Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sljedeći cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo

21.08.2011. 22:00
Sljedeći cilj je plasman na  Svjetsko prvenstvo


Sipina: Za plasman na SP dogodine ćemo trebati biti među pet najboljih europskih reprezentacija, što nije nerealno očekivati


Nakon tri godine posta Hrvatska će reprezentacija ponovno konkurirati u elitnom razredu  ženske juniorske košarke.  Povratak su izabranice  Željka Ciglara izborile na  Europskom prvenstvu divizije B u mađarskom Miškolcu, gdje su od 4. do 14.  kolovoza nanizale devet  uzastopnih pobjeda te se,  ostvarivši maksimalni  učinak, popele na najvišu  stepenicu na postolju. Golem doprinos ovom uspjehu  dale su i tri Zadranke: u  ulozi pomoćne trenerice na  klupi Hrvatske je sjedila  Marija Sipina, dok je angažman Glorije Sikirić i  Ivane Blažević potvrdio  zašto je spomenuti dvojac  odavno na popisu želja najboljih hrvatskih klubova.  Sipinu i Sikirić prekinuli  smo u kratkotrajnom odmoru od obveza pod  obručima, a razgovor, naravno, započeli s osvrtom  na europsko zlato.
Potvrda potencijala
– Nakon Portugala, kojeg  smo svladali bez većih problema i s uvjerljivom razlikom, sastali smo se s  Mađarskom. Jako smo loše  ušle u utakmicu, do posljednje četvrtine bile smo u  zaostatku i do 12 koševa, no  onda smo pronašle svoju  igru te na kraju proslavile  pobjedu od 11 poena razlike  – kaže Sikirić, razigravačica  hrvatskog U-18 sastava koja smatra da je na EP-u naša  reprezentacija “sama sebi  bila najveći protivnik”.
– Kada smo uspjele preskočiti psihičku barijeru,  kasnije je sve bilo lakše:  pobjednički niz smo nastavile u utakmicama sa Švicarskom, Bugarskom, Njemačkom, Bjelorusijom i  Izraelom, te došle u priliku  da protiv Latvije uzmemo  ono po što smo došle – dodala je Sikirić.
Iako je važnost polufinalnog dvoboja, kaže 17-godišnjakinja, učinila svoje,  naše su juniorke još jednom  uspjele nadvladati pritisak.
– Nije tajna da su naše  ambicije bile vezane uz jedno od prva dva mjesta –  ona koja osiguravaju ulazak  u diviziju A. Valjda zbog  pritiska utakmice koja je  značila sve ili ništa, nismo  se najbolje snašle u prvom  poluvremenu. Međutim, u  drugom smo presingom uspjele uspostaviti dominaciju, pobijediti u najvažnijoj  utakmici. Finale je kasnije  bilo “gušt”, a posljednja pobjeda, u utakmici s Grčkom,  nagrada za uloženi trud –  kazala je Sikirić, na čije se  riječi nadovezala Sipina.
– Ovim je zlatom napravljen novi iskorak u ciklusu  započetom prije tri godine.  Naše su cure uspjele ostvariti priželjkivani plasman.  Znali smo da imamo kvalitetu za ostvariti cilj, no nju  je trebalo još i potvrditi, zato im čestitam. U spomenuti  ciklus ubrajaju se i dva  uzastopna europska srebra  kadetkinja, a naš je plan da  se juniorke do njegova isteka izbore i za nastup na  Svjetskom prvenstvu. Za  takvo što dogodine ćemo  trebati biti među pet najboljih europskih reprezentacija, što smatram da nije  nerealno očekivati – naglasila je Sipina, potom obrazloživši kako je potencijal  generacije 1993./94. dobar  temelj za ostvarenje priželjkivanih ambicija.
– Nakon duže vremena  imamo zaista talentiranu  generaciju: široku lepezu  igračica koje kvalitetno pokrivaju sve pozicije. Usudila bih se reći i da na svakoj  od njih imamo bar po jednu  potencijalnu seniorku, dok  su na posljednja tri prvenstva naše igračice redovito  birane u najbolje petorke  turnira, odnosno proglašavane MVP-em prvenstva. Vrijedno je napomenuti i da na parketu nemamo jednog lidera ekipe, već  da u svakoj utakmici može  iskočiti neka druga cura.
Koliko su Sikirić i  Blažević doprinijele ovom  zlatu?
– Uvelike. Nakon početnog grča, kada su još uvijek  igrale “pod ručnom”, od četvrtfinala nadalje dale su golem doprinos. Kada se lomio rezultat, one su znale  zajednički povući, što je posebno vidljivo bilo u važnoj  polufinalnoj utakmici s Latvijom. Glorija je ujedno bila  i prvi asistent turnira, a da je  prve dvije utakmice odigrala na jednako visokoj razini,  vjerujem da bi se našla u  najboljoj petorci – govori Sipina.
Novi početak
Sikirić i Blažević do konca će kolovoza boraviti u  rodnom gradu, nakon čega  ih u novoj sredini očekuju  novi i još veći klupski izazovi. Obje su, naime, potpisale ugovor s Novim Zagrebom (Lupa Promotion),  a pripremama za novu sezonu će se priključiti 5. rujna. Sikirić smo upitali kako  je došlo do odluke o napuštanju Zadra.
– O odlasku samo Ivana i  ja razmišljale još prošle godine, kada smo dobile ponude Jollyja, no odlučile  smo tada da samo još uvijek  premlade i da je bolje  pričekati još jednu sezonu.  Međutim, cijelo to vrijeme  smo znale da se bliži rastanak i polako se pripremale. Situacija u ŽKK Zadar u  ovom trenutku nažalost nije  najbolja pa smo, nakon ponude Lupe u kojoj je trener  Željko Ciglar, odlučile otići.  Najviše me i privuklo to što  ćemo nastaviti suradnju s  Ciglarom, sjajnim trenerom  uz kojeg vjerujem da ćemo  brzo napredovati – objašnjava Sikirić.
Zadarski tandem nastupat će za klub koji, osim u  hrvatskoj A-1 ligi, konkurira i u regionalnom IWBL  prvenstvu. Sikirić kaže da  je svjesna da će joj u prvoj  godini biti teže izboriti se za  minutažu, no i da će joj veći  broj kvalitetnih igračica u  ekipi predstavljati motiv  više.
– Početak će sigurno biti  težak, ako ništa drugo, onda  zbog činjenice da u Zagrebu  krećem iznova. Sigurno  neću biti jedina igračica na  poziciji “playa”, a konkurencija će biti jača nego u Zadru, no na meni je da radom  i zalaganjem na treninzima i  utakmicama zaslužim veću  minutažu. Ne zavaravam se  da ću odmah na početku  igrati cijelu utakmicu.
S druge strane, 17-godišnja je košarkašica u Zadru već nekoliko sezona bila jedna od nositeljica igre.  “Bijelo-plave” su u travnju  peti put za redom osigurale  ostanak u A-1 društvu, a  Sikirić je svoje i nastupe  ekipe opisala riječima.
– Drago mi je da smo protekle sezone uspjele pobijediti tradicionalno neugodne rivale Pulu i Omiš, a na  kraju izboriti šestu prvoligašku sezonu. Možda smo  mogle i korak više, no ne  smijemo biti nezadovoljne  ostvarenim. Ostanak je svakako uspjeh. Zadovoljna  sam i svojom igrom, a posebno povjerenjem koje mi  je ukazala trenerica Mazija.  Zahvalila bih joj se na svemu, jednako kao i ostatku  sjajne ekipe. Nije mi lako  otići iz Zadra i ostaviti sve  ono što nas je vezivalo godinama.


Novi ustroj lige – nova prilika




Jedan od razloga odlaska  Blažević i Sikirić iz Zadra bio je i  nedostatak motiva, odnosno liga  koju mnogi njeni sudionici karakteriziraju “pomalo dosadnom”. Naime, priliku za odmjeravanje snaga s najboljim hrvatskim klubovima dobile bi tek  dvije najbolje plasirane ekipe u  A-1 prvenstvu – najčešće iste,  dok je ostatak prvoligaškog  društva bio osuđen samo na igranje Lige za ostanak. Međutim,  nedavno smo saznali da od sljedeće sezone kreće jedinstvena  A-1 liga s 12 klubova.
– Smatram da ćemo ponovno  imati jaz između dva i tri najbolja  kluba i ostatka lige, ali i da je  jedinstvena A-1 liga svakako bolje rješenje. Igračice iz uvjetno  rečeno manjih klubova ovako su  dobile priliku nadmetati se s  najboljima u državi, mogućnost  da steknu bolji uvid u vlastite  kvalitete, te da pristup treninzima  i utakmicama podignu na višu  razinu. Glavnina klubova i  igračica jedinstvenom je ligom  dobila veću šansu za napredak –  mišljenja je Sipina.


Tri odličja u tri godine


Generacija koja je zlatom u  Miškolcu izborila povratak u  juniorsku diviziju A u tri je godine osvojila tri odličja. U Estoniji je 2009. na EP-u divizije B  uzela kadetsko srebro, te tako  dobila priliku za sudjelovanje u  elitnom europskom razredu.  Sljedeće pak godine, na EP-u  divizije A u Grčkoj, okitila se  naslovom kadetskih viceprvakinja Europe. Željko Ciglar i  Marija Sipina od 2009. su za  kormilom kadetske, odnosno  danas juniorske reprezentacije.


Blažević i Sikirić na EP-u


Ivana Blažević: 20 min,  8,3 p, šut 54,5 %, 4,5 sk
Glorija Sikirić: 30,3  min., 6,8 p, šut 35,7 %, 4.0  sk, 3,4 as
* Napomena: Sikirić je po  broju asistencija (3,4) bila najuspješnija igračica na turniru.


Počinju upisi u Školu košarke


Kada nije zauzeta reprezentativnim obvezama, Marija Sipina radi u Školi košarke Zadar, omladinskom pogonu koji od prošle sezone objedinjuje muške i ženske selekcije. Razgovor je iskoristila za poziv djevojčicama 2002. godišta i mlađima da postanu dio tima koji će s prvim treninzima započeti paralelno s početkom nove školske godine.


Kadetkinje ostale u diviziji A


Hrvatska ženska kadetska reprezentacija uspjela je izboriti ostanak u diviziji A Europskog prvenstva. U odlučujućoj utakmici u Cagliariju, izabranice Linde Antić-Mrdalj pobijedile su Poljsku 78:65 (16:18, 23:8, 18:15, 21:24), predvođene s tri dvoznamenkaste igračice. Inja Butina postigla je 23 poena, uz 7 asistencija, Antonija Chiabov dodala je 19 poena, uz 13 skokova, a Ivana Matić 15 poena. Hrvatska i Poljska tako su završile s istim omjerom 3-3, iza Srbije (5-1), ali su Hrvatice slavile u oba međusobna susreta. Prvi je, podsjećamo, bio mnogo neizvjesniji, jer je Hrvatska tada slavila sa 72:69, preokrenuvši u posljednjoj četvrtini (32:16) veliku prednost Poljakinja od 15 poena, 9 minuta prije kraja. U preostalom vremenu, Hrvatice su pogodile čak sedam trica (Matić 4), a ukupno su za tri poena šutirale impresivnih 13-29. Inače, Hrvatska je nakon te utakmice bila u vrlo dobroj poziciji, ali se neočekivanim porazima od Finske (54:61), koju je nekoliko dana ranije dobila 29 razlike, te Srbije (60:70), dovela u situaciju da u posljednjem kolu ima imperativ pobjede. Uz Poljsku, iz divizije A ispala je i Finska. U sastavu Hrvatske bila je i Zadranka Antonela Bodrožić, koja je ubilježila sedam nastupa, u prosjeku po četiri minute.
R. MOROVIĆ