Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Blago kanjona Krnjeze

Autor:

21.11.2008. 23:00


Bio sam na utoku rječice Krupe i Krnjeze u Zrmanju. Zadarska županija, uz svoje otoke i priobalje posjeduje i neizrecivo lijepe, za mnoge Zadrane neotkrivene, misirske i arkadijske prostore.
Slikovita ravnokotarska polja plodnog Misira polako prelaze u podvelebitski kamenjar sličan mitskoj Arkadiji. Mjesečevi i marsovi krajobrazi neobične ljepote.
Podno Velebita svojim brzacima puneći tok Zrmanje izviru njene pritoke Krupa i Krnjeza.
Predivna je Krupa, veličanstven kanjon Krnjeze na putu do Zrmanje.
Kudin most povezuje visoke stijene i kozje staze, koje dijeli duboka provalija.
Legenda kaže, da je dobio ime po Kudi nesretnom ljubavniku lijepe Zore, koja mu nije bila suđena, pa je neutješan skočio s litice. Za njim, tugujući s druge strane kanjona Krnjeze učini to isto i slomljena Zora.
A u zoru i smiraj dana, s ceste u Golubiću, pruža se u dubinu uzbudljiv pogled od kojeg zastaje dah. Tuda tiho mili mirna, čarobna Krnjeza.
Unatoč pustoši i goleti susrećem 300 koza Dragičevićeva blaga. Gotovo sve su hrvatske šarene koze.
Domaća šara najkvalitetnijeg je i najzdravijeg mesa. Ekološki proizvod ispunjen vonjem velebitske ljekovite cvjetne flore.
Danas rijetki namjernici i pustolovi uživaju u zadarskoj arkadiji na obalama prekrasne Zrmanje.
Pogled iz Golubića, pozdrav Kudinom mostu, prisjećanje na legendu, kušanje Šare, uz urnebesno spuštanje kanuima niz zrmanjske brzace, obilje je doživljaja i nadahnuta pripovijest za turizam ovog prelijepog kraja.
Vaš Bage