Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zbog nekoliko stotina kuna lopovi ugrožavaju tuđe živote

21.10.2010. 22:00
Zbog nekoliko stotina kuna lopovi ugrožavaju tuđe živote


Županijska uprava za ceste ove godine je već nabavila više od 300 prometnih znakova da bi se obnovila oštećena signalizacija, za što je utrošeno oko 250.000 kuna


Osim krađa upozoravajućih oznaka za minirana područja sve učestalije su krađe, uništavanje i oštećenja prometnih znakova na području Zadarske županije. U najmanju ruku neobičan “hobi” koji osim pričinjenih velikih materijalnih šteta, nažalost, može dovesti i do katastrofalnih posljedica, ugrožavanja života svih sudionika u prometu.
Ovo nadasve alarmantno upozorenje obznanio je Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste, na redovitom kolegiju zadarskog župana Stipe Zrilića na kojem je podnio izvješće o radu Županijske uprave za ceste u prvih šest mjeseci.
– Skidanje znakova postao je najvjerojatnije novi unosan biznis za lopove. Ukradeni znakovi navodno se preprodaju otkupljivačima krupnog otpada, odnosno sekundarnih sirovina. Prometni znakovi su izrađeni od nimalo jeftinog aluminija, a stupovi od pocinčanog željeza. Jedan prometni znak košta od 600 do 700 kuna, govori Fabijan.
Županijska uprava za ceste ove godine je već nabavila više od 300 prometnih znakova da bi se obnovila oštećena signalizacija, za što je utrošeno oko 250.000 kuna.
Tragom ove izjave prošli smo osobnim automobilom županijskim cestama kroz Debeljak, Raštane Donje, Glavicu, Goricu, Galovac, Zemunik Donji, Smoković, Murvicu, Briševo, Poljica i Vrsi. Imali smo što i vidjeti, na desetke nestalih, uništenih, oštećenih, polomljenih, srušenih, “umjetnički” obojanih crnim i bijelim sprejem, djelomično i sasvim nasilno skinutih slova na prometnim znakovima.
Svakako treba spomenuti očite “crne točke”, mjesta s prometnim znakovima kod škole u Raštanima Donjim, na nekoliko mjesta u Galovcu, Gorici, Briševu. Dramatična situacija uništavanja i otuđivanja prometnih znakova, plastičnih reflektirajućih stupića šokantno je vidljiva uz kolnik ceste Duševića mlin – Vrsi, poznatijoj kao “cesti smrti”. Cesta na kojoj su jednostavno “potaracani” reflektirajući stupići je, nažalost, cesta na kojoj je prije tri godine u noćnim satima smrtno stradao Frane Vukić (37), sportski novinar i zamjenik glavnog urednika Zadarskog lista.
– Osim materijalne štete, krađa prometne signalizacije ozbiljan je i sigurnosni problem, jer dok se znakovi ne zamijene, može doći do prometnih nesreća s teškim posljedicama, upozorava Fabijan.
Ima slučajeva kada se signalizacija i znakovi ne potrgaju već ih se okrene u drugom smjeru, što također može imati katastrofalne posljedice.
– Molimo sve žitelje Zadarske županije koji bilo što znaju o krađi ili oštećenjima znakova i prometne signalizacije da to odmah prijave. Svi bismo trebali znati kako tek jedan jedini skinuti, uništeni ili sprejem precrtani znak sutra i nama može ugroziti život, zaključio je Mile Fabijan.


 MLADIMA NAJDRAŽI “STOP”




Misteriozno nestalim oznakama rijetko se kada uđe u trag. Ovakvo stanje do sada nikad nije bilo. Tijekom posljednjih godina nestajalo je znatno manje znakova s prometnica. Mladima je kada se vraćaju nakon noćnog izlaska na meti naročito znak obveznog zaustavljanja “stop”, ističe Fabijan.