Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Danas se ništa ne može sakriti, a sutra će još manje

21.09.2013. 22:00
Danas se ništa ne može sakriti, a sutra će još manje


Danas gotovo da nema onoga što se može u prometu dogoditi, a da se ne može otkriti i utvrditi, ustvrdio je vještak Zdravko Peran


Po sada već ustaljenoj praksi, jučer je na zadarskom Općinskom sudu predstavljen još jedan Bilten sudske prakse tog suda. U njemu su probrani i ukoričeni najzanimljiviji predmeti odrađeni u kolovozu ove godine.
No ono što je ipak bilo zanimljivije za poslušati, jest predavanje pod nazivom “Forenzika prometnih nesreća”, koje je u sudnici Općinskog suda jučer prezentirao Šibenčanin, dr. sc. Zdravko Peran, stalni sudski vještak za promet i motorna vozila. Posljednji medijski eksponiran slučaj u kojem je upravo Peran vještačio jest onaj Dragana Paravinje, osuđenog na 40 godina zatvora zbog ubojstva maloljetne Drnišanke Antonije Bilić.
– Tehnika je toliko uznapredovala da će, vjerujem vrlo skoro u Europskoj uniji, biti nemoguće pogaziti pješaka jer će ukoliko vozač ne reagira, reagirati tehnika. Također, neće biti moguće ni voziti brže nego je na pojedinim dionicama dozvoljeno. Što se, pak, forenzike tiče, danas gotovo da nema onoga što se može u prometu dogoditi, a da se ne može otkriti i utvrditi počevši od toga kojom brzinom se vozilo kretalo, tko je njime upravljao i slično – ispričao je ovaj stručnjak za promet nakon čega je složenost, ali i ogromnu odgovornost forenzičkog posla pojasnio na primjerima koje je potkrijepio video simulacijama.
Peran je za primjere izabrao neke starije, sada već pravomoćne slučajeve među kojima se našao i “slučaj Cettine”. Riječ je o isceniranom događaju na području PU šibenske gdje su u rujnu 1998. godine smrt talijanskog turista Riccarda Cettine skrivili policajci. Oni su prvo sve željeli zataškati i prikazati kao posljedicu prometne nesreće koje je nesretni Talijan bio sudionik no upravo temeljem forenzičkih nalaza i vještačenja razotkriveni su, a neki od njih zbog toga su i robijali. Osim policajaca, kažnjen je, naime i jedan liječnik-kirurg. Zanimljivo je spomenuti kako je najpoznatiji od odgovornih u tom slučaju bio sadašnji ravnatelj Središnjeg zatvorskog sustava Ivica Šimac. On je izbjegao kaznu jer nije direktno sudjelovao u premlaćivanju Talijana već je nasilnim policajcima bio nadređen.
Taj je slučaj, inače, lani dobio i svoj sudski epilog na šibenskom sudu gdje je udovici nesretnog Talijana nakon deset godina parničenja donesena pravomoćna sudska presuda glede odštetnog zahtjeva u visini od 373 tisuće kuna. Odštetu treba platiti Opća bolnica Šibenik zbog nesavjesnog liječenja Riccarda Cettine kojeg su 2. rujna prije 15 godina kod primoštenske marine Kremik na smrt pretukli šibenski policajci, nakon čega mu u bolnici previdom liječnika nije pružena adekvatna skrb.
Peran je naveo još niz primjera kad je pozadina prometnih nezgoda želja za odštetom, odnosno novac.
– Toga je jako puno. Ne biste vjerovali što sve ljudi rade da se domognu novca, ali zato smo mi tu da to sve postavimo kako treba i u službi pravde i istine – zaključio je ovaj prometni stručnjak.