Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HNS će imati svog kandidata za gradonačelnika Zadra

21.08.2016. 22:00
HNS će imati svog kandidata za gradonačelnika Zadra


Iako na “zlosretnom” 13. mjestu liste Narodne koalicije u IX. izbornoj jedinici, po onoj “tiha voda brege dere”, prvi čovjek zadarskog HNS-a aktivno ovih dana obilazi županiju uvjeren da će jedna od nekad najjačih hrvatskih stranaka ponovno vratiti svoj rejting.
Što možete očekivati s 13. mjestom na listi u IX. jedinici?
– Iskreno, očekujemo da u Zadarskoj županiji dobijemo do tisuću i pol preferencijalnih glasova, što bi bilo mnogo bolje nego zadnji put kada smo dobili 650 takvih glasova. Taj broj glasova nam ne osigurava mandat, ali našoj zajedničkoj listi ipak osigurava bolji rezultat, zato ćemo se u kampanji maksimalno truditi.
Je li istina da Vam je ponuđeno sedmo mjesto na listi i da ste ga sami  odbili?
– Istina je, smatrali smo da je poštenije da ovoga puta Šibensko-kninska županija bude ispred nas. Borit ćemo se za što bolji rezultat kako bismo na idućim izborima mogli reći da je bolji i od onog šibenske organizacije.
Je li bilo problema oko usuglašavanja liste sa SDP-om, jeste li tu morali pristajati na kompromise?
– Na proteklim smo izborima imali šesto, sada sedmo mjesto, ali se je negdje drugdje popustilo HNS-u, pa nije bilo većih problema oko usuglašavanja liste. Nije ni korektno da nešto zahtijevamo jer s dosadašnjim rezultatima ne možemo tražiti bolju poziciju. Realni smo.
Mnogo je prljave borbe ovih dana u kampanji, a HNS, pogotovo lokalno, kao da ostaje izvan toga. Niste li ipak malo pretihi?
– To je točno, ali se to događa zato što je u lokalnoj organizaciji došlo do smjene generacija. A bilo je i nekih pogrešaka. Uvijek se javnosti prezentiralo onoga tko je na vrhu, a ostale se nije isticalo, tako da je došlo do poražavajuće činjenice da su neki u našem vodstvu široj javnosti praktički ostali nepoznati. Tu smo jako pogriješili, ovu ćemo kampanju iskoristiti za promociju novih ljudi.
 Je li ipak došlo do prenagle smjene generacija, HNS je nekad bio jedna od vodećih stranaka na lokalnoj i nacionalnoj razini. Što vam se dogodilo da bez koalicija više ne možete izići na izbore?
– Dapače, ja smatram da je smjena došla prekasno jer osvrnemo li se na gospodina Maštruka i ostale iz te generacije, ta ekipa ima već preko 70 godina. Stranka je postepeno trebala uvoditi po dvoje, troje novih ljudi, umjesto što je došlo do nagle smjene generacije nakon odlaska bivšeg rukovodstva na čelu sa Vesnom Sabolić i Ljiljanom Klarin.
Smatrate li danas da je za stranku bolje da su otišle?
– Da, jer onaj tko nema namjeru poštivati članstvo i raditi na dobrobit stranke bolje je da ode. Naši kolege u Šibeniku su se puno ranije konsolidirali jer je njihov zastupnik Petar Baranović u Reformiste otišao još godinu dana ranije od Sabolić i Klarin. Gospođa Sabolić dobila je 28 glasova u Zadru, što dovoljno govori o snazi njezine stranke.
Guši li vas koalicija sa SDP-om?
– Po završetku ovih izbora sjest ćemo s njima i vidjeti možemo li ići u koaliciju za lokalne izbore ili ne. Ako se ne uspijemo dogovoriti, izlazimo samostalno.
Nije li to prevelik rizik za vas?
– Da, ali bolje to nego dogovoriti nešto što našoj stranci ne odgovara, bila bi to izdaja naših članova.
Dopredsjednik stranke Predrag Štromar u nedavnom intervjuu za naš list kazao je kako će HNS imati kandidata za gradonačelnika Zadra. S obzirom na vaš rejting, smatrate li to presmjelom odlukom?
– Slažem se, ali ćemo zato ponuditi kvalitetnog čovjeka kojega će birači  prepoznati kao onoga tko će razumjeti njihove probleme i pomoći im u njihovu rješavanju.
Što ako vam SDP nametne svojega kandidata?
– Nikako ga nećemo prihvatiti ne bude li kvalitetan! Građani Zadra očekuju kvalitetnog kandidata i osobno smatram da bi ga trebao ponuditi SDP kao jači partner u koaliciji. Predstoje nam razgovori o tom kandidatu, pa ćemo tek vidjeti.