Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Klapa koja svoje nastupe naplaćuje kolačima

21.11.2011. 23:00
Klapa koja svoje nastupe naplaćuje kolačima


Kada se Zadar, Šibenik,  Split i Omiš spoje u jedno – dođe se  do Save. Ova rečenica možda i ne  bi imala smisla da u nju ne ubacimo  još dvije riječi: studenti i klapa.
Četiri studenta su prije mjesec i  pol dana odlučila isprobati svoje  vokalne, ali i akustične sposobnosti studentskog doma na Savi u  Zagrebu. Rezultat toga bio je masovni izlazak studenata i studentica iz njihovih soba te još gromoglasniji pljesak i vrisak koji je  uslijedio nakon izvedbe. Snimka  “nastupa” ubrzo je dospjela i na  Youtube, a ostalo je, kako kažu,  povijest.
Nakon početnih angažmana po  hodnicima, ali i u sobama na rođendanskim zabavama, krenule su polako i neke ozbiljnije gaže.
Klapu Sava, ime koje su dobili  usput, sačinjavaju prvi tenor Marko Škugor, drugi tenor Martin Brkić, bariton Roko Perić i bas Marko  Ivanov. Ovog potonjeg uspjeli smo  nekako uhvatiti na proputovanju u  Zadru gdje se nije uspio zadržati  niti cijela 24 sata, budući da je istog  dana morao otići natrag za Zagreb.  Tamo je klapu Sava, staru tek mjesec i pol dana, čekao nastup sa Sv.  Florijanom na večeri dalmatinskih  studenata.
Zadranin Marko Ivanov s Rokom Perićem znao se već otprije,  a ostalu dvojicu upoznali su  na klapskim druženjima poslije  koncerata u Zagrebu, kojih ima  uvijek puno. Po hodnicima studentskog doma na Savi počeli su  pjevati da bi privukli cure. Koliko  su u tome uspjeli, Marko tajnovito  odgovara – kako tko i kako kada.  Sam početak bio je spontan da  spontaniji nije mogao:
– Ma kakvi plakati, sve je to  počelo spontano. Taj put kada je  sve počelo i čija snimka je završila  na internetu, došao sam iz Zadra  navečer i stigla mi poruka da  dođem na Savu zapivat malo. I što  ću, tek sam došao, nisam imao što  raditi, pa sam otišao. Taj put se  skupilo nas četvero, iako nas sada  zna biti i više, i kako je bilo malo  friško za zapivat na klupici isprid  menze, ušli smo u dom, stali u  jedan međuprostor između stepenica da isprobamo akustiku. Nismo ni zapivali nekoliko taktova i  već su počele cure u pidžamama i  papučama izlaziti iz soba, prepričava Marko. Za nekoliko pjesama skupilo se već mnoštvo, a  priča se ubrzo pročula i izvan studentskog doma.
Za sada imaju dogovoreno već  nekoliko gaža po kafićima i pivnicama po Zagrebu. Polako se krenulo i s ozbiljnijim probama, a plan  je tako nastaviti i dalje i dignuti to  na malo veću razinu. A možda uleti  i još pokoja dodatna gaža, kazuje  Marko. U međuvremenu tu su nastupi djevojkama po rođendanima u  kojima su se posebno specijalizirali. Upadanje u studentske sobe s  pjesmom nije im ništa strano, a kod  zatečenih slavljenica bilo je i suza  radosnica. Oni bi to pak “naplatili”  prigodno kako i dolikuje – kolačima.