Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kulturna baština sačuvana u novigradskoj nošnji

Autor: Katina Vrsaljko

21.08.2008. 22:00
Kulturna baština sačuvana u novigradskoj nošnji


Novljani su jako ponosni na svoju nošnju i vrlo su zainteresirani za izložbu. Rado je nose i predstavljaju svoju lokalnu kulturno-tradicijsku baštinu. Svi smo jako sretni što je naša nošnja opet živa i što možemo vidjeti kako su se naši stari odjevali u svečanim prilikama, rekla je Jagoda Ivčić, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Novigrad
Nakon vrlo posjećene izložbe slikarski obrađenih fotografija s motivima Novigrada autorice Ismene Meić, Knjižnica i čitaonica Novigrad punom parom nastavlja sa svojom galerijskom djelatnošću. Tako je u suradnji Knjižnice i čitaonice Novigrad i Etnografske zbirke novigradskog zavičajnog muzeja ovog tjedna postavljena izložba pod nazivom “Novska nošnja”.
Fuštan, traveša, aljak
Korisnici knjižnice i svi zainteresirani izložbu će moći pogledati do 30. rujna, a interes je već sad velik.
– Novljani su jako ponosni na svoju nošnju koja je toliko posebna da promovira samu sebe. Rado je nose i predstavljaju svoju lokalnu kulturno-tradicijsku baštinu, a još brojni bi ju voljeli imati. Svi smo jako sretni što je naša nošnja opet živa i što možemo vidjeti kako su se naši stari odjevali u svečanim prilikama. To jednim dijelom možemo zahvaliti članicama Udruge žena Sv. Katarina koje su je same šivale po uzoru na novigradsku nošnju iz 19. stoljeća, koja se čuva u fundusu Etnološkog odjela Narodnog muzeja u Zadru, rekla je Jagoda Ivčić, ravnateljica knjižnice.
Na izložbi je prezentiran faksimil ženske i muške dječje svečane nošnje s kraja 19. stoljeća, koje je sašila Sretna Ivčić r. Vlatković. Djeca u Novigradu su se odijevala poput odraslih sve do vremena prelaska u građanska odijela, dakle od kraja I. svjetskog rata.
Svaki izložbeni artefakt u knjižnici je opisan, i navedeni su dijelovi nošnji i to na izvornim nazivima. Tako će svi koji ne znaju, a naročito djeca koja u knjižnici provode puno vremena, odsad znati da se muška nošnja sastoji od gaća s škaršelan, pasa, košulje na ogricu, krožeta, aljka i crvenkape, a ženska od fuštana s buštom, traveše, aljka i krakog opleća (košulje).
Oduševljeni turisti
Osim faksimila dječje odjeće, u Knjižnici i čitaonici Novigrad dijelom je izložena i originalna odjeća: ženske mudante iz prve polovice 20. stoljeća, zatim šotana ili kotula, svetačna i udovička peturina te ditinja košulja i ditinja traveša.
– Jako smo sretni što u Knjižnici i čitaonici Novigrad možemo izložiti nešto ovako izvorno, novsko. Naša je nošnja drugačija od ostalih, malo je sofisticiranija jer su nju naši stari nosili za blagdane, svetkovine i na plesove. Kad naš KUD Fortica u Udruga žena nastupaju po Zadarskoj županiji i u svom mjestu, upravo je to ono što se svima svidi. A to je i cilj – promicati našu kulturnu baštinu, sačuvati našu nošnju i te vrijednosti prenijeti na mlađe naraštaje, rekla je Jagoda Ivčić.
Prije otvorenja izložbe “Novska nošnja”, KUD Fortica i Udruga žena Sv. Katarina napravili su pravi spektakl u svom mjestu. Obučeni u svoje gospodske nošnje brodovima su se odvezli na kraj Novigrada. Pjevajući stare novigradske napjeve i dalmatinske pjesme šetali su do Male galerije gdje su izveli Hrvatsku promenadu. To je još jedan put oduševilo okupljene, a naročito turiste čiji fotoaparati nisu prestali blicati.
Bila je to još jedna u nizu promocija novske nošnje i običaja te poziv svima da pogledaju u novigradskoj knjižnici kako su se odijevali njihovi preci.