Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Oni su pravi biseri ovoga grada

21.11.2013. 23:00
Oni su pravi  biseri ovoga  grada


Na izložbi “Biseri moga grada” izloženo je 25 radova u različitim likovnim tehnikama koje su izrađivali učenici i učenice viših razreda OŠ Petra Preradovića


Spomenički kompleks Forum sa svim svojim znamenitostima i detaljima bio je inspiracija učenicima Osnovne škole Petra Preradovića tijekom radionice u povodu Dana muzeja u svibnju,  a čiji radovi se od jučer mogu vidjeti i u Muzeju grada Narodnog  muzeja Zadar.
Sv. Donat, Sv. Marija, ostaci rimskog foruma… Prikazi Zadra u atipičnim kolorizacijama na izložbenim postavima, nude promatraču  jedan drugačiji, dječji pogled na naš grad. Našao se tako tu i Sv. Donat s nebom u van Goghovoj maniri, ali i episkopalni kompleks prikazan u žarkim, crvenim i žutim bojama.
Radionica u kojoj su sudjelovale učenice i učenici viših razreda  OŠ Petra Preradovića, pod stručnim vodstvom učiteljice likovne  kulture Ljubice Duić, održana je u sklopu projekta “Jedna škola –  jedan spomenik”  i objedinjena je pod izložbom “Biseri mojega grada”.
– Cilj ovakve muzejsko-edukativne akcije bio je senzibilizirati  učenike za povijesne, kulturno-umjetničke radove i nadasve civilizacijske poruke naše bogate spomeničke baštine. Crtajući i slikajući u neposrednom kontaktu sa spomenikom, njegovim izgledom,  oblikom, motivom i majstorskim potezom kod učenika se stvara i  razvija poseban emotivni odnos i doživljaj koji će ostaviti neprocjenjiv trag u tumačenju vrijednosti i poruka iz prošlosti te značaja  za budućnost, poručili su Ljubica Duić i muzejski pedagog Branislav Jelinić koji su otkrili i to kako su pojedini učenici i nakon izrade  skica dolazili u učionicu likovne kulture i svoje likovne doživljaje s  Foruma prenosili i oblikovali u drugim likovnim tehnikama, elementima i načinima građenja likovnog rada.
Neki radovi ostavljeni u tehnici olovke su tako dovršeni tonskom  modelacijom, kolorističkom modulacijom, a ima i predložaka za  dizajn. Izložba se može razgledati kroz sljedećih tjedan dana.