Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nema više vjenčanja u gradskoj vijećnici

21.08.2016. 22:00
Nema više vjenčanja u gradskoj vijećnici


Ako je suditi po brojkama, sklapanje braka u građanskom obliku u blagom je porastu. Prema informaciji iz Ureda državne uprave u Zadru, od početka godine do danas u Zadru su sklopljena 123 braka u građanskom obliku
Lani ih je sklopljeno 182, dok je godinu ranije 168 parova izreklo svoje sudbonosno “DA” pred matičarem. Što se pak, tiče cijele Zadarske županije, lani je sklopljeno 290, a u 2014. godini 275 brakova u građanskom obliku i ta je brojka posljednjih godina – konstantna.
Donedavno se obred građanskog vjenčanja obavljao u Maloj vijećnici Grada Zadra, a sada se brakovi sklapaju u službenim prostorijama Ureda državne uprave u matičnim uredima.
– Brak u građanskom obliku se može pred matičarem sklopiti i izvan službenih prostorija, ali se to plaća sukladno Pravilniku o mjerilima za određivanje iznosa naknade za sklapanje braka izvan službene prostorije. Pozitivni propisi RH dozvoljavaju i sklapanje braka u vjerskom obliku s učincima građanskog braka. Grad Zadar je donedavno odobravao korištenje Male gradske vijećnice subotom međutim, trenutačno to nisu u mogućnosti odobravati, pa se brakovi sklapaju pred matičarem, kao i do sada, u službenim prostorijama Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji ili negdje drugdje po izboru i željama parova, pojasnila je Kristina Božić, voditeljica Službe Opće uprave.
Inače, u zadarskom Matičnom uredu zaposleno je 12 matičara koji po potrebi “pokrivaju” i Matični ured u Preku na otoku Ugljanu. Da bi netko bio matičar prema propisanim uvjetima mora imati najmanje završenu srednju školu te najmanje godinu radnog iskustva na odgovarajućim poslovima te položen državni stručni ispit. Što se tiče sklapanja braka pred matičarem izvan službene prostorije, riječ je najčešće o ugostiteljskim objektima, muzejima, javnim površinama…
U posljednje vrijeme “hit” su Morske orgulje i Pozdrav Suncu.