Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dvije lipe zasađene u dvorištu OŠ Stanovi

21.11.2011. 23:00
Dvije lipe zasađene u dvorištu OŠ Stanovi


Dvije mlade lipe od danas krase igralište OŠ Stanovi, zahvaljujući zajedničkoj inicijativi djelatnika škole, Savjeta mladih Grada Zadra,  Udruge Eko Zadar i poduzeća Nasadi. Sve je započelo  inicijativom profesora tjelesnog odgoja koji je svojim  učenicima želio olakšati satove za vrijeme toplih mjeseci. Ipak, za to su trebala  financijska sredstva:
– Prošle godine smo počeli  s uređenjem školskog igrališta i tada smo napravili  ogradu, asfaltirali smo jedan  dio koji to prije nije bio te  iščupali neka stara stabla koja su se posušila. Kako su na  njihovim mjestima ostale  praznine, dobio sam ideju da  se tamo postave nova stabla.  No, kako je financijska situacija teška, Ivan Genda iz  Savjeta mladih Grada Zadra  i Udruge Eko Zadar predložio je da se u suradnji s  Nasadima doniraju dva stabla i uljepša okoliš. Na taj  način bi se napravilo više  hlada pa bi i djeci bilo lakše  na satovima tjelesnog odgoja  u ljetnim mjesecima, kazao  je profesor tjelesnog odgoja  Miroslav Čačić, dodajući da  će se uređenje igrališta nastaviti i dalje te bi im svakako  bilo drago kada bi mogli dobiti još koje stablo.
– Kada bi se dvorište moglo  još malo zazelenjeti i zemlja  prekopati da dobijemo travnjak, to bi bilo jedno ljepše  prirodno okruženje, a i samim time potičemo djecu da  čuvaju i unaprjeđuju svoj  okoliš, zaključio je Čačić.
Zadovoljstvo učinjenim  nije krila niti ravnateljica  škole Jurka Šaban:
– Jako sam zahvalna Nasadima koji su našoj školi  darovali dvije lipe. S vremenom namjeravamo zamijeniti i ostalo dotrajalo zelenilo s novim, više karakterističnim za naše podneblje. Trudimo se urediti naš  školski okoliš i na igralištu i  oko škole. To je naš trajni  projekt, mi smo međunarodna ekoškola koja ove godine ponovno obnavlja svoj  status i svaka inicijativa pomoći i podrške nam je dobrodošla. A naši učenici to i  znaju prepoznati. To je jedna  odgojna akcija i bitno nam je  da naši učenici ovakve akcije  i sami nastave provoditi u  budućnosti, zaključila je  Šaban.