Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Preradović zbog manjka djece cijeli u jednoj smjeni

21.08.2016. 22:00
Preradović zbog manjka djece cijeli u jednoj smjeni


Osnovna škola Petra Preradovića od nove školske godine uvodi nastavu samo u jednoj smjeni, jutarnjoj. Razlog tome je manji broj upisanih prvašića ove godine, raspoređenih u tri razreda, ali i sve manji broj učenika koji pohađa jedinu osnovnu školu na Poluotoku.
Ove godine u OŠ Petra Preradovića upisano je 552 učenika. Prošle godine bilo ih je 572, u 2014. 579, 2013. 557 učenika, a 2012. godine upisano je njih 597.
Manjak učenika može se pripisati i činjenici kako se sve više ljudi iseljava iz strogog centra grada, stanovi se pretvaraju u apartmane. I tako već godinama, zbog čega je već i uvriježeno mišljenje kako Poluotok odumire.
Stanka Pera Martinac, ravnateljica OŠ Petra Preradovića, nada se kako će nastavom u jednoj smjeni i produljenim boravkom u budućnosti privući veći broj učenika, djecu s rubnih područja gradskog središta.
Kvalitetnim pomakom u osnovnoškolskom obrazovanju Pera Martinac upravo vidi pohađanje nastave samo u jutarnjoj smjeni, a što je od ove godine moguće i zbog proširenja prostora. Od tri kabineta dobili su dodatnu učionicu, pa sada raspolažu sa 24 razreda i odjela te sportskom dvoranom.
– Uspjet ćemo se svi “ugurati” u jednu smjenu. Smatram kako je to veliki pomak, a i komentari roditelja su pozitivni. Kvalitetnija nastava se može provoditi ujutro nego popodne. Djeca ipak više mogu raditi i bolje učiti u jutarnjim smjenama, nego popodne, pa i peti ili šesti sat. Osim toga, kako je većina roditelja zaposlena, na ovaj način će provoditi više vremena sa svojom djecom, a i oni će se moći adekvatnije posvetiti svojim izvanškolskim aktivnostima, kazala je Pera Martinac.
Idealno bi bilo, dodaje, i kako bi produženi boravak kojeg imaju isključivo za učenike prvog i drugog razreda mogli organizirati i za učenike trećeg i četvrtog razreda, ali nažalost, za ovaj projekt kojeg financira Grad Zadar u proračunu nema sredstava.
– Imamo dvije skupine produženog boravka, jednu za prvaše i jednu za drugaše. Ima interesa roditelja trećih i četvrtih razreda i bilo bi dobro kada bi produženi boravak u svim školama bio od prvog do četvrtog razreda. Djeca su sa devet godina ipak premala da ostaju sama kod kuće i vrijeme provode ispred televizije, u školi s njima ipak rade stručne osobe, imaju razne aktivnosti, napišu domaći rad, ponove gradivo. Naime, roditelji djeci u produženom boravku plaćaju samo ručak, a učitelje koji nakon nastave ostaju sa djecom financira Grad Zadar, navodi Pera Martinac.