Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Potrubi protiv poreza na nekretnine!

Autor: Irena Jurjević

21.11.2012. 23:00
Potrubi protiv poreza na nekretnine!

Foto: Vedran SITNICA



“Potrubi protiv poreza na nekretnine” poručili su jučer Hrvatski laburisti vozačima i u Zadru, na križanju između Hypo zgrade i Porezne uprave kako bi ukazali na problematiku još jednog, kako kažu, “haračenja”.
– U posljednje vrijeme se vode često rasprave o nakani Hrvatske vlade da uvede porez na nekretnine. Nakon svih drugih poreznih opterećenja, hrvatski financijaši su se genijalno sjetili da hrvatski građani, njih devedeset posto, imaju nekretnine u svom vlasništvu. Mi mislimo da bi to bio jedan od teško podnošljivih nameta, pojasnio je predsjednik zadarskih Hrvatskih laburista Drago Čulina, dodajući kako “ti građani nisu kupovali zlato, slike i druge vrijedne stvari, već su štedjeli na način da su gradili za sebe kuću ili kupili stan.
– Sada, kada bi im se oporezivao taj dio, a drugih mogućnosti ionako nemaju, to će biti teško podnošljivo i doći će do mnogih ovrha, novih deložacija, jer ljudi neće moći plaćati porez. Mi mislimo da je to nepravedno opterećenje, kazuje Čulina, smatrajući da bi se trebala napraviti porezna reforma u kojoj će više plaćati onaj koji više i ima.
– Vlada je jednostavno zaključila kako je devedeset posto građana najšira moguća baza za jednostavno pribavljanje proračunskog novca – prema načelima samoposluge: onoliko koliko joj treba. Ne zanima je ni to što je jasno kako financijska moć građana nije ni izdaleka na razini vrijednosti takve imovine i da će novi porez dovesti do novih ovrha, do novih deložacija i novih demonstracija snage hrvatske specijalne policije. Do toga će sigurno dolaziti jer će, da bi naplatila svoja potraživanja, država na javnim dražbama te nekretnine prodavati u bescijenje, poručili su Hrvatski laburisti, navodeći pritom kao prigodnu “šprancu” i nedavnu deložaciju obitelji Vukić u zadarskim Arbanasima.