Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Lisica iznosio obranu puna četiri sata, suđenje zatvoreno za javnost

21.10.2010. 22:00
Lisica iznosio obranu puna četiri sata, suđenje zatvoreno za javnost


Na prijedlog njegovih odvjetnika, sudac Ivica Marinović suđenje je zatvorio za javnost zbog zaštite njegovog obiteljskog života, “kao i jednog drugog sudionika koji će se tijekom ove rasprave pojaviti na sudu, a zbog njihovog odnosa i sadržaja njihovih iskaza”.
Zadarska javnost nažalost, ostat će uskraćena za informaciju što se događalo na suđenju 32-godišnjem Bibinjcu Zlatku Lisici, koji je u petak sjeo na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru zbog optužbe koja ga tereti za iznudu jer je sudac Ivica Marinović prihvatio prijedlog njegovih odvjetnika i suđenje zatvorio za javnost.
A, kako se moglo čuti, javnost najvjerojatnije neće saznati ni što će se događati na suđenju protiv poznatog Zadranina Rena Sinovčića jer je državno odvjetništvo u svom optužnom aktu koji je protiv njega podignut krajem prošlog mjeseca već predložilo tajnost sudskog postupka.
U svakom slučaju novinari gotovo svih zadarskih redakcija koji su u petak došli u Općinski sud kako bi obavili svoj posao i izvjestili javnost o suđenju Zlatku Lisici “prije su izašli, nego što su ušli u sudnicu”.
Priveden u blindiranom kombiju
Zlatko Lisica na sud je bio doveden iz zadarskog Istražnog centra u blindiranom kombiju pravosudne policije koji je bio parkiran ispred samog ulaza u zgradu suda, a Lisici su vrata bila otvorena neposredno prije samog početka rasprave.
Odmah na početku, čim su sjeli, njegovi su odvjetnici Andrej Korljan i Tanja Budimir zatražili zatvaranje suđenja za javnost.
– Branitelji okrivljenog prije samog početka glavne rasprave predlažu da se isključi javnost do kraja suđenja zbog zaštite obiteljskog života okrivljenika, kao i jednog drugog sudionika koji će se tijekom ove rasprave pojaviti na sudu, a zbog njihovog odnosa i sadržaja njihovih iskaza. Daljnji je razlog što će obrana u daljnjem tijeku postupka predložiti izvođenje dokaza u vezi drugog predmeta, a u kojem je već u optužnom aktu predloženo isključenje javnosti – izdiktirao je u sudski zapisnik, Lisičin odvjetnik Andrej Korljan s čime se Zlatko Lisica složio, a zastupnica optužbe Daria Padovan Buškulić je samo kratko rekla kako tu odluku prepušta sudu. Sudac Ivica Marinović odmah je potom rekao kako prihvaća prijedlog obrane za isključenjem javnosti te je zamolio novinare da izađu iz sudnice.
Neslužbenim smo kanalima međutim, uspjeli jedino saznati informaciju kako je Zlatko Lisica u petak odmah na početku rasprave ponovio kao i u istrazi kako se ne osjeća krivim te je detaljno i iscrpno iznio svoju obranu što je trajalo puna četiri sata. Nakon toga je suđenje prekinuto, a nastavak glavne rasprave zakazan je za početak sljedećega mjeseca kada se očekuje ispitivanje svjedoka.
U pritvoru od kraja kolovoza
Zlatko Lisica podsjećamo, uhićen je krajem kolovoza zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela pokušaja iznude “s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, na ime nepostojećeg, vraćenog duga tijekom mjeseca kolovoza i u više je navrata prijetio smrću 25-godišnjaku i njegovom 61-godišnjem ocu.” Priveden je potom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Borisu Babiću koji ga je pritvorio, a boravak iza rešetaka mu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.
Policija je tada u njegovom automobilu pronašla i pištolj za koji nije imao dozvolu. Pištolj mu je oduzet te je protiv njega po hitnom postupku podnesen i optužni prijedlog zbog nelegalnog držanja oružja.
Što se tiče Rena Sinovčića, vlasnika medijske kuće VOX, vanjskog suradnika Nogometnog kluba Zadar i predsjednika Općinskog vijeća Novigrada iz HDZ-a, on je priveden, pa pušten desetak dana nakon što je njegov prijatelj Zlatko Lisica pritvoren jer je pokušao utjecati na svjedoke da ga ne terete.
Suđenje Renu Sinovčiću zbog ovog slučaja, odnosno kaznenog djela koje je okvalificirano kao sprječavanje dokazivanja još nije zakazano, ali on će se zasigurno pojaviti u ulozi svjedoka tijekom suđenja svom prijatelju Zlatku Lisici.