Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadrovo biti ili ne biti

21.10.2010. 22:00
Zadrovo biti ili ne biti


Činjenica je da nemamo baš nikakvog izbora. Ako se želimo odmaknuti od dna onda moramo ići na pobjedu protiv Hrvatskog dragovoljca – kazao je Igor Banović, prvotimac Zadra


Opet gostovanje. Zadrani će danas u 12. kolu Prve HNL na noge Hrvatskom dragovoljcu u Kranjčevićevu. Derbi začelja s tom razlikom da je prvoligaš sa Stanova trenutačno dva mjesta od dna na kojem se nalaze upravo “dragovoljci”. Obje momčadi su u velikoj krizi, kako igre, tako i rezultata. Dovoljno je reći da Dragovoljac ima na svom kontu tek tri boda koje su zaslužili u tri remija. Za pobjedu ne znaju, a ni gola nisu zabili već punih pet kola (od ukupno četiri u ovome prvenstvu). Zadar u Kranjčevićevu ide s tri uzastopna poraza (Osijek i Inter na strani i Šibenik kod kuće). Tko će se nakon ovoga petka uzdignuti iz mrtvih, hoće li Zadrani napokon osjetiti slast gostujuće pobjede (jer bod bi bio vrlo mršav) ili će Hrvatski dragovoljac upisati prvi trobod? Teško pitanje, nadamo se da će prva varijanta ipak biti ona prava i da će se Zadrani napokon s jednog gostovanja vratiti uzdignutih glava. I tri boda u džepu.
– Uh, i ja se iskreno nadam. Činjenica je da nemamo baš nikakvog izbora. Ako se želimo odmaknuti od dna onda moramo ići na pobjedu protiv Hrvatskog dragovoljca – kazivao je jučer ujutro Igor Banović.
Po pobjedu
– Činjenica je da nam je Inter pobjegao na šest bodova razlike, a da se i Šibenik potpuno probudio, bolje reći mu smo im dali prigodu da se probude. Sada je valjda red na nama.
Banović ne pamti po dobrome tu utakmicu u kojoj su Zadrani “vratili u život” momčad sa Šubićevca. U drugom je poluvremenu zaradio pomalo “glupi” drugi žuti karton, odnosno crveni.
– Pogriješio sam i time oštetio svoju momčad. Naravno, za to se svojim suigračima duboko ispričavam. Radilo se o čistoj gluposti i neopreznosti. Ne razmišljajući o tome da imam žuti karton, a u namjeri da spriječim brzo izvođenje slobodnog udarca, podigao sam malo nogu na dva metra od mjesta gdje se izvodio prekid. Činjenica je da me suparnički igrač namjerno “gađao” kako bi ishodio moj crveni karton. U svakom slučaju to će za mene biti velika škola, ovakva situacija sigurno mi se više neće ponoviti.
Banović je potvrdio kako na Stanovima vlada mala nervoza, ali isto tako i da se “ješkaju” za tu utakmicu s Dragovoljcem.
– Nalazimo se na 14. mjestu i svima nama je jasno da se moramo pomaknuti prema naprijed ako želimo na kraju očuvati prvoligaški status. Činjenica je da su nas ova tri uzastopna poraza pomalo uzdrmali, ali isto tako su nas natjerali da se konsolidiramo. Na treninzima se radi punom parom, prisutna je i nervoza pa često zna zaiskriti što nije loše. Svi smo svjesni da se moramo “potući” u Zagrebu za bodove.
Hrvatski dragovoljac je u velikoj krizi, Zadar također, možda u malo manjoj. Može li Zebićeva momčad napokon s gostovanja donijeti koji bod?
Iz petnih žila
– Činjenica je da više nemamo pravo ništa pričati, već zapeti iz petnih žila i pokušati u Kranjčevićevoj odnijeti bodove Hrvatskom dragovoljcu. Svi kažu da ne igraju loše, ali nikako ne mogu zabiti zgoditak. Mi ćemo dati sve od sebe da im se serija ne otvori protiv nas. A s druge strane da nama krene upravo u Zagrebu. Činjenica je da nije dovoljno pobjeđivati samo kod kuće, uostalom uvijek će se i na Stanovima dogoditi pokoji kiks. Zato ga se treba anulirati u gostima.
Hoće li Zadar protiv Dragovoljca krenuti u zatvorenoj varijanti ili će odmah krenuti po pobjedu?
– To je naravno pitanje za trenera Zebića koji će odrediti taktiku za tu utakmicu. Mogu kazati samo ono što želim, a to je da odmah krenemo ofenzivnije po bodove i pokažemo domaćinima po što smo došli u metropolu. Siguran sam da uz zdrave Terkeša, Ćurjurića i Skočibušića ne bi bili tu gdje se nalazimo. Nadam se da će nam Ćurjurić moći pomoći barem u nekom dijelu utakmice danas u Zagrebu i da ćemo svi zajedno napraviti sve da dođemo do troboda protiv Dragovoljca – kazao je na kraju razgovora Banović.


 ZEBIĆ:HRABRO PO BOD ILI SVA TRI




Dalibor Zebić, trener Zadra, optimističan je uoči gostovanja protiv Hrvatskog dragovoljca. Svjestan krize svoje momčadi ipak najavljuje nadu da bi joj u Kranjčevićevoj mogao doći kraj.
– Cijeli tjedan pričam s igračima i naglašavam da sve loše što smo doživjeli u prethodna tri kola moramo ostaviti iza nas. Protiv Dragovoljca će biti posve nova utakmica u kojoj moramo na travnjaku dokazati da smo kvalitetnija momčad, u što sam uvjeren. Moramo krenuti hrabro, odmah ih visoko na njihovoj polovici napasti i pokazati po što smo došli u Zagreb. Poraz bi bio katastrofa, bod dobar, ali nedovoljno dobar, a pobjeda bi nas ostavila u životu.
Zebić i dalje ima problema s ozlijeđenim igračima, ali se ipak u daljini nazire neko svjetlo.
– Nema nam i dalje Terkeša i Gospčića zbog ozljeda, Bilaver ima tri žuta kartona, a Glumac odrađuje kaznu zbog crvendaća. Vraća se Skočibušić koji će zauzeti Glumčevo mjesto u obrani. Ćurjurić još nije potpuno spreman, ali se nadam da ću ga moći zaigrati barem 15-20 minuta u drugom dijelu – kazao je Zebić
Vjerojatni sastav: Ježina, Skočibušić, Con, Puljić, Gregov, Pezo, Jerbić, Banović, Peraić, Mršić, Santini.


 BROJKE


* HD 455 minuta nije zabio gol u Prvoj HNL, posljednji gol “crni” su postigli u 6. kolu (28. kolovoza, HD – Osijek 1:1)
* Zadar je na posljednjih deset gostovanja zabilježio isto toliko poraza. Posljedna pobjeda na gostovanju (27. ožujka 2010.): Croatia Sesvete – Zadar 1:2. Nakon toga deset utakmica bez osvojenog boda.
* Posljednju pobjedu u Prvoj HNL HD je zabilježio 27. travnja 2002. (Hajduk 1:0)
* Zadar je u Prvoj HNL šest puta bio gost HD-a. Pet utakmica Zadrani su izgubili, a jednom je bilo neriješeno (2. studenog 1997., 0:0). Na tih šest gostovanja Zadar je postigao dva gola.