Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ĐIR PO GRADU Jeftinije u restoran, kafić ili muzej

21.11.2013. 23:00
ĐIR PO GRADU Jeftinije u  restoran,  kafić ili  muzej


Naša vizija je da ovo preraste u turistički projekt pa očekujemo da se u budućnosti sa sniženim cijenama uključe i vlasnici hotela, hostela, apartmana, organizatori kongresa i drugih prikladnih sadržaj, kazao je dogradonačelnik Zvonimir Vrančić


Program trećeg izdanja manifestacije Đir po gradu jučer su u  Maloj vijećnici Grada Zadra najavili predstavnici partnera u projektu –  Grada Zadra, Udruženja obrtnika Zadar, Ceha ugostitelja i Ceha trgovaca  Obrtničke komore Zadar, Gospodarske komore i Turističke zajednice  Grada Zadra. Do sad najopširnija ponuda Đira po gradu uključuje radionice za djecu, koncerte zborova i rock grupa, snižene cijene u restoranima, kafićima, dućanima i muzejima te obogaćeni program u šatoru na  Forumu u kojem će, uz klizalište, kuhano vino i kobasice, biti trampolini,  zračni topovi, tobogani te razne animacije za djecu.
Manifestacija počinje u nedjelju s Danom grada Zadra, a završava sredinom siječnja. Kako je pojasnio dogradonačelnik Zvonimir Vrančić, cilj  Đira po gradu je obogatiti zimski život Zadrana, ali u skoroj budućnosti i  privući turiste u Zadar i u ovo doba godine.
– Naša vizija je da ovo preraste u turistički projekt pa očekujemo da se  u budućnosti sa sniženim cijenama uključe i vlasnici hotela, hostela,  apartmana, organizatori kongresa i drugih prikladnih sadržaja. Ovogodišnji budžet je relativno skroman, oko 40 tisuća kuna bez klizališta, rekao je Vrančić.
Najavio je da će i ovogodišnji doček Nove godine biti, kao i lanjski  dočeci – nekoliko izvođača na više punktova u gradu.
Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika, kazao je da je ovaj  projekt ujedno i pomoć Grada obrtnicima da preživljavaju od sezone do  sezone.
– Komisija će tijekom manifestacije obilaziti trgovine na Poluotoku i  na kraju nagraditi najljepše uređen božićno-novogodišnji izlog, kazao je  Malta.
Kako je još dodao Vrančić, božićno ukrašavanje grada će isto “pojačati” s adventskim vjencom na Trgu Petra Zoranića te s više ukrasa po  Forumu i oko klizališta.
A klizalište je Grad već “rezervirao” i za sljedeću godinu.
– Zadarani su nas lani iznenadili sa svojim afinitetima prema klizanju.  I ove godine ćemo u organizaciji sa zadarskim školama imati školu klizanja i pozivamo roditelje i djecu da s punim povjerenjem dođu i nauče  klizati, zabave se te kvalitetno ispune svoje vrijeme u zimskom ozračju,  rekao je Ivan Musić iz tvrtke Velemi koja postavlja klizalište. Šator će biti  otvoren od ove nedjelje, radnim danom od 10 do 22 sata, a vikendom do  23. Cijena za 45 minuta klizanja je 20 kuna, a najam klizaljki 10.
Kako je najavila Danijela Rimanić, koordinatorica projekta, petkom u  19 sati će se u organizaciji udruge Šigureca održavati koncerti alternativnih bendova u dvorištu Kazališta lutaka, a subotom u 18 sati će na Trgu  Petra Zoranića nastupati crkveni zbor Ivana Pavla II. sa članovima iz svih  crkvenih zborova Zadarske županije.
U manifestaciji sudjeluju svi subjekti u gradu koju imaju naljepnicu s  logotipom Đira po gradu, a mogu se uključivati i dalje. Ispod naljepnice  treba biti označeno što je na popisu i u kojem postotku.
Većina restoratera s Poluotoka, njih 17, je u okviru Đira po gradu organiziralo gastronomsko-humanitarnu akciju “Otkrijte tajne zadarske  kuhinje”.
– Svaki tjedan za vrijeme trajanja akcije ćemo imati po jednu vrstu jela  u restoranu po cijeni od 30 kuna, za ručak i večeru. Svake subote između  11 i 13 sati po tri restorana će ta jela pripremati ispred Arheološkog muzeja i prodavati po cijeni od 10 kuna. Prikupkljena sredstva donirat će se  različitim udrugama. Počinjemo s ribom, a završavamo s težačkim jelom, rekao je Božidar Vedrić u ime restoratera, podsekcije Ceha ugostitelja.
Robert Kovačević je kao predstavnik ugostitelja – kafića kazao je da ga  veseli što su mnoge institucije i udruge pronašle zajednički jezik na  ovom projektu.
– Prvenstveno je to za unaprjeđenje života na Poluotoku, ali i motivacija ljudima da izađu, da ne sjede pred televizorom, da se barem djelomično vrati nekadašnji zadarski đir, a ne da se ovo pretvori u pustoš, rekao je Kovačević te dodao da će kafići sudjelovati u manifestaciji s popustima između 16 i 21 sat, kako koji.
Denis Ikić, tajnik HGK Županijske komore Zadar, pozvao je svih na  Naše male gušte, manifestaciju 13. i 14. prosinca u Arsenalu.
– Kad je već gospodarska kriza, drago mi je da nije i kriza duha i ideja,  zaključio je Ikić.