Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rasadnik ideja sretne djece i zadovoljnih roditelja

21.11.2013. 23:00
Rasadnik ideja sretne  djece i zadovoljnih  roditelja


– Ovdje je suradnja s roditeljima podignuta na višu razinu. Uključeni su u odgojno-obrazovni proces i mogu aktivno sudjelovati u planiranju odgojnog rada vrtića, pojasnila je Miočić, dodajući kako je Voštarnica mentorski vrtić za pripravnike predškolskog odgoja


Četrdeset godina vrtića Voštarnica te čak šezdeset godina  područnog objekta Galeb proslavljeno je jučer na uz brojne goste,  uprave, pripadnike stručno razvojne službe,  sadašnje odgojiteljice, ali i  one umirovljene.
– One su naš temelj i naš početak, kazala je odgojiteljica predškolske  Ines Barišić, pozdravivši ponaosob svaku od svojih nekadašnjih kolegica koje su se u biltenu zajedničkim odgojiteljsko-roditeljskim snagama  izrađenom prigodno za ovu obljetnicu prisjetile kako je to bilo nekoć:
– Započinjali smo s radom u 5,30 sati ujutro. Djecu su prihvaćale medicinske sestre, što se nakon nekog vremena promijenilo. Iako je prostor bio skučen, a djece puno, njih četrdesetak, nisam osjetila težinu posla, već samo zadovoljstvo, prisjetila se odgojiteljica Ljerka Grdović.
Mira Maričić u sjećanje je pak dozvala velike dnevnike koje su morali  nositi na posao:
– Jer vrtić je po svom uređenju nalikovao školi i svakodnevno smo  trebali „obraditi tri predmeta”. Poslije tog dijela djeca su se mogla slobodno igrati, prepričala je ova vrtićka teta.
Jučer, u povodu četrdeset godina od osnutka vrtića, upalila se i  svjećica na torti, pustila se glazba, a kako su se polaznici zajedno sa  svojim tetama i roditeljima za ovaj poseban dan pripremali već mjesecima, jučer su prostorije vrtića bile dekorirane u posebnom tonu, uz za  to prigodno ukrašen vrtićki pano.
– Vrtić Voštarnica se ponosi svojim ekološkim programima, suradnjom s roditeljima te projektima vezanima za knjižnicu. Imali smo i prvu inkluziju u Zadarskoj županiji, integraciju dječaka s Downovim sindromom, a sada imamo i integraciju djevojčice. Naš vrtića je rasadnik   ideja i mogućnosti, naravno, uz podršku naše uprave i stručnog razvojnog tima, kazala je Barišić, dodajući kako su posebno ponosni na suradnju s roditeljima koji ih uvijek prate kao partneri u svakoj njihovoj  ideji. A roditelji u ovom vrtiću dujeluju i u samom odgojnom radu, nastavila je ravnateljica Marijana Miočić:
– Ovdje je suradnja s roditeljima podignuta na višu razinu. Roditelji  su uključeni i u odgojno-obrazovni proces i mogu aktivno sudjelovati u  planiranju odgojnog rada vrtića, pojasnila je Miočić, dodajući i to kako  je Voštarnica mentorski vrtić za pripravnike predškolskog odgoja.
U četrdeset godina rada kroz vrtić Voštarnica prošlo je 1.765 djece, a  sada tamo boravi 120 djece u pet odgojnih skupina.