Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zlatko Lisica na optuženičkoj klupi

21.10.2010. 22:00
Zlatko Lisica na optuženičkoj klupi


Što se pak, tiče Rena Sinovčića, koji se povezuje s ovom “pričom”, optužnica protiv njega je podignuta zbog kaznenog djela – sprječavanje dokazivanja, ali rasprava još nije zakazana jer se Sinovčić brani sa slobode


Zlatko Lisica (32), poznati Bibinjac koji je prije deset godina zajedno sa svojom suprugom i ostatkom ekipe izveo filmsku pljačku i ukrao preko dva milijuna kuna bivše Dalmatinske banke u Zadru, danas će sjesti na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru zbog iznude.
Sudskim vijećem predsjeda Ivica Marinović, optužnicu u ovom slučaju zastupa tužiteljica Daria Padovan Buškulić, a optuženi Lisica ima čak dvoje izabranih branitelja u liku i djelu Andreja Korljana i Tanje Budimir.
Iako se u početku špekuliralo kako je moguće da ovo suđenje bude zatvoreno za javnost zbog zaštite svjedoka pouzdanika, prema našim informacijama suđenje se neće zatvoriti za javnost, odnosno zadarske novinare koji će zasigurno u velikom broju i s velikim zanimanjem pomno pratiti sve što se u sudnici bude događalo.
Zlatko Lisica uhićen je krajem kolovoza zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela pokušaja iznude, a nakon kriminalističkog istraživanja u prostorijama policije potom je i priveden istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Borisu Babiću, koji mu je nakon saslušanja, odnosno ispitivanja, odredio pritvor. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a svakako mu nije u prilog išla i činjenica da je osuđivan.
Lisica je tada pred istražnim sucem iznio svoju obranu u nazočnosti odvjetnika.  Branio se kako nije u pitanju nepostojeći dug, a stavlja mu se na teret da je počinio kazneno djelo iznude, “s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, na ime nepostojećeg, vraćenog duga tijekom mjeseca kolovoza i u više je navrata prijetio smrću 25-godišnjaku i njegovom 61-godišnjem ocu”, koji žive na zadarskom gradskom predjelu Ploče.
Lisica je došavši ispred njihove obiteljske kuće, zatražio novac, a tada je i uhićen.
Osim toga policija je u njegovom automobilu pronašla i pištolj za koji nije imao dozvolu. Pištolj mu je oduzet te je protiv njega po hitnom postupku podnesen i optužni prijedlog zbog nelegalnog držanja oružja, iako je Lisica pred istražnim sucem zanijekao da je pištolj njegov.
Što se pak, tiče Rena Sinovčića, vlasnika medijske kuće VOX, vanjskog suradnika Nogometnog kluba Zadar i predsjednika Općinskog vijeća Novigrada iz HDZ-a koji se povezuje s ovom “pričom”, optužnica protiv njega je podignuta zbog kaznenog djela – sprječavanje dokazivanja, ali rasprava još nije zakazana jer se Sinovčić brani sa slobode, odnosno kako kažu pravnici, nije u pitanju “pritvorski predmet”, pa nije hitno.
Kao što je već zadarskoj javnosti poznato, Sinovčić je priveden, pa pušten desetak dana nakon što je njegov prijatelj Zlatko Lisica završio iza rešetaka jer je pokušao utjecati na svjedoke da ga ne terete.