Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ninskom kulturnom ljetu pohvale sa svih strana

21.09.2010. 22:00
Ninskom kulturnom ljetu pohvale sa svih strana


Ne bih ovdje sad željela pretjerivati kako je sve bilo tako dobro, lijepo i zanimljivo, ali pisma koje tako reći svakog dana dolaze na ruke našeg gradonačelnika Emila Ćurka, u kojima nam se javljaju gosti sa svih strana hvaleći viđeno i doživljeno ovoga ljeta u Ninu, to jednostavno potvrđuju. Sve manifestacije su bile iznimno posjećene i prihvaćene da je teško bilo koju ovdje istaknuti, kazala je Mirjana Knežević, stručna suradnica za društvene djelatnosti Grada Nina
Budući da se ljetu bliži kraj, ninski gradski kulturni djelatnici ovih dana podvlače crtu kulturnih događanja koja su, uz ostala, u znatnoj mjeri obogatila ovogodišnju turističku sezonu na širem prostoru starohrvatskog kraljevskog grada Nina. Doista, riječ je o širokoj lepezi kulturnih događanja u kojima su Ninjana i njihovi brojni domaći i strani gostiju, kao i stanovnici okolnih mjesta Vrsi, Zatona, Privlake, Ninskih Stanova, Grba, Poljica Briga, Žerave i ostalih, svatko za sebe i po svome ukusu, pronašao ponešto lijepog, zanimljivog i nadasve nezaboravnog.
Ljetna pozornica postavljena tik uz najmanju katedralu na svijetu, starohrvatsku crkvicu Sv. Križa iz 9. stoljeća, i arheoloških lokaliteta uz nje. Bio je to pun pogodak. Pozornica na otvorenom gdje su svoja umijeća i raskošnost talenta pred velikim i brojnim auditorijem iskazivali glumci profesionalci, operni pjevači, izvođači ozbiljne glazbe, klapski pjevači, KUD-ovi, prezentanti hrvatske narodne nošnje i narodnih običaja, te brojni drugi. Cjelokupni program koji je, uglavnom, osmislila, dogovorila i u djelo provela, naravno uz blagoslov gradskih čelnika na čelu s gradonačelnikom Emilom Ćurkom, stručna suradnica za društvene djelatnosti Grada Nina prof. Mirjana Knežević, racionalno je trošio za to osigurana financijska sredstva. Za jedanaest kulturnih manifestacija i dvije likovne izložbe utrošeno je 130 tisuća proračunskih kuna, iznos koji je ostao na prošlogodišnjoj razini.
– Vrijedno je naglasiti da je najveći dio troškova snosio Grad Nin. No, ovom se prilikom zahvaljujemo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Zadarskoj županiji i Erste banci iz Zadra na iskazanoj financijskoj potpori programu, jer u ovo doba štednje i recesije svaka kuna je dobro došla pa od kud ona stigla da stigla. Ne bih ovdje sad željela pretjerivati kako je sve bilo tako dobro, lijepo i zanimljivo, ali pisma koje tako reći svakog dana dolaze na ruke našeg gradonačelnika Emila Ćurka, u kojima nam se javljaju gosti sa svih strana hvaleći viđeno i doživljeno ovoga ljeta u Ninu, to jednostavno potvrđuju. Sve manifestacije su bile iznimno posjećene i prihvaćene da je teško bilo koju ovdje istaknuti. No ipak najveći dojam ostavile su dvije poznate hrvatske klape “Maslina” iz Šibenika, “Sveti Juraj” iz Splita, predstava “Materina priča” poznate hrvatske etnodizajnerice Mirne Petre kao i kazališna predstava “Stilske vježbe” s glavnim akterima Perom Kvrgićem i Lelom Margitić, kazala je Mirjana Knežević, glavna promotorica svih više-manje kulturnih zbivanja u ovom drevnom starohrvatskom gradu te nastavila:
– Naš profesionalni život teče dalje. Mi već sada promišljamo i radimo na prijedlozima i planovima za naredno, 2011. kulturno ljeto. Ovih dana u suradnji s ravnateljem gradske Osnovne škole “Petar Zoranić” prof. Tonćijem Vukovićem i ravnateljicom Dječjeg vrtića “Morska vila” prof. Irenom Ćuk, aktivno radimo na izradi programa za pučkoškolce i za djecu predškolske dobi. Taj se program već godinama provodi kontinuirano, i na takav način nastojimo od malih nogu kod naš malenih sugrađanima stvoriti osjećaj za kulturu života. To ćemo na najbolji mogući način potvrditi već koncem narednog listopada kada će nam u goste doći glumci zagrebačkog “Epilog teatra” koji će u dvorani Doma kulture uprizoriti jednu od predstava iz njihovog bogatog glumačko-dramskog repertoara. Koristim prigodu da istaknem kako sve što smo ovog ljeta ponudili našim sugrađanima, kao i brojnim domaćim i stranim turistima, na našem ljetnom programu, ponuđeno je stanovništvu gratis. Isto je i sa ostalim kulturnim događanjima što ih organiziramo tijekom jeseni, proljeća i zime. Mislimo da da takvim načinom dajemo dodatnu dimenziju, ne samo kulturnoj već, i svoj svekolikoj širokoj ponudi grada Nina, rekla je na kraju vidno zadovoljna prof. Mirjana Knežević.