Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na sedamnaestom VINCRO-u devet zlatnih vina

21.11.2013. 23:00
Na  sedamnaestom  VINCRO-u devet  zlatnih vina


Od 51 prostiglog uzorka, 22 bijela, 27 crnih i dva rose vina zlatnu medalju na ovogodišnjem VINCRO-u dobit će sedam crnih i dva bijela vina, dok pet uzoraka nije ocijenjeno


Najstarija degustacija ravnokotarskih vina VINCRO –  Polača održava se sedamnaesti put za redom. U okruženju vina Zadarske županije, bogatog stola s kriškama sira, kruha i jabuka gotovo četiri sata sedam vrsnih i priznatih enologa  ocjenjivali su prispjela vina u velikoj općinskoj vijećnici.
– Za ovogodišnji VINCRO pristiglo je 51 vino iz svih dijelova Zadarske županije. Od 51 uzorka, 22 su bijela, 27 crna i dva uzorka rose vina, kazao je predsjednik komisije dipl. ing. Ante Grubišić.
Kao i prijašnjih godina vinari se prijavljuju organizatoru, a neposredno prije ocjenjivanja komisija VINCRO-a odlazi u podrum ili  konobu svakog prijavljenog proizvođača i izravno iz bačve ili tanka  uzima uzorak vina za ocjenjivanje. Time se izbjegavaju sumnje da  se uzorak vina može kupiti u trgovini i poslati na ocjenjivanje.
– Prema ocjenama certificiranih enologa ove godine imamo devet  zlatnih vina, od čega sedam crnih i dva bijela. Pet vina nije ocijenjeno, čulo se na kraju zbrajanja svih ocjena u organoleptičkom  ocjenjivanju.
Vlasnicima odbačenih vina preporučeno je da se posavjetuju s  enolozima i da pogreške u proizvodnji isprave, većina mana koje su  zamijećene u odbačenim vinima još uvijek se mogu ispraviti pretakanjem i dodavanjem određenih enoloških pripravaka.
– Ocjenjivanje je obavljeno po međunarodnoj metodi 100 bodova  koja se primjenjuje prilikom stavljanja vina u promet u Zavodu za  vinogradarstvo i vinarstvo i kao takva je jedina prava i priznata, ne  samo kod nas, nego u cijelom svijetu, rekao Grubišić.
Po ovoj metodi vina koja osvoje 65 do 75 bodova dobiju priznanje. Vina s osvojenih 75 do 85 bodova osvaja brončano odličje. Vina  s osvojenih 80 do 85 osvaja srebrno odličje. Vino s osvojenih 85 do  90 bodova osvaja zlatno odličje, a vino s više od 90 bodova veliko  zlatno odličje.
– Prevedeno na svakodnevni život vina s osvojenih 65 do 75 bodova nose oznaku stolno vino s geografskim porijeklom. Vina s osvojenih 75 do 85 bodova spadaju u kategoriju kvalitetnih vina s geografskim porijeklom, a vina s osvojenih 85 i više bodova u kategoriju vrhunskih vina, objašnjavaju.
Za vinsku feštu koja se održava u povodu blagdana svetog Martina, jednog od zaštitnika vinogradara i vinara, s pravom se može  reći da je imala neprocjenjiv utjecaj na razvoj vinogradarstva, a pogotovo vinarstva ravnokotarskog prostora.
– Unatrag dvije godine vratili smo se izvornim oblicima manifestacije i VINCRO nema međunarodni karakter te se ocjenjuju vina  ovogodišnje berbe Zadarske županije. Time smo se vratili izvornim  načelima ocjenjivanja mladih vina u Polači povodom blagdana svetog Martina, rekao je Viktor Prtenjača, predsjednik organizacijskog  odbora i načelnik Polače.
Podjela priznanja i medalja VINCRO – Polača 2013. bit će 30. studenog u Polači.
– Veseli nas da imamo sve više mladih proizvođača koji prihvaćaju nove tehnologije, jer bez tih novih tehnologija, odnosno ulaganja u opremu ne može se ni očekivati veliki rezultat, zaključili su  eminentni certificirani enolozi.