Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ravnatelj Muzeja Mira Jurića ispratio u mirovinu promjenom brave na uredu

21.09.2016. 22:00
Ravnatelj Muzeja Mira Jurića ispratio u mirovinu promjenom brave na uredu


Poznavajući ga, on zasigurno neće mirovati. Neće sve dok ga, kako je rekao u jednoj “ćakuli” na Kalelargi, mozak služi. No, napunio je 65 godina života i više nego dovoljan broj godina radnog staža i dr.sc. Miro Jurić 1. listopada ove godine i službeno odlazi u mirovinu.
Čovjek koji je još 1976. godine zaposlen u zadarskom Arheološkom muzeju, a od 1987. do 2010. godine bio je njegov ravnatelj, s vremenom je i sam postao i ostao institucija poput one na čijem je čelu bio te sinonim za jedan od najstarijih zadarskih muzeja.
Kada je otišao s funkcije ravnatelja uz Muzej je ostao vezan savjetničkom funkcijom, ali je godinama i predavao na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. U fokusu njegova znanstvenog interesa najviše je bila prapovijest te antička i srednjovjekovna arheologija u Dalmaciji. Istraživao je mnoge arheološke lokalitete u Ninu, Zadru i okolici.
Doktorirao je prije dvije godine, a svoju za sada posljednju knjigu, promovirao je lani. Riječ je znanstvenom djelu pod nazivom – Ljetopis kulturnih događanja u Zadru 1986. – 1996.godine. Naime, prof. Jurić je godinama sakupljao brojne podatke o raznim kazališnim i glazbenim priredbama, izložbama, javnim predavanjima, predstavljanjima knjiga, zatim o kongresima, znanstvenim skupovima i drugim kulturnim događanjima u gradu Zadru. Posebice je pratio postignuća Zadrana i izvan Zadra te je sve to objedinio u to vrijedno i nadasve zanimljivo djelo.
Prof. Jurić je sredinom ožujka ove godine, kada je napunio 65 godina života, otišao u mirovinu iz Muzeja, a sada “skuplja papire” kako bi s 1. listopada, formalizirao svoj odlazak u mirovinu i sa zadarskog Sveučilišta.
Iako se po kuloarima priča kako dr.sc. Miro Jurić iz svoje matične ustanove, zadarskog Arheološkog muzeja nije ispraćen na lijep način, on o tome nije želio razgovarati dok je s druge strane, Jakov Vučić, ravnatelj zadarskog Arheološkog muzeja ostao zatečen i neugodno iznenađen pitanjem – je li to istina?
– Kolegu Jurića iznimno cijenim. On je čovjek koji je godinama vodio ovu ustanovu. Onoga dana kad je napunio 65 godina života, on je zakonski morao otići u mirovinu. Kao dugogodišnjem kolegi dali smo mu nekoliko mjeseci vremena da polako iseli iz svoga ureda i on je zapravo definitivno, iselio prošloga tjedna. Što se tiče priče kako smo promijenili bravu na vratima njegova ureda kako on više ne bi mogao ulaziti, to naprosto nije istina. Promijenili smo bravu jer je u pitanju muzejska građa i zakonski, samo ovlaštene osobe smiju ulaziti u određene muzejske prostore, a kolega Jurić je u međuvremenu otišao u mirovinu – pojasnio je ravnatelj zadarskog Arheološkog muzeja Jakov Vučić.