Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Odgovorno gospodarenje otpadom povećat će račune Čistoće

21.11.2016. 23:00
Odgovorno gospodarenje otpadom povećat će račune Čistoće


Zajednička fotografija i čvrst stisak ruke nakon svečanog potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, označio je stvarni početak realizacije ovog projekta vrijednog preko 377 milijuna kuna. Jučer poslijepodne u zadarskom Domu županije potpisali su ga Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike, Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. Zadar.
– Potpisivanje ovog Ugovora označava početak i novih gospodarskih aktivnosti te otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje ljudi. Tu je i još jedan vrlo važan segment, a to su sortirnice koje bi do 2020. godine trebale jamčiti 50 posto recikliranja, iako iz Europske komisije posljednje vrijeme dolaze još snažnije poruke da bi to trebalo biti i do čak 70 posto. Rok izgradnje su 33 mjeseca, a do tada bi u gradu trebala biti i jedna sortirnica do konačnog rješenja i stvaranja sveoubuhvatnog sustava – rekao je jučer prilikom potpisivanja ovog vrijednog i za Zadar i Zadarsku županiju važnog i vrijednog Ugovora, resorni ministar Slaven Dobrović.
Svoje zadovoljstvo nije krio ni Dino Perović, direktor zadarske tvrtke Eko d.o.o. koji je rekao kako je potpisivanjem ovog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava zatvorena financijska konstrukcija uspostave i definitivne realizacije Projekta Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.
– Financijska konstrukcija sastoji se od tri dijela i to od EU dijela, nacionalnog i lokalnog udjela. Završena je, dakle, pripremna faza uspostave izgradnje CGO-a koja datira još od davne 2006. godine kada smo počeli raditi Studiju utjecaja na okoliš Centra i kreće se u provedbenu fazu uspostave CGO-a. Centar će biti sastavni dio cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom na području Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije. Do 2020. godine moramo postići 50 posto odvojeno sakupljenog reciklabilnog otpada, jer postoji opasnost da Centar bude nedovoljnog kapaciteta. Nastojat ćemo zajedničkim snagama, mi i Čistoća, postići zahtjevne zadane ciljeve u što kraćem roku na dobrobit svih korisnika naših usluga – naglasio je Dino Perović te, odgovarajući na novinarsko pitanje što će to značiti za građane i hoće li doći do povećanja cijena usluga, odgovorio kako vjerojatno – hoće.
Kao domaćin, zadarski župan Stipe Zrilić podsjetio je kako ovaj projekt postoji još od 2006., a sada je 38,5 milijuna kuna osigurala Županija te gradovi i općine dok je zamjenik gradonačelnika Zadra Zvonimir Vrančić naglasio kako je Grad proteklih godina realizirao veći broj projekata za gospodarenje otpadom.


 ĆURKO JOŠ IMA ŠANSE?


Na izravno novinarsko pitanje je li pregovarao s Tomislavom Ćurkom, direktorom zadarske Čistoće za mjesto državnog tajnika zaštite okoliša, ministar Slaven Dobrović je rekao kako su pregovori – u tijeku.
– Ne bih se htio izjašnjavati zbog ljudi s kojima se vode razgovori – odgovorio je Dobrović, dodajući tek, kako će u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, uz prošlog tjedna imenovanog državnog tajnika, imati i drugog tajnika koji su zapravo zamjenici ministra.