Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na gradskim socijalnim jaslama deset tisuća Zadrana

21.08.2011. 22:00
Na gradskim socijalnim  jaslama deset tisuća Zadrana


Iz proračuna Grada Zadra najvećim se dijelom pokrivaju troškovi rada Pučke kuhinje, koja uključuje i dostavu hrane na kućnu adresu pojedinih korisnika. Taj oblik pomoći koristi 280 osoba, od kojih dvadesetak hranu dobiva na kućnu adresu


Kako ističu u  gradskom Odjelu za socijalnu skrb i zdravstvo, unatoč krizi, postignuta razina  socijalne skrbi nije značajno  pala. Od samog početka godine obnavljaju se zahtjevi  za ranije odobrene potpore,  ali i zahtjevi za nove oblike  pomoći u vidu naknada i  usluga socijalno ugroženim  kategorijama građana.
Prema Programu socijalne  skrbi i zdravstva za 2011.  godinu i prema Smjernicama za razdoblje od 2009. –  2012. godine, kako kaže Jakov Vidović, pomoćnik  pročelnika Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, treba  inzistirati na daljnjem razvoju i unapređenju socijalnih usluga i servisa, osobito  za najosjetljivije društvene  skupine.
Novčane naknade i  jednokratne pomoći
– Od popisa stanovništva  2001. permanentno se povećava broj žitelja grada Zadra. Dio od tog broja svakako se može pripisati pozitivnom prirodnom priraštaju stanovništva, a najveći dio doseljavanju stanovništva iz okolnih mjesta,  ali i drugih dijelova Hrvatske, budući da je Zadar zbog  svog gospodarskog i svakog  drugog procvata ocijenjen  kao grad poželjan za  življenje, govori Vidović.
Za razliku od drugih sredina Hrvatske, dodaje Vidović, životni standard  građana u stalnom je porastu.
– Na to upućuju razni  pokazatelji kao što je rast  prosječne plaće, smanjenje  broja korisnika socijalne  skrbi, izuzev broja nezaposlenih koji je uslijed gospodarske krize porastao  svugdje u svijetu. Iako smatramo da su i socijalna davanja i usluge za najugroženije žitelje grada Zadra  na razini postignuća na svim  drugim područjima života u  nadležnosti lokalne vlasti, u  predstojećem četverogodišnjem razdoblju želimo,  ne samo zadržati dostignutu  razinu već i unaprijediti na  svim područjima djelovanja,  ističe Vidović, dodajući da  su upravo u tom smjeru  zadane smjernice za sljedeće  razdoblje.
Trenutačno je u socijalni  program Grada Zadra  uključeno gotovo 10.000 korisnika, a najveći dio njih  koristi besplatan javni prijevoz. Njega koriste sve osobe starije od 65 godina bez  mirovine, umirovljenici s  mirovinama čiji iznos ne  prelazi 2.500 kn, članovi  udruge “Svjetlo”, osobe oboljele od PTSP-a i članovi  udruge tjelesnih invalida,  udruge roditelja poginulih  branitelja…; a osiguran je i  prijevoz osoba s invaliditetom specijalnim kombijem.
Naknade za troškove stanovanja, što se odnosi na  utrošak električne energije,  vode te na komunalnu naknadu, koristi 337 samca i  375 obitelji.
Što se tiče troškova  prehrane, iz proračuna Grada Zadra najvećim se dijelom pokrivaju troškovi rada Pučke kuhinje, koja  uključuje i dostavu hrane na  kućnu adresu pojedinih korisnika. Taj oblik pomoći koristi 280 osoba, od kojih  dvadesetak hranu dobiva na  kućnu adresu. Ostale naknade odnose se na troškove  zdravstvenih i socijalnih usluga, to jest usluga pružanja  njege i pomoći u kući, zatim  subvencije boravaka djece u  jaslicama i vrtićima. Jednokratne novčane pomoći daju  se za opremu novorođenčadi, za umirovljenike  u vidu “uskrsnica”, za  troškove pogrebnih usluga,  novčanu pomoć obiteljima u  teškim životnim prilikama te  za nabavu ogrijeva.
Prema smjernicama za  sljedeće razdoblje, zadržale  bi se postojeće naknade i to,  kao dosad, na višoj razini od  državnog prosjeka, usklađivao bi se cenzus  prihoda s kretanjima  troškova života, mirovina  i plaća, a eventualno bi se  uveli i novi oblici pomoći  poput stipendiranja socijalno ugroženih studenata  i studenata s invaliditetom.
Poticajna  stanogradnja
U prvoj polovici ove godine, nakon provedenog  javnog natječaja formirana je Lista prioriteta za  dodjelu tzv. “socijalnih  stanova”. Još od ranije  proveden je i natječaj za  dodjelu stanova iz programa “poticane stanogradnje”. Stanovi iz oba navedena programa grade se  na predjelu Crvenih kuća,  čiji završetak se očekuje  koncem tekuće i tijekom  iduće godine.
U socijalni dio djelovanja  Odjela za socijalnu skrb spadaju još i razni programi  psihosocijalne zaštite poput  zaštite djece i mladih, žena i  obitelji, to jest prevenciji nasilja u obitelji. Tu je i zaštita  osoba s invaliditetom, osoba  starije životne dobi, beskućnika te hrvatskih branitelja. U psihosocijalnoj  zaštiti Odjel surađuje i sa  srodnim udrugama kroz financiranje, sufinanciranje i  relizaciju različitih projekata.
Zdravstvena zaštita, između ostalog, podrazumijeva suzbijanje masovnih  nezaraznih i zaraznih te kroničnih bolesti, pomoć Općoj  bolnici Zadar i drugim  zdravstvenim ustanovama u  vidu nabave aparata,  uređenja i adaptacije prostora i slično, a pruža se i  financijska potpora pri edukaciji zdravstvenih i  psihosocijalnih djelatnika. Grad sudjeluje u  borbi protiv bolesti  ovisnosti, podupire i  rad brojnih udruga  građana, a sve s ciljem  podizanja standarda i  poboljšanja kvalitete  zdravstvene zaštite  građana.
Tijekom ove godine  Grad je vlastitim sredstvima uredio i opremio ambulantu obiteljske medicine na  Meladi i pripomogao  otvaranje ambulante  obiteljske medicine na  Gaženici.
Time će žiteljima tih  dijelova grada, napose  djeci, starima i nemoćnima liječnička  pomoć postati znatno  dostupnija. Također  se, kako doznajemo od  Marija Pešuta, pročelnika Odjela za socijalnu  skrb i zdravstvo, tijekom vikenda i u dane blagdana  nastavilo s dežurstvom pedijatara i financiranjem  kompletnih troškova vezanih za rad osmog tima Hitne  medicinske pomoći bez kojeg bi bilo nemoguće organizirati učinkovitu i pravovremenu hitnu službu koju provodi Dom zdravlja Zadar.
Odjel želi razvijati civilno  društvo i sudioničku demokraciju te poticati i razvoj  volonterstva.


Grad prijatelj djece




U okviru psihosocijalne zaštite djece i mladih, Grad  surađuje s raznim civilnim udrugama. Tako s Caritasom  Zadarske Nadbiskupije sudjeluje u više projekata. Između  ostalih, u projektu boravka za djecu iz rizičnih obitelji  “Mala škola” i u programu udruge “Pro vita” za pomoć  trudnicama i majkama u slučajevima kada je izostala skrb  drugog roditelja ili ostalih članova obitelji. S udrugom  “Izvor” sudjeluje u programu “Zaštite materinstva i mentalnog zdravlja djece”. U ovoj domeni su i brojni programi  prevencije i borbe protiv ovisnosti o opojnim drogama,  kao i drugih vidova ovisnosti i neželjenih ponašanja  mladih. Grad brine i za izgradnju i uređenje brojnih  sportskih objekata na području grada Zadra. Inače,  financira programe više od stotinu sportskih klubova u  koje je uključeno gotovo desetak tisuća mladih.
– U okviru psihosocijalne zaštite djece i mladih je i  studentsko savjetovalište, zatim subvencioniranje cijene  dječjih vrtića i financiranja produženog boravka za osnovnoškolce, kao i uvođenje novih programa u Dječjim  vrtićima u Zadru u skladu s potrebama roditelja (poslijepodnevni program, program vikendom i slično).  Također, počela je i implementacija projekta Gradovi i  općine – prijatelji djece, a očekuje se uređenje prostora  Centra za mlade i osmišljavanje programa za mlade u  suradnji sa Savjetom mladih Grada Zadra. A i za svaku  proračunsku godinu u skladu s raspoloživim sredstvima  donosi se Lokalni program za mlade, pojašnjava Vidović.


Monografija 112. brigade


Posebni odjeljak u smjernicama Odjela za socijalnu skrb zauzimaju  hrvatski branitelji.
– Kroz Savjetovalište za hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a i članove  njihovih obitelji radi se na psihosocijalnoj i zdravstvenoj zaštiti branitelja.  Sufinanciramo i programe udruga iz Domovinskog rata, II. svjetskog rata i  poraća, pomažemo djeci iz socijalno ugroženih obitelji hrvatskih branitelja  pri školovanju i kupnjom prigodnih darova. Obilježavamo obljetnice važnih  događaja iz Domovinskog rata, sufinanciramo organizaciju prigodnih  programa te pomažemo “Svehrvatska športska natjecanja invalida iz  Domovinskog rata”. Radimo na projektiranju i izgradnji Spomenika domovinskoj pobjedi, a pomažemo i pri stambenom zbrinjavanju hrvatskih  branitelja, pokrivanjem troškova priključaka obiteljskih kuća invalida Domovinskog rata na komunalnu infrastrukturu, govori Vidović.
U smjernicama je predviđena daljnja afirmacija Domovinskog rata,  pomoć braniteljima i članovima njihovih obitelji. Konkretno, to je, između  ostalog, osmišljavanje i publiciranje monografije 112. brigade HV, prve i  najznačajnije postrojbe HV-a u Domovinskom ratu na zadarskom području.