Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

REAGIRANJE Kutija nije počinio bilo kakve nezakonite radnje

21.11.2016. 23:00
REAGIRANJE Kutija nije počinio bilo kakve nezakonite radnje


Dana 8. studenoga 2016. godine u vašem dnevnom listu Zadarski list br.5.800, kao i na portalu Zadarski list objavljen je članak pod naslovom “Kutija bez odobrenja Vijeća potpisao plaćanje tvrtki Osijek- Koteks”, u kojem je iznesen niz neistinitih činjenica, zlonamjernih tvrdnji autorice članka.
Sadržaj vašega članka sadrži informacije koje su netočne, te po svojoj naravi predstavljaju grube klevete iznesene protiv gospodina Branka Kutije. Zato zaključujem da cilj vašeg postupanja nije informiranje javnosti istinitim informacijama, već da suprotno Zakonu o medijima, neosnovano nasrćete na čast ugled i dostojanstvo gospodina Branka Kutije, bez ikakve namjere da se informirate o istini.
Tako svjesno obmanjujete javnost da ste gospodinu Kutiji dostavili pitanje mailom, ali da on na pitanje nije odgovorio, a što nije istina. Naime, vaša novinarka, nakon što je članak već objavljen, dostavila je mail gospodinu Kutiji s objašnjenjem da ipak nije poslala e-mail gospodinu Kutiji, iako je uredno javnost obmanula informacijom: “Kutija tražio pitanje mailom, ali odgovor nije dostavio.”.
Obvezu prihvatilo Gradsko vijeće
 Vaš naslov “Revizija u Benkovcu utvrdili nezakonite radnje gradonačelnika” je čista neistina. Da vam je do istine, onda biste se kod grada Benkovca ili njezinoga gradonačelnika informirali i saznali da nikakvih nezakonitih radnji nije bilo, niti je provedena “revizija u Benkovcu”. Istina je da je doista proveden proračunski nadzor u gradu Benkovcu za 2013. i 2014. godinu, ali nije istina da je Kutija bez odobrenja Vijeća potpisao plaćanje tvrtki Osijek-Koteks.
Upravo suprotno, na sjednici od dana 20. prosinca 2013. godine Gradsko vijeće grada Benkovca, na kojem je sudjelovao i vaš sugovornik gospodin Guzić, je jednoglasno prihvatilo izmjene i dopune Proračuna grada Benkovca za 2013. godinu, a u kojoj je bila obuhvaćena stavka plaćanja duga od oko 1.055.000,00 kuna na temelju ovršne isprave – pravomoćnog rješenja o ovrsi prema tvrtki Osijek-Koteks. Prema tome, obvezu plaćanja kroz rebalans proračuna prihvatilo je Gradsko vijeće Grada Benkovca.
Također nije istina da je to dugovanje nezakonito plaćeno. Predmetno dugovanje utvrđeno je na temelju pravomoćnog rješenja o ovrsi i isto bi se rješenje o ovrsi izvršilo, bilo prisilno – blokadom, bilo dobrovoljno.
Time što ste dali medijski prostor gospodinu Guziću i obavili neistine koje gospodin Guzić bez argumenata iznosi o gradonačelniku Grada Benkovca, počinili ste nematerijalnu štetu povredom časti ugleda i dostojanstva gospodina Branka Kutije.
Pravomoćno rješenje o ovrsi
Naime, nije istina da je iznos od 1.055.000 kuna bez znanja vijećnika s predstavnicima tvrtke dogovorio sam gradonačelnik “jedne subote”, već se radi o obvezi koja proizlazi iz pravomoćnog rješenja o ovrsi, o čemu ste se, da ste htjeli i da ste željeli objektivno izvijestiti javnost o istini, mogli informirati, a niste.
 Također nije istina niti prenesena tvrdnja da je gradonačelnik Kutija lagao vijećnike i frizirao materijale. Da ste pitali, dobili bi Zapisnik sa 3. sjednice Gradskog vijeća Grada Benkovca od dana 20. prosinca 2013. godine, kao i pravomoćno rješenje o ovrsi na temelju kojega je Grad Benkovac bio dužan sporni iznos, te bi se i sami uvjerili da gospodin Guzić iznosi neistine.
Da ste se htjeli informirati o istini, onda biste izvijestili javnost da je obveza grada Benkovca iz pravomoćnog rješenja o ovrsi smanjena za iznos od 174.428,03 kuna u odnosu na dugovanje iz pravomoćnog rješenja o ovrsi na temelju kojega je došlo do plaćanja, pa bi i vama i javnosti bilo jasno da se ne radi o nezakonitom plaćanju, već o smanjenju već postojeće obveze za ne tako beznačajnih 174.428,03 kuna u odnosu na stvarni dug.
Neistinita je i tvrdnja gospodina Guzića da je revizija utvrdila troškove za reprezentaciju u iznosu od 260 tisuća kuna bez pokrića. Da ste pročitali zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru u Gradu Benkovcu za 2013. godinu i 2014. godinu, onda biste mogli istinito izvijestiti javnost da nije utvrđena “reprezentacija bez pokrića”, već je nadzorom utvrđeno da na računima nisu evidentirane osobe koje su bile prisutne konzumaciji, što predstavlja nedostatak za knjiženje i evidentiranje u poslovnim knjigama. Razlika o te dvije tvrdnje je drastična.
Zlonamjerna tvrdnja
Nevjerojatno je da ste objavili tvrdnju gospodina Guzića koja glasi: “Ovo je čisto pranje proračuna Grada Benkovca”. Takva zlonamjerna i neistinita tvrdnja pokazuje da onome tko izjavljuje takvo što, manjka elementarno znanje o tome da fraza “pranje proračuna” nema značenje i ne postoji, ali ne nedostaje namjere da se time naškodi ugledu gospodina Kutije.
Temeljem odredbe čl. 41. Zakona o medijima, zahtijevam ispravak objavljene informacije i ispriku nakladnika, ali bez promjena teksta, na istom ili istovrijednom mjestu, na način da se iz naslova ispravka vidi kako se radi o ispravku objavljene informacije iz predmetnog članka, uz ispriku nakladnika i glavnog urednika.
Branko Kutija po punomoćniku
mr.sc. Ivi Brkiću, odvjetniku


 ODGOVOR UREDNIŠTVA


Uvažavajući u svakom pogledu potrebu i pravo gospodina Branka Kutije na demanti (iako ne znam zašto je to potrebno činiti preko odvjetnika), smatram potrebnim kao glavni urednik istaknuti nekoliko činjenica, a u cilju razjašnjenja okolnosti.
Naime, nikada nam nije bila namjera “nasrnuti na čast i ugled gospodina Kutije”. Naprotiv, novinarka je dobila izričite upute da temi pristupi na način predviđen pravilima novinarske struke (audiatur et altera pars!), konkretno da upravo i od gospodina Kutije zatraži mišljenje i komentar u vezi s temom.
Nažalost, dogodilo se da je e-mail novinarke gospodinu Kutiji završio kao ‘spam’ poruka. U uvjerenju da je gospodin Kutija dobio e-mail koji mu je poslan 3. studenoga, a koji nažalost nije prošao, čekali smo s objavljivanjem teme pet dana, upravo iz razloga što smo htjeli čuti i objaviti argumente i stav gospodina Kutije. Ne dobivši odgovor, objavili smo tekst, očito u krivom uvjerenju da se gospodin Kutija ne želi iz određenih razloga (a i to bi bilo njegovo pravo) očitovati na navode naših sugovornika iz obrađene teme.
To je, dakle, jedini razlog zbog kojega je došlo do ovog nesporazuma, a naša je namjera od prvoga trenutka bila ne da “nasrćemo na čast i ugled” gospodina Kutije, niti da “obmanjujemo javnost”. Upravo obrnuto, od prvoga trenutka smo htjeli da nam gospodin Kutija iznese svoje argumente, ali nažalost iz opisanog razloga smo i sami sebe doveli u ovu situaciju, a zbog čega mu se, dakako, ispričavamo.
Naravno, željeli bismo i htjeli da gospodin Kutija iznese sve podatke, argumente i činjenice u sklopu teme o kojoj smo objavili spomenuti članak. Za to nikada nije kasno i Zadarski list mu je u tom smislu na raspolaganju, upravo radi cjelovite predodžbe i pune istine o tematiziranom problemu.
Šenol Selimović