Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kako gospodariti energijom u školi

Autor: Irena Jurjević

21.11.2012. 23:00
Kako gospodariti energijom u školi

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Učenici mjerili količinu vode koja se potroši ako slavina nekontrolirano teče i to na godišnjoj razini. Također, napravljen je i izračun uštede prilikom zamjene klasične žarulje štednom od 12 W i 15 W, a učenici su i upoznati s Informacijskim sustavom gospodarenja energijom (ISGE) koji im daje uvid kako gospodariti energijom u školi


Što je to energija, kako se ona čuva, koristi, gdje nastaje – samo je dio pitanja upućen učenicima Ekoškole iz Osnovne škole Šime Budinića na edukacijskoj radionici o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije održanoj u povodu Dana grada Zadra u Solarnom edukacijskom centru.
Izračuni ušteda energije
Odgovore na pitanja, vrsni učenici su i znali, a osim teoretskog dijela u sklopu kojeg su i prezentirani različiti sadržaji, poput videa o posljedicama korištenja energije na okoliš, radionica je imala i radni dio u sklopu kojeg su učenici mjerili količinu vode koja se potroši ako slavina nekontrolirano teče i to na godišnjoj razini. Također, napravljen je i izračun uštede prilikom zamjene klasične žarulje za štednu od 12 W i 15 W, a učenici su i upoznati s Informacijskim sustavom gospodarenja energijom (ISGE) koji im daje uvid kako gospodariti energijom u njihovoj školi.
Osnovna škola Šime Budinića je sudionica međunarodne Eko-škole u Republici Hrvatskoj te joj je dodijeljena povelja i zelena zastava. Time je dobivena velika važnost, ali i odgovornost da se implementira ekološki pristup u svakodnevne aktivnosti. Cilj je promijeniti svoje ponašanje u smjeru racionalizacije raspoloživih sredstava, promovirati uporabu biološki nerazgradivih materijala, naglasiti odnos prema neracionalnom trošenju svih energenata, te posredno utjecati na promjenu obrazaca ponašanja odraslih na okolinu i prirodu koja nas okružuje. Sve to ova škola i radi pa su tako na početku radionice njezini učenici i prezentirali svoje opsežne aktivnosti. Učenici te škole imaju svoj povrtnjak, maslinik, ribarij, a sudjeluju i u izradi digitalnog herbarija. Također, uključeni su i u projekt Zaleni krov zajedno s udrugom Eko Zadar, a sudjelovali su i u Zelenoj čistki u sklopu globalne akcije World cleanup day.
Strateško planiranje
To je samo dio mnogobrojnih aktivnosti, stoga i ne čudi podatak da su učenici OŠ Šime Budinića i peterostruki državni prvaci u Ekokvizu.
Nacionalni projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska), Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj.
SGE je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente uslijed racionalnije potrošnje energenata, uz istovremeno smanjenje emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i lokalnog poduzetništva.