Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pilot kanadera s najviše bačenih “bombi”

21.09.2013. 22:00
Pilot kanadera s najviše bačenih “bombi”


Pilot kanadera bojnik Ivica Markač, upamtit će 6. rujna 2013. kao dan kad je postigao svjetski rekord, bacivši iz kanadera čak 160 vodenih “bombi” na požarište. Dogodilo se to na lokaciji Stražišće na otoku Hvaru, vrlo nepristupačnom mjestu za gašenje požara. Gašenje je bilo tim zahtjevnije jer se radi o strmoj padini, gotovo nepristupačnoj zemaljskim vatrogasnim snagama.
– Požar je iziskivao pojačan angažman nas zrakoplovaca. Prvi dan požar su gasila četiri Canadaira CL 415. Međutim, požar se preko noći rasplamsao pa smo morali ponovno intervenirati, rekao je bojnik Markač.
Drugi dan su požar započela gasiti dva Airtractora “Fire Boss” kojima su se uskoro priključili kanaderi. U kanaderu 811 posadu su činili kapetan Ivica Markač, kopilot satnik Igor Trošelj i letač mehaničar, skupnik, Ante Marić. Uvjeti za letenje i skupljanje vode su bili vrlo dobri. More nije bilo previše valovito, a mjesto gdje se zahvaćala voda bilo je vrlo blizu požarišta koje se od mora dizalo u brdo.
– Praktički od zahvata do bacanja vode na požarište je prošlo u prosjeku oko dvije minute. U tom trenutku kopilot mora pripremiti avion i njegove podsustave kako bi kapetan mogao što preciznije izbaciti vodu na požarište. Posebice mora voditi pažnju o sustavu za vodu, zakrilcima koja omogućavaju posebnu pokretljivost, te o snazi motora. Baš odabir trenutka kad će baciti vodu dijeli dobre kapetane od izvrsnih. Uz sve to, moraš raditi brzo jer je kratko vrijeme od uzimanja do bacanja vode. Da bi došao do kapetana, moraš jako puno vremena provesti iznad požarišta, kazivao je kopilot Igor Trošelj.
Markač nije znao za podatak kojeg nam je dao nekadašnji hrvatski rekorder Vlado Kocman, koji je rekao da je nekadašnji svjetski rekorder, pok. Radovan Katanić, leteći na kanaderima u bivšoj državi, bacio 226 vodenih bombi u jednom danu i to starijim zrakoplovom CL 215.
– Ne znam za taj podatak i pomalo mi je je čudan. Ne znam kako su došli do tog broja jer u starom Canadairu CL-215 nije kao u CL 415 postojalo računalo koje točno bilježi broj izbačaja vode na požarište. Jedino što mogu reći da mi je vrlo drago što sam oborio rekord Vlade Kocmana od 130 bacanja, a mi svi znamo o kakvom se izvrsnom pilotu radi, kaže Ivica Markač.