Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Baština u kamenu ponos Benkovčana

21.10.2011. 22:00
Baština u kamenu ponos Benkovčana


U našem autohtonom suveniru, četverokuku koju vezu članice KUD-a Branimir, kombinirali smo s poznatim benkovačkim kamenom. On prikazuje trud, rad i muku ravnokotarskog i bukovačkog čovjeka te prirodu, kulturu i baštinu ovog kraja, kazao je Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac


U prostorijama Zavičajnog muzeja Benkovac jučer je predstavljen prvi benkovački autohtoni suvenir “Baština u kamenu” za koji su autori suvenira, Zavičajni muzej i KUD Branimir Benkovac, dobili priznanje Udruge inovatora Zadarske županije.
Predsjednik Udruge inovatora Rade Nekić jučer je Marinu Ćurkoviću, ravnatelju Zavičajnog muzeja Benkovca i Kseniji Čirjak, predsjednici KUD-a Branimir uručio posebna priznanja za inovativnost u razvoju, kreiranju i plasiranju autohtonog suvenira “Baština u kamenu”. Na dodjeli priznanja bili su i Mirko Erstić, zamjenik gradonačelnika Benkovca, Mile Marić, viši savjetnik za društvene djelatnosti Grada Benkovca, Vanja Čvrljak, direktor benkovačke Turističke zajednice, te Ana Grgas i Zvonimir Vlatković iz Hrvatske poljoprivredne komore.
Prvi benkovački suvenir u cijelosti je ručni rad pa je svaki pojedini unikatan. Nešto više o nastajanju suvenira rekao je Marin Ćurković.
– Suvenir je plod dugotrajne suradnje Zavičajnog muzeja i KUD-a Branimir. Članice KUD-a su prije nekoliko godina educirane na radionicama veza etnomotiva radi očuvanja motiva izvorne narodne nošnje. Na sadaku starom preko 150 godina koji čuvamo u muzeju je motiv četverokuke. U našem autohtonom suveniru, četverokuku koju vezu članice KUD-a Branimir, kombinirali smo s poznatim benkovačkim kamenom. On prikazuje trud, rad i muku ravnokotarskog i bukovačkog čovjeka te prirodu, kulturu i baštinu ovog kraja, kazao je Ćurković, dodajući da će se suvenir sljedeći tjedan prezentirati i na sajmu Eko Etno Hrvatska u Zagrebu.
Rade Nekić je istaknuo da ideje inovativnosti treba crpiti iz naše kulture i tradicije, a stvarati sukladno vremenu u kojem jesmo, kao što su to napravili ovi Benkovčani.
– Moramo voditi računa o sebi, kao narodu koji zna što hoće. Da se zna da smo ovdje od stoljeća sedmog, da imamo svoju kulturu, tradiciju, običaje… Da svatko zna za crvenu i bijelu kockicu, pašku čipku i benkovačku četverokuku, istaknuo je Nekić.
U znak zahvale, Nekiću su Zavičajni muzej i KUD Branimir, uz “Baštinu u kamenu”, darovali i prigodan dar. S malim zakašnjenjem, Nekić je ovom prilikom uručio predstavnicima Grada Benkovca, Turističke zajednice, Zavičajnog muzeja i KUD-a Branimir i priznanja za najbolji nastup na sajmu inovativnosti Agro Arca, na kojem su zajedno sudjelovali u svibnju u Slatini.
Uz benkovačka vina i prigodni domjenak, na dodjeli je bio izložen i dio mnogobrojnih nagrada za inovatorstvo koje su osvojili Rade Nekić i njegova supruga Dragica.