Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadar je dinamičan, suvremen i dokazano uspješan grad

21.08.2016. 22:00
Zadar je dinamičan, suvremen i dokazano uspješan grad


Europska top destinacija za 2016. godinu ovog ljeta potpuno opravdava svoju reputaciju. Zadar je postao odredište turista iz cijelog svijeta, a već 11. kolovoza ostvario je milijun noćenja, tjedan dana ranije nego prošle godine. Vrhunac sezone te projekti koji će u sljedećim tjednima kreću u realizaciju dobar su povod za razgovor sa zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, ujedno i predsjednikom Turističke zajednice Grada Zadra.
* Osim što uvijek kažete da može bolje, kako ocjenjujete ovogodišnju turističku sezonu i koji su planovi gradske uprave na području razvoja turističke infrastrukture?
– Turistički promet u Zadru i ove godine bilježi pozitivne rezultate. Primjerice samo u mjesecu srpnju zabilježen je porast od 15% u dolascima gostiju i 6% u noćenjima, u odnosu na prošlu godinu, a milijunto noćenje ostvareno je tjedan dana ranije nego lani. Gradska uprava je u cjelokupnom zadarskom turističkom proizvodu važan ali ne i najvažniji čimbenik. Kroz realizaciju mnogih projekata utječemo na to da Zadar bude poželjna turistička destinacija, a ti projekti i nisu isključivo turistički. Da bi turistički proizvod bio potpun i vrhunski, u njegovo stvaranje i kreiranje moraju se uključiti svi oni koji shvaćaju da je turizam jedna od naših osnovnih gospodarskih grana, a tu mislim, osim na turističke zajednice, i na ostale institucije, ali itekako i na privatni sektor čija inicijativa, ideje i inovativnost zasigurno predstavljaju jedan od najvažnijih čimbenika koji definiraju ukupni turistički proizvod odnosno poželjnost određene destinacije.
Izgradnjom infrastrukturnih projekata – prometnih, sportskih, turističkih, kulturnih, komunalnih, postavljamo temelje prvenstveno ugodnijeg življenja naših građana, a onda stvaramo i grad primamljiv za dolazak turista.
Što se same turističke infrastrukture tiče, dogodine nas očekuje završetak Turističko-informativnog centra, čime ćemo pružiti još bolju dobrodošlicu svim turistima koji dolaze u naš grad, a turističke zajednice dobit će reprezentativni prostor za rad. Nadalje, manifestacije kao što su Tuna&sushi ili Advent u Zadru pokazuju da Zadar može biti itekako “živ” i zanimljiv i izvan turističke sezone, a naravno da nas raduje svaka nova investicija u turizmu koja povećava smještajne kapacitete ili otvara mogućnosti za razvoj kongresnog turizma. Titula najbolje europske destinacije stavila je pred nas nove izazove, a sve do sad učinjeno jamči da Zadar kao grad ima potrebne predispozicije i kvalitete da se i u budućnosti nastavi razvijati kao sjajna turistička destinacija. Budući da je, kao što sam kazao, turizam jedna od najznačajnijih gospodarskih grana koja donosi značajne prihode i nova radna mjesta, turizam je ujedno i jedan od strateških razvojnih pravaca Zadra.
* Što je s projektom Ravnice, odnosno Vrata Zadra?
– Opće je poznato da je na arhitektonsko-urbanističkom natječaju za uređenje područja Ravnica kao najbolje rješenje izabran projekt Vrata Zadra, rad arhitekta Nikole Bašića. Trenutno je u izradi UPU i uspjeli smo zainteresirati velike i ozbiljne investitore iz Zapadne Europe koji analiziraju mogućnosti ulaganja u jedan od najvrjednijih zadarskih prostora.
Također, ovom prigodom želim naglasiti da je raspisan natječaj za potpuno urbanističko rješenje nove tržnice na staroj lokaciji na Poluotoku, potom da su u pripremi natječaji za Novu rivu i uvalu Jazine koji su prevrijedni gradski prostori i oko definiranja njihove namjene i sadržaja ne smije se pogriješiti. Uređenje ovih gradskih lokacija definirat će budućnost Zadra i dati mu nove urbane vizure. Strateškim razvojnim projektima, investicijama u turizmu i uređenjem gradskih prostora definiramo budućnost Zadra.
* Grad Zadar ima, kao što je i do sad već predstavljeno u nekoliko navrata, velike planove za nastavak razvoja sportskog kompleksa na Višnjiku. Do kuda se stiglo u pripremi izgradnje najavljenih sadržaja?
– Krajem ove ili početkom sljedeće godine započinjemo obnovu atletske staze i izgradnju trim staze na prostoru Višnjika te pratećih sadržaja kao što su skate park te različitih vježbališta na otvorenom za rekreativce čime ćemo, definitivno, omogućiti našim građanima, uz bavljenje vrhunskim sportom, i bavljenje sportskom rekreacijom. Da su naši sugrađani izuzetno zainteresirani za to pokazuje i podatak da na tom prostoru svakodnevno vježba preko 2.800 naših građana, od čega 70% mladih.
Ono što je bitno naglasiti je to da će taj prostor ostati dostupan, javan i besplatan za sve naše građane, sportaše i rekreativce, kao što je bio i do sada, ali bit će obnovljen i s novim sadržajima.
Naša je vizija i plan od Višnjika stvoriti jezgru razvoja sporta u gradu, a siguran sam da ga i naši građani tako doživljavaju, što potvrđuju i brojke. U našoj dvorani svakodnevno vježba 1.100 korisnika, a na bazenu 650. Sve su dvorane apsolutno popunjene i nema slobodnih termina. Samo prošle godine organizirano je 144 događanja i usudio bih se reći da se nitko u Hrvatskoj ni približno ne može mjeriti s nama.