Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pupovac želi ‘sjesti’ na imovinu Prosvjete vrijednu desetke milijuna kuna

21.08.2016. 22:00
Pupovac želi ‘sjesti’ na imovinu Prosvjete vrijednu desetke milijuna kuna


Izborna skupština Srpskog kulturnog društva Prosvjeta koja je sazvana za prošlu subotu, nije održana zbog nedostatka kvoruma, a kvoruma, kako saznajemo od jednog sudionika skupštine, nije bilo iz vrlo bizarnog razloga. Naime, dio delegata skupštine Milorad Pupovac, koji se inače ne slaže sa sadašnjim vodstvom SKD Prosvjete, sazvao je na konzultacije kod sebe u prostorije SNV-a (koje se nalaze na drugoj adresi u odnosu na Prosvjetu) i tamo ih zadržao toliko dugo da ovi nisu jednostavno mogli stići na skupštinu koja je trebala započeti u 11 sati u Preradovićevoj ulici.
Siniša Ljubojević, aktualni predsjednik Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ i Pupovčev oponent, optužio je Milorada Pupovca da namjerava blokirati rad Društva ili ga, štoviše, ugasiti.
Za otkazanu izvanrednu izbornu skupštinu Prosvjete, Ljubojević je izjavio da su došla samo 33 delegata od ukupno njih 71, i da je to izravna posljedica Pupovčeve manipulacije zadržavanjem dijela članstva u prostorijama Srpskog narodnog vijeća (SNV) gdje im je obrazlagao svoje stavove i onemogućio ih da pravodobno pristignu na zakazanu skupštinu Prosvjete.
– Gospodin Pupovac ovime nastoji blokirati rad Prosvjete ili ga ugasiti kako bi u potpunosti monopolizirao političke i kulturne institucije Srba u Hrvatskoj stavivši ih pod svoj izravni utjecaj, izjavio je Ljubojević upozorivši kako je demokracija u redovima srpske zajednice bitan preduvjet da bi resursi kojima raspolaže zajednica bili u službi ostvarivanja zajedničkih, a ne partikularnih interesa pojedinaca ili interesnih grupa. Tu tvrdnju Ljubojević je nadopunio i informacijom kako je SKD Prosvjeti nedavno, u postupku povrata imovine, vraćena u središtu Zagreba imovina vrijedna na desetke milijuna kuna.
– Mogu jedino zaključiti da, opstruirajući subotnju skupštinu, gospodin Pupovac kani staviti pod svoju kontrolu tu vraćenu imovinu, podvrgavajući je osobnim ili partikularnim, a ne općim interesima – komentirao je Ljubojević poručivši da neće dozvoliti rasprodaju te imovine dok je on na čelu SKD Prosvjete.