Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Titovi bunkeri u podzemlju Paklenice postali centar za posjetitelje

21.08.2016. 22:00
Titovi bunkeri u podzemlju Paklenice postali centar za posjetitelje


U Nacionalnom parku Paklenica jučer je otvoren posjetiteljski centar “Podzemni grad Paklenice”, a uz ravnatelja Parka Zlatka Marasovića i pripadnike HGSS-a, koji će koristiti dio novouređenog prostora, otvorenju je nazočio i tehnički ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.
Riječ je o prostoru čija je izgradnja započela davne 1950. godine pod nadzorom tadašnje vojske, a prvi put civili su u taj prostor stupili 1990., kad se JNA povukla.
– Nalazimo se u jedinstvenom prostoru, ambijentu podzemlja, kanjonu Paklenice. Toga nema nigdje u svijetu. Važno je znati da su posebne okolnosti dovele do ove mogućnosti. Ministarstvo je kroz fondove uložilo do 30 milijuna kuna kuna nacionalnih sredstva, a znatno više znoja, krvi i suza je uloženo prije 60 godina od strane hrvatskog naroda, rekao je Dobrović koji je i sam prije 20-ak godina, kao pripadnik GSS-a, dežurao u ljetnim mjesecima na ovom području. Jučer, međutim, nije bio spreman penjačku vještinu i znanje pokazati pred novinarima, no zato nije krio zadovoljstvo i oduševljenje prostorom.
– Uređenje podzemnih tunela u moderan posjetiteljski centar najveći je i najznačajniji projekt koji je realiziran u Nacionalnom parku Paklenica. Ovo je atrakcija koja će na najbolji način svim posjetiteljima prezentirati vrijednosti parka. Osim što se značajno povećava ponuda parka, ovaj projekt, kao i svi ostali realizirani u parku, Upravi omogućuju kvalitetnije upravljanje ovim zaštićenim područjem. Ujedno se doprinosi održivom razvoju cijelog područja, posebice kroz nove turističke usluge i sadržaje. Nadam se da će što više i turista i naših građana posjećivati Paklenicu, kao i sve ostale naše nacionalne parkove i parkove prirode, i uživati u prirodnim ljepotama na koje smo s pravom ponosni – rekao je tehnički ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović napominjući kako je riječ o fantastično opremljenom prostoru koji pruža nove, neobične sadržaje, a napomenuo je i kako je uz to izvrsno uklopljen u prostor Nacionalnog parka.
– Vani imamo uvjete kanjona, penjalište poznato u svijetu, a ovdje se može ući i u miru pogledati edukacijski film, vidjeti muzejske eksponate edukacijske vrijednosti, odmoriti se… Prostor je prilagođen i za ljude koji nemaju mogućnost kretanja, što je jako važno, rekao je Dobrović jučer u Paklenici.
O tome što se u podzemnim prostorijama nudi posjetiteljima i koliko je novca uloženo, novinarima je govorio ravnatelj Parka Zlatko Marasović.
– U ovoj prvoj fazi dovršavamo oko 1.200 metara četvornih budućeg posjetiteljskog centra. Uporabnu dozvolu smo dobili prošli tjedan i možemo krenuti s radovima. U prvoj fazi dovršena je glavna multimedijalna dvorana, prostor za HGSS, suvenirnica, sobe za sastanke, ugostiteljski objekt i sanitarni čvor, tako da je zapravo sve spremno za posjetitelje, istaknuo je Marasović dodajući kako će se uskoro uređivati i dvije postavne dvorane za glavnu postavu objekta. Napomenuo je kako je novac za jednu, onaj građevinski dio, već osiguran iz fonda ministarstva za razvoj turizma, dok će se za ostala sredstva iz EU fondova aplicirati preko Ministarstva regionalnog razvoja.
– Do danas je ukupno uloženo 20 milijuna kuna u grube građevinske radove i infrastrukturu dovođenja do objekta, a samo uređenje ovih 1.200 metara četvornih prostora koštalo je oko 9,5 milijuna kuna. U planu je i uređenje takozvane Titove sobe u kojoj će biti smještena postava koja će govoriti o tome kako je nastao ovaj objekt, kazao je Marasović te dodao kako sredstva za dovršenje očekuju do početka listopada, kad završava natječaj za EU sredstva. Važnost “podzemnog grada” Marasović vidi i u činjenici da dosta gostiju koji dolaze na ovo područje nije u kondiciji što ih sprječava da vide cijeli park. Od sada će, kaže, to moći u ovim prostorijama.
– Sezona ovdje počinje već u ožujku, a traje do studenog. Sada ćemo imati mogućnost ponuditi posjetiteljima sadržaj i za zimske mjesece i tako produljiti sezonu na cijelu godinu, najavljuje Marasović ističući i kako se nada da će upravo ove godine biti oboren i rekord od 120 tisuća posjetitelja.