Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U fokusu snaga i kondicija

21.08.2016. 22:00
U fokusu snaga i kondicija


Crossfit nije specijaliziran fitness program već namjerni pokušaj optimalizacije fizičke sposobnosti u svakoj od 10 domena motoričkih i funkcionalnih sposobnosti: kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opća izdržljivost, snaga, gipkost, jakost, brzina, koordinacija, agilnost, ravnoteža, preciznost.
Crossfit se bazira na kratke, intenzivne i raznolike treninge. 
Cilj crossfita je da priprema za svakodnevne aktovnositi. Mješajući gimanstiku, kardio trening, vježbe s vlastitim tijelom, pliometriju, funkcionalne pokrete itd. ujedno izaziva tijelo i uči novim vještinama svaki dan. Takvi treninzi jačaju karakter i odlučnost.
Djeca koja se bave funkcionalnim treningom razvijaju temeljne vještine kao što su trčanje, skakanje, hvatanje, bacanje, podizanja, prevrtanje, ravnoteža i usavršavanje tehnike izvođenja pojedinih motoričkih zadataka. Djeca postaju izuzetno usklađena i usvajaju vještine koje su temeljne za uspješnost u različitim pojedinačnim i ekipnim sportovima. Višestrani funkcionalni razvoj omogućit će im da kasnije uspiju iskoristiti sva motorička znanja koja su stekla i primjene ih u svom sportu.
Koordinacija, ravnoteža, brzina, preciznost, agilnost, i fleksibilnost kao kvalitativne motoričke sposobnosti prema svim istraživanjima razvijaju se u ranom dijetinstvu. Zato bi upravo ti sadržaji trebali bi biti uvod u kondicijski trening najmlađih.
Kondicijski treninzi kao oblici dopunskih sadržaja  dobivaju na sve većem značenju. Danas ne postoji niti jedan profesionalni sportaš, kao niti jedan junior s ambicijama profesionalnog bavljenja koji uz trening izabranog sporta nema i nekoliko puta tjedno kondicijski trening. Sve škole sporta pa i one za najmlađe u svom programu koriste dopunske treninge za razvoj motoričkih sposobnosti.
Upisi u univerzalnu sportsku školu Dite zadarsko počinju od 1. rujna.