
U novije doba uspješno veže ponudu gospodarskih objekata u gospodarskoj zoni u stankovačkom zaobalju, po povoljnim uvjetima podiže zanimanje mnogih ulagača, posebice onih niskoprofitnih proizvodnih i uslužnih djelatnosti, koji inače nemaju prigode za opstanak i razvitak svojih obrta, ako im se ne pomogne.
Takav živi interes za stvaranje gospodarskog okruženja teško je zabilježiti.
Prate ga i drugi: Polača, Benkovac i Poličnik.
Mislim da vlastito osamostaljivanje gospodarskog razvitka lokalne samouprave potpomognuto državnim ulaganjem, najbrže vraća uložena sredstva.
Svakako da sposobni načelnici u tome zaslužuju divljenje.