Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Deveto kolo, a već utakmica sezone

Autor: Drago Bajković

21.09.2012. 22:00
Deveto kolo, a već utakmica sezone

Foto: PIXSELL



Od svakog igrača u ovoj utakmici tražim da daje 30% više nego što je davao do sada i vjerujem da nam pobjeda neće pobjeći. Smatram da imamo kvalitetu za pobjedu nad Interom. Idemo je i ostvariti – kazao je Zebić


Sve je jasno, Zadar MORA pobijediti. U 9. kolu Prve HNL momčad sa Stanova danas na svom travnjaku dočekuje zaprešićki Inter. I ponavljamo, Zadar MORA pobijediti. Sve ono najvažnije vezano za najavu ove utakmice sažeto je u te tri riječi. Ako nekom nogometnom laiku u Zadru i šire treba pojasniti zašto, to i neće biti preteško. Nakon osam kola Zadrani na svom kontu imaju samo 4 boda i drže pretposljednju poziciju na ljestvici. Eto odgovora na prethodno pitanje. A kada se nešto mora, najčešće to nije lako iz teorije pretvoriti u praksu. Povjesničari, filozofi i ini bi rekli, a mi se složili: na muci se poznaju junaci.
– Iako se “samo umriti mora”, činjenica je da Zadar danas kako zna i umije mora pobijediti Inter. I to je sva istina – kazivao je jučer ujutro Zadrov strateg Dalibor Zebić.
Produžiti nadu
– Ovu utakmicu žargonski možemo nazvati i kvalifikacijskom. Pobjedom produžujemo nadu u prvoligaški ostanak. Nemamo pravo na grešku, moramo pobijediti Zaprešićane i podebljati bodovni konto. Slažem se da je ono što smo do sada napravili mršavo, ali ipak imamo četiri boda. Isto tako znamo da dvije vezane pobjede automatski znače i oporavak. Naravno, do njih nije lagano doći i morat ćemo dati maksimum svojih mogućnosti kako bi se vratili na pravi put.
Tijekom tjedna trenirali ste dva puta dnevno. Osjeti li se ikakav napredak u odnosu na prijašnje stanje?
– Pričali smo o toj temi u stožeru i mišljenja smo da se osjeti napredak. Pritom mislim na pristup i na samopouzdanje igrača. Naravno, to ništa ne znači jer neće nam trening donijeti bodove, nego ih moramo osvojiti na utakmici. Uostalom, ova dva treninga dnevno upravo su i išla u tom pravcu da se momčad digne psihološki, da se još dodatno igrači povežu u momčad. Nadam se i vjerujem da smo u tome uspjeli.
Kakav Zadar želite vidjeti u ovoj utakmici?
– Želim da prije svega moji igrači pokažu više borbenosti i htijenja nego u prošlim utakmicama, pogotovo na Stanovima. Želim dominantni Zadar, onaj koji će se od prvog sučeva zvižduka nametnuti gostima iz Zaprešića. Naglašavam, pristup je najvažniji, borbenost, i to maksimalna, ne smije izostati. To je glavni preduvjet da bi došli do ove pobjede. Od svakog igrača u ovoj utakmici tražim da daje 30% više nego što je davao do sada i vjerujem da nam pobjeda neće pobjeći. Naravno, uvijek se može dogoditi poraz, ali puno teže ako naš pristup bude pravi.
Više puta ste naglašavali da od vezne linije očekujete više. Je li ovo prilika da se iskažu?
30 posto više
– Vjerovao sam na početku sezone da nećemo imati problema s veznom linijom i bokovima. Nekako smo tu bili najširi u kadru i najbolji. Međutim, to se nije dogodilo iako u veznoj liniji imamo vrlo kvalitetne igrače. Ne bih ni svu krivnju svalio na njih jer, kazao sam, od svakog pojedinca očekujem da daje puno više nego što je to bio slučaj do sada.
Hoćete li protiv Intera krenuti s dvije špice, Ivančićem i Jolićem?
– Nemamo što čekati i od prve minute ću u vatru poslati obje špice. Nažalost, to su jedina dva napadača koja imamo, volio bih da su četvorica pa da mogu birati. Međutim, nema plakanja, idemo pobijediti Inter s onim što imamo.
Inter se sigurno neće tako lako složiti s time?
– Namučili su Hajduk u prošlom kolu, a mogli su na kraju i pobijediti. Kolo prije su na muke stavili i Split u Parku mladeži. Kvalitetna je to momčad, iznikla iz zagrebačke škole nogometa s kojom nikada nije lako igrati. S njima smo odigrali puno neizvjesnih utakmica. Jedna takva bila je i prošlosezonska na Stanovima kada smo u zadnjih 10 minuta okrenuli rezultat iz 0:1 u 2:1. Ta pobjeda nas je digla i označila pozitivan niz. Nekako se nadam da bi se nešto slično moglo dogoditi i danas. Rekao sam već, smatram da imamo kvalitetu za pobjedu nad Interom. Idemo je i ostvariti – kazao je na kraju razgovora Zebić.
Vjerojatni sastav: Gluić, Jerbić, Bilen, Brnardić – Bilaver, Župan, Begonja, Sarić, Mršić – Jolić, Ivančić.


 ZADAR I INTER ZA STEPHANIE




Sav prihod s današnje utakmice Zadar – Inter namijenjen je za liječenje Stephanie, petogodišnje djevojčice koja je proteklih dana ujedinila Zadar, a mogli bi reći i cijelu Hrvatsku.
– Ovo je prilika za poziv navijačima da dođu u što većem broju i podrže ovu humanu akciju za malu Stephanie. Radi se o životnoj borbi koja je puno važnija i teža od ovih sportskih, pa i razlog više da sportaši na ovaj način sudjeluju u njima. Ako i nismo zaslužili svojim učinkom da se dođe na Stanove, onda molim navijače da dođu zbog male Stephanie. A vjerujem da će i ovaj čin potaknuti moje igrače kako bi dali i posljednji atom snage na zelenom travnjaku.