Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Od legalizacije bespravne gradnje očekuju se dodatni prihodi

Autor: Siniša Klarica

21.11.2012. 23:00
Od legalizacije bespravne gradnje očekuju se dodatni prihodi

Foto: Siniša KLARICA



Tu je i sufinanciranje ceste do farme krava Vigens u iznosu 200.000 kn. Za odmuljivanje porta, predviđeno je 150.000 kuna od Ministarstva mora. Najveći prinos, 2.930.000 kn očekuje se od komunalnog doprinosa, a 300.000 kn od naknade za legalizaciju bespravnih objekata


24. sjednica Gradskog vijeća Nina započela je pljeskom upućenim hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Kako je u uvodu rekao predsjednik GV Nina Davor Ćurjurić. Informacija o tome da će u isto vrijeme general Gotovina biti u Pakoštanima, prekasno je došla da bi se sjednica odgodila. Pa ipak, Nin je poslao svoje izaslanstvo na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Dalijom Pavlović.
Pet milijuna kuna za plaće
– Vrlo nam je drago što kao Grad Nin možemo nazočiti toj velikoj radosti. Ponosni smo na naše generale i vrlo sretni što je s hrvatskog naroda pala moguća ljaga. Naš sveti Domovinski rat postao je i častan rat, a oni koji su se nevojnički ponašali neka odgovaraju pred institucijama hrvatske države, rekao je Davor Ćurjurić.
U drugom dijelu sjednice, vijećnici Grada Nina prihvatili su proračun za 2013. Proračun je planiran na 18.585,000 i na razini je ovogodišnjeg s tim da se od legalizacije bespravne gradnje očekuju dodatni prihodi. Još se ne zna kolika će biti transferirana sredstva Ministarstva kulture za obnovu gradskih zidina, a njihov utrošak ili izostanak će se realizirati kroz rebalans proračuna. Za gradske bedeme, rimski mozaik i donji most poredviđeno je ukupno 600.000 kuna.
Međutim, Endo Sipina iz SDP-a je uputio primjedbu da je 18,5 milijuna kuna malo prevelika brojka te da će za 50 zaposlenih, samo za plaće trebati 5 milijuna kuna. Osim toga, kaže Sipina, u prvom polugodištu realizirano je svega 5,6 milijuna kuna, pa će biti vrlo teško dostići konačnih 18,5 milijuna kuna na koliko je planiran gradski proračun. Sipina je dodao kao bi vijećnici trebali dobivati i tromjesečno izvješće o realizaciji gradskog proračuna.
Gradonačelnik Emil Ćurko je rekao da se Grad Nin ne zalijeće u investicije i da je sad prerano govoriti kakav će rebalans biti. Ninski gradonačelnik je rekao da se pet milijuna kuna potrebnih za plaće uprihodi samo iz gradskog parkirališta.
Ugovor o zamjeni parcela
Program gradnje komunalne infrastrukture, rekao je predsjednik GV-a Davor Ćurjurić, plod je dogovora gradske uprave s predsjednicima mjesnih odbora. Među inim projektima, tu je i sufinanciranje ceste do farme krava Vigens u iznosu 200.000 kn. Za odmuljivanje porta, predviđeno je 150.000 kuna od Ministarstva mora. Najveći prinos, 2.930.000 kn očekuje se od komunalnog doprinosa, a 300.000 kn od naknade za legalizaciju bespravnih objekata. Štoviše, Gradsko vijeće donijelo je odluku da se kod izgradnje poslovnih objekata namijenjenih proizvodnji komunalni doprinos smanji sa 75 na 50 posto. Ta se odluka odnosi i na one poduzetnike koji proizvode u objektima koji su u postupku legalizacije.
Gradsko vijeće ovlastilo je gradonačelnika Ćurka da sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem sklopi ugovor o zamjeni parcela. Tako bi za 550 kvadrata crve sv. Anselma, Grad Nin dao Crkvi 833 kvadrata u Grbama i 1.492 kvadrata u Ninskim Stanovima. Time, prema riječima Davora Ćurjurića, Grad Nin samo ispunjava želje građana, pa tako procjena o vrijednosti nekretnina nije ni bitna.


 NIŠTA OD NINSKOG BLATA?




Gradonačelnik Nina Emil Ćurko obavijestio je gradske vijećnike da od realizacije velikog projekta Ninsko blato, najvjerojatnije neće biti ništa. Prema njegovim riječima, Tankerska plovidba je u pregovorima s više investitora, a projekt je i ponuđen tijekom nedavnog posjeta državnog izaslanstva Kataru.