Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nije mi neugodno kada me zovu najbržom, medalje bih osvojila i bez dopinga

21.10.2011. 22:00
Nije mi neugodno kada  me zovu najbržom, medalje  bih osvojila i bez dopinga


Jones je na Olimpijskim igrama u Sydneyju osvojila pet medalja; tri zlata i dvije bronce. Koristila je doping i kasnije u zatvoru provela punih šest mjeseci, ali ne zbog uzimanja dopinga, nego zbog laganja federalnim dužnosnicima


Nakon turneje po Srbiji i gostovanja u Zagrebu, Marion Jones je stigla i u Zadar i održala predavanje. U multimedijalnu dvoranu došlo ju je poslušati dosta ljudi, većinom djece osnovnoškolske dobi, no izbjegnuta je euforija poput one na gostovanju ove bivše atletičarke u Zagrebu.
Jones je u Hrvatsku pozvao U.S. State Department. Timothy Gerhardson, savjetnik za odnose s javnošću američkog Veleposlanstva u Zagrebu predstavio ju je kao “najbržu i najhrabriju ženu na svijetu”.
Jones je na Olimpijskim igrama u Sydneyju osvojila pet medalja; tri zlata i dvije bronce. Koristila je doping i kasnije u zatvoru provela punih šest mjeseci, ali ne zbog uzimanja dopinga, nego zbog laganja federalnim dužnosnicima.
Pred kamerama nacionalne televizije, 5. listopada 2007., priznala je da je godinama uzimala nedopuštene steroide te lagala prilikom istrage. U Zadar je došla ispričati svoju životnu priču. Njen “program” kojim putuje po svijetu i propovijeda svoj put od vrha prema dnu i natrag zove se “Take a Break” ili “uzmi predah”.
– Voljela bih da sam u nekim situacijama u životu uspjela uzeti predah i dobro razmisliti o tome što ću učiniti, kazala je majka troje djece koja imaju 8, 4 i 2 godine. Kaže kako joj je teško biti odvojena od njih, ali i kako “mora obići svijet i reći svoju istinu”.
Na pitanje osjeća li se neugodno dok ju, kao što je učinio Gerhardson, nazivaju najbržom i najhrabrijom ženom na svijetu, budući je do svojih rekorda i medalja došla na ilegalan način, Jones je odlučno odgovorila:
– Ne, naravno da mi nije neugodno. Sigurna sam da bih svih pet medalja osvojila i da nisam uzimala doping.
Pričala je o svom djetinjstvu gdje je kao prethodnike druženja s ljudima “koji su joj samo odmogli u životu” navela razvod svojih roditelja, smrt očuha i ozljede koje su je pratile kroz prvu, košarkašku karijeru.
– Posljedice mojih izbora bile su ozbiljne. Želim pomoći ljudima da u životu donose prave odluke. Ovo, kao što vidite, nije sportska priča, već priča individualke koja je nešto promijenila, kazala je Jones i u nastavku još nekoliko puta ponovila važnost “pravilnog odabira”, “pravilnih odluka koje svakodnevno donosimo” i “djece koju treba dovesti na pravi put”.


Svidjele joj se Orgulje i katedrala




Prije gostovanja u knjižnici gošću iz  Amerike pred hotelom Bastion  sačekao je Mladen Masar, djelatnik  Gradske knjižnice i licencirani turistički vodič. Proveo je Jones te njenu  agenticu i prijateljicu preko Tri bunara do Arsenala, Pozdrava suncu i  Morskih orgulja, do katedrale i sv.  Donata…
Najviše su joj se svidjele Morske orgulje i katedrala sv. Stošije u koju se  ušla pomoliti.
– Svidio joj se grad, bilo joj je zanimljivo slušati, a meni ugodno voditi  jer je bila zainteresirana, kaže Masar.