Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nadbiskupija: Postali smo predmet udaranja, ogovaranja i napada

21.09.2016. 22:00
Nadbiskupija: Postali smo predmet udaranja, ogovaranja i napada


Nakon natpisa kako četveročlana obitelj Donata Mike mora iseliti iz stana koje je u vlasništvu Zadarske nadbiskupije te kako su im dali rok od osam dana da to učine, Donat je jasno kazao kako su u neizvjesnosti hoće li i kada završiti na ulici.
– Pravni rokovi za iseljenje iz stana već su prekoračeni, službeni je odgovor Nadbiskupije.
Naime, 26. kolovoza Miki su poslali dopis kako u roku od osam dana moraju iseliti iz stana u kojem on živi već 50 godina. Prije toga Mike su podignuli kredit i vlastitim sredstvima krenuli u renoviranje stana, a nakon što se krov potpuno uništio. Iz Nadbiskupije nisu blagonaklono gledali na ovaj postupak.
– Zadarska nadbiskupija je bila upozorena kako se vrše obnoviteljski zahvati u zgradi za koju se treba dobiti suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, a nije ništa znala o tim radnjama. Obitelj Mika, naime, ne samo da bespravno boravi u tuđem stanu, nego su bespravno započeli pripreme za njegovu obnovu. Nadbiskupija je tada preko odvjetničkog ureda zamolila neka nađu drugi prostor za iseljenje pa je time najavila da će, ako to ne učine, biti prisiljena pokrenuti postupak za ostvarenje vlasničkih prava, navodi se dalje u priopćenju Nadbiskupije.
U upravljanju svojom imovinom u Nadbiskupiji ističu kako su dužni poštovati crkvene i državne zakone. Obitelj Mika, dodaju, ušla je bespravno i bez znanja u tuđi stan. Nadbiskupija je pokazala solidarnost, ne samo činjenicom što je strpljivo čekala da napuste okupirani prostor, već ih je svojevremeno imala na popisu obitelji kojima je dijeljena pomoć Caritasa.
– Njezina je dužnost i obveza voditi brigu o onima koji su u potrebi. Zadarska je Crkva preko Caritasa i sada spremna sudjelovati koliko može, ako im je to potrebno, u podmirivanju troška najma gdje se presele, ističu iz Nadbiskupije.
Smatraju tužnim što je obitelj Mika, necjelovitom istinom naškodila najprije sebi.
– Zadarska nadbiskupija je pomagala i strpljivo čekala preko 20 godina da uđe u posjed svoga stana, a izložena je objedama i nedobronamjernim medijskim napisima. Čini se da je sudbina Crkve biti ne samo ‘rame za plakanje’, već ponekad i ‘predmet udaranja, ogovaranja i napadanja’. A u ovom slučaju i bespravne uzurpacije tuđega vlasništva koje, nažalost, podržavaju i pojedinci u javnim nastupima, kao i pojedini novinari koji zanemare objektivne činjenice, stoji u priopćenju Zadarske nadbiskupije.