Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

I Ministarstvo je priznalo da su Biljane u skladu s odvojenim prikupljanjem otpada

21.08.2016. 22:00
I Ministarstvo je priznalo da su Biljane u skladu s odvojenim prikupljanjem otpada


Projekt Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje nastavlja se planiranom dinamikom. Službeno je to potvrdilo i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, čime se CGO Biljane izuzima iz nove politike gospodarenja otpadom koju je promovirao sad već tehnički ministar Slaven Dobrović.
– CGO Biljane Donje kao i CGO Bikarac za Šibensko-kninsku županiju realiziraju se po postojećem konceptu zbog visoke faze pripremljenosti projekata. Isto se jasno navodi i u Planu gospodarenja otpadom 2016.-2022., a u kojemu u dijelu teksta koji se odnosi na smanjivanje kapaciteta centara jasno piše da se iz toga izuzimaju Marišćina, Kaštijun, Biljane Donje i Bikarac, s obzirom na to da su njihovi kapaciteti određeni ranije, kaže se u službenom odgovoru Ministarstva zaštite okoliša i prirode
Dinamika uspostave centara za gospodarenje otpadom predviđena Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2007. – 2015. nije postignuta, a radi postizanja ciljeva recikliranja komunalnog otpada potrebno je prilagoditi pojedine projekte uspostave CGO-a tako da ukupni kapacitet za obradu miješanog komunalnog otpada čini najviše 25 posto količine miješanog komunalnog otpada koji nastaje, izuzevši CGO-e Kaštijun, Marišćina, Biljane Donje i Bikarac, kojima je kapacitet određen prije donošenja ovoga Plana.
Strateški projekt
– Fokus Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. je na jačanju sustava odvojenog prikupljanja otpada. Ključne mjere su kućno kompostiranje, centri za ponovnu uporabu i gradnja većeg broja manjih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima. Koncept kojega predlažemo, osim što je lakše provediv i bitno jeftiniji, pridonosi zaštiti okoliša i podizanju resursne učinkovitosti, što je sve važan dio koncepta cirkularne ekonomije. Ističemo i kako je upravo donošenje Plana gospodarenja otpadom RH uvjet Europske komisije za korištenje 475 milijuna eura iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020. Taj smo novac mogli početi koristiti još 2014., no do danas nije povučena niti jedna lipa i to zbog neučinkovitosti prethodne Vlade, rekli su nam u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.
Projekt CGO Biljane Donje jedan je od strateških projekata Zadarske županije i njegova realizacija od velike je važnosti za sve njezine stanovnike, kao i one iz južnog dijela Ličko-senjske županije. Ovaj projekt pokrenut je još 2006. godine i do danas je odrađen obiman posao, od izrade dokumentacije čija se količina mjeri u kilogramima, do dugotrajnih postupaka pribavljanja dozvola, niza provjera i odobrenja nadležnih nacionalnih institucija kao i konačne potvrde o prihvatljivosti Projekta od strane JASPERS-a. Za ilustraciju, samo je postupak procjene utjecaja na okoliš trajao pet godina.
Direktor tvrtke Eko d.o.o. Zadar Dino Perović kaže da su nedorečenosti u zakonskoj regulativi i neusklađenost različitih podzakonskih akata, kao i potreba za promjenom tehničko-tehnološkog rješenja u bitnome usporili i otežali planirani tijek i brzinu provođenja aktivnosti i proizveli negativne stavove dijela javnosti.
Uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom
– Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 2. listopada 2015. uputilo je tvrtki Eko d.o.o. poziv za dostavu projektnog prijedloga. Ukupni maksimalni iznos sredstava po navedenom pozivu je 385 milijuna kuna, dok je maksimalni iznos bespovratnih EU sredstava 27 milijuna kn, osiguranih kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Projektni prijedlog izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje predan je 28. prosinca 2015. godine Ministarstvu zaštite okoliša i prirode na ocjenjivanje. U međuvremenu je došlo i do uspostave nove Vlade, kao i imenovanje novog ministra zaštite okoliša i prirode. Već u prvim danima nakon njegova imenovanja dolazi do tzv. “šumova u komunikaciji” u smislu medijskih objava kako se centri za gospodarenje otpadom ne uklapaju u najnovije europske regulative, u kontekstu kružnog gospodarstva. Uslijedili su i sastanci u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode kako bi se ukazalo da je projekt CGO “Biljane Donje” u potpunosti usklađen s postojećom domaćom i EU regulativom te da se s njegovom provedbom pridonosi ostvarenju obveza RH preuzetih Pristupnim ugovorom s EU, kao i ciljevima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., pojašnjava Perović.
Završno mišljenje JASPERS-a predstavilo je potvrdu da je projekt pripremljen po EU pravilima i prihvatljiv za EU sufinanciranje, što je prihvaćeno u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode uz inzistiranje na nužnosti “promjena i zaokreta u dosadašnjoj politici gospodarenja otpadom,” u smislu potrebe izgradnje sortirnica, centara za ponovnu uporabu i intenziviranje kompostiranja biootpada u domaćinstvima, a koje nisu i ne mogu biti dio uspostave i izgradnje CGO “Biljane Donje”, već su dio uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj županiji.
Nakon svega toga, kaže Perović, u resornom ministarstvu su zaključili kako bi bilo kakva revizija projekta prouzročila ponavljanje dijela procedure pripreme projekta, kao što su dorada idejnog projekta, studije utjecaja na okoliš, lokacijske dozvole, a što ujedno predstavlja rizike pravno- financijske prirode.
– Bilo koja intervencija unutar projekta povlači za sobom promjene u nizu dokumenata, za što je, prema našem dosadašnjem iskustvu, u nekim slučajevima potrebno najmanje dvije godine. Primjerice, samo postupak procjene utjecaja na okoliš projekta CGO “Biljane Donje” (ne računajući brojne aktivnosti koje bi prethodile tom postupku) trajao je više od pet godina, stoga je ministar Dobrović donio zaključak “da se s aktivnostima na uspostavi i izgradnji CGO-a nastavi prema do sada utvrđenom planu. Dakle, projekt CGO “Biljane Donje” ide dalje zacrtanim planom, a sve kako bismo ostvarili glavni cilj, a to je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog financiranja sustava gospodarenja komunalnim otpadom u Zadarskoj županiji, ističe Perović.