Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stari sportovi privlače sve više mladih

21.08.2011. 22:00
Stari sportovi privlače sve više mladih


U organizaciji zemuničke Udruge konopaša, a pod pokroviteljstvom Općine Zemunik Donji i uz pomoć brojnih sponzora, ove godine za nagrade u obliku pehara i pečene janjetine borile su se ekipe iz Dugopolja, “Zagora” iz Unešića, “Ispaćeni” iz Stankovaca i domaćini, “Konopaši” iz Zemunika


Seoska  olimpijada – Konopijada Zemunik još jednom je potvrdila kako je zajedno sa  župnom feštom Kraljica mira – Kraljica Hrvata i smotrom folklora “Dođi diko u  Kotare ravne”, događaj koji  mnoge privuče u Zemunik.
Tisuće posjetitelja
Stari sportovi i vještine  ponovno su u modi i privlače sve više mladih! Devetu godinu zaredom privukli su na mjesni sportski  centar tisuće posjetitelja iz  Zemunika i okolnih naselja.  Među njima bili su i domaći  i strani gosti koji su željeli  vidjeti kako su to nekad  radili naši stari.
– Zemunik je mjesto susreta ravnokotarske tradicije  sela i grada nadomak autocesti, zračnoj i trajektnoj  luci, nacionalnim i parkovima prirode, moru, gdje je  život nakon oslobodilačke  akcije Oluja opet zaživio u  svojoj punoj snazi, kazao je  zemunički načelnik Josip  Marušić.
U velikom broju opet su se  “našli” bližnji, rođaci, prijatelji i poznanici.
– Zemunik u kojem su se  rodila i odgojila poznata  imena sporta i kulture, gaji  svoje “gene kamene”, ponosan je što se deveti put za  redom održavaju nadmetanja u kojima Zemuničani  uživaju od davnina, naglasio  je Marušić te je službeno  proglasio olimpijadu otvorenom.
U organizaciji zemuničke  Udruge konopaša, a pod pokroviteljstvom Općine Zemunik Donji i uz pomoć  brojnih sponzora, ove godine za nagrade u obliku  pehara i pečene janjetine  borile su se ekipe iz Dugopolja, “Zagora” iz  Unešića, “Ispaćeni” iz Stankovaca i domaćini, “Konopaši” iz Zemunika. Najbolje  su vukli Dugopoljci.
Konopaške tajne
– Nije sve u težini i snazi,  jako je važna i tehnika, kako  ćeš uhvatiti konop, položaj  tijela, kako se ukopati, sve  su to sitnice koje mogu  odlučiti o pobjedniku, otkriva konopaške tajne konopaš iz pobjedničke ekipe  Dugopolja, sve ljudine visoke po dva metra i prosječne težine 130 kilograma  koje zbog orijaške snage nazivaju “dizalicama”.
Pod budnim okom Ivana  Fabijana ulogu suca bez povika natjecatelja iskusno je i  znalački odradio Mišo  Krnčević.
– Potezanje konopa je od  1900. do 1920. godine bio i  službeni sport na Olimpijskim igrama, podsjetio je  Krnčević.
Uz buru oduševljenja posebno zanimanje je izazvala  mladolika konopašica Valentina Perak iz Zadra, kćer  konopaša “Ispaćenih” Dragana, koja je ravno sa  svečane svadbene večere  došla na potezanje konopa.
Kod penjanja na drveni  stup najbrži je bio Mate  Fabijan iz Zemunika kojem  je vrijeme 8,75 sekundi bilo  dovoljno za već četvrtu pobjedu. Bilo je onih koji su se  popeli u tren oka, ravno iz  zaleta, ali i onih kojima to  tek uz krajnje napore uspjelo. Legendarni Mate uspio je najbrže dohvatiti  pršut i zasluženo ga odnio  kući.
– I u skoku u dalj s mjesta  najbolji je bio Zemuničanin  Krešo Krnčević. U bacanju  kamena s ramena teškog 13  kg pobijedio je Prominjanin  Dalibor Džaja iz stankovačke ekipe “Ispaćeni”, koji  je stijenu bacio na daljinu od  nevjerojatnih 11,54 metara,  izvijestio je Fabijan.
Domaćini su uz pomoć  kulinarskog meštra Roberta  Škare iz Škabrnje za sve  posjetitelje pripremili 500 litara gulaša, 1.000 porcija.  Za zabavu je bila zadužena  zadarska grupa Dalmatico.