Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bratović angažirao i Ljubu Pavasovića Viskovića

Autor: Minja Gugić

21.12.2008. 23:00
Bratović angažirao i Ljubu Pavasovića Viskovića


Danas će na optuženičku klupu sjesti Ivo Bratović, Ante Šale, Tomislav Petković Srića, Milorad Troskot Mime i Bogdan Pepić kod kojih je policija zaplijenila najveću količinu droge u svojoj povijesti, a čija je vrijednost na narko tržištu oko pet milijuna kuna
Nakon uhićenja u ožujku ove godine te dugotrajne i iscrpne istrage koja je rezultirala podizanjem USKOK-ove optužnice još u srpnju, danas na Županijskom sudu u Zadru, uz jake mjere osiguranja koje je najavila pravosudna policija, započinje dugo očekivano i po mnogočemu zanimljivo suđenje, kako za zadarsku, ali i širu javnost. Riječ o najtežem kaznenom djelu iz domene zlouporabe opojne droge – udruživanje radi preporodaje za što je zakonom zapriječena i kazna dugotrajnog zatvora.
Stoga nije ni čudno što je prvooptuženi u ovom slučaju, Ivo Bratović (36) uz jednu od najpoznatijih zadarskih odvjetnica mlađe generacije Tanju Budimir, angažirao, i hrvatskoj javnosti jednog od najpoznatijih odvjetnika, Ljubu Pavasovića Viskovića.
Uz njega na optuženičkoj klupi pred Sudsko vijeće kojim će predsjedati Boris Radman sjest će i Ante Šale (36), Tomislav Petković Srića (32), Milorad Troskot Mime (41) i Bogdan Pepić (41) koji se terete za udruživanje radi preprodaje pet kilograma čistog heroina i pet kilograma smjese što je najveća ikada zaplijenjena količina droge u povijesti PU zadarske, a njezina sveukupna vrijednost prodajom na ilegalnom tržištu bila je procijenjena na oko pet milijuna kuna.
Podsjećamo, petorka je uhvaćena u dugotrajnoj i pomno planiranoj policijskoj akciji poznatijoj pod kodnim imenom “selo” u koju je bilo uključeno čak 35 zadarskih policajaca i prikrivenih inspektora koji su ih dugo prisluškivali, pratili i noćili po grmovima.
Istraga je također, dugo trajala jer su se osim saslušanja brojnih svjedoka obavila i vrlo zahtjevna vještačenja stručnjaka, kao što je telekomunikacijsko te kombinirano psihijatrijsko i psihologijsko svakog od petorice optuženih.
Zadarska javnost zasigurno još uvijek dobro pamti uhićenje i privođenje istražnom sucu Bratovića, Šale i “ekipe”, a posebno Tomislava Petkovića Sriće kojeg su policajci doslovno unijeli u zgradu suda na saslušanje kod istražnog suca.
Osim droge pronađena su i dva pištolja, 32 komada streljiva i 12 detonatora.
Osim ove petorice, na kriminalističkoj obradi u Zadru tada su bile još tri osobe, među kojima i supruga Tomislava Petkovića, ali su zbog nedostatka dokaza pušteni na slobodu.
Sva je droga, podsjećamo, pronađena u kući u mjestu Kašić, čiji je vlasnik rođak uhićenog Milorada Troskota Mime. Troskot je, inače, prije uhićenja bio zaposlenik benzinske postaje Ine u Jazinama.
S njim je u vrijeme uhićenja bio i Ante Šale koji je već osuđivan zbog preprodaje droge, a policija ih je navodno uhvatila na djelu – u trenutku kada su “bijeli prah” pakirali u vrećice.
Zadarska javnost već je ranije čula za Antu Šalu koji je zbog preprodaje 4,3 kilograma heroina 2003. godine, pravomoćno osuđen na sedam i pol godina zatvora. No, u svibnju prošle godine pušten je iz gospićkog zatvora na uvjetni dopust.
Tomislav Petković Srića iz Bibinja također je poznat jer je već osuđivan zbog droge, a Zadrani još pamte srpanj 2002. godine kada je policija uhitila šestero Bibinjaca zbog udružene preprodaje heroina. Tada su osim Tomislava Petkovića uhićeni i Ivica Lisica zvani Piko, Gojko Lisica zvani Tica, Anamarija Lisica, Romeo Kinda zvani Rome i Gordan Vešović zvani Vešo.
Osim toga, neki od optuženih bili su i na glasovitoj “listi dilera” koja se 2001. godine pojavila na ulicama Bibinja, a koju su navodno sastavili bibinjski roditelji, ogorčeni neučinkovitošću policije oko njihova hvatanja.
Što se tiče Ive Bratovića, ovaj gimnazijski đak zadnji je put prijavljen prije osam godina, a samo jedanput zbog droge i to za manju količinu. Sva ostala kaznena djela koja Bratović ima “na duši”, a njih je ukupno devet, odnosila su se na imovinske delikte.
Heroin je u Zadar bio dopremljen tzv. “balkanskom rutom” iz susjedne Bosne i Hercegovine. Bogdan Pepić iz okolice Banja luke dovezao je drogu koju je trebao prodati Šali.
Ostavio je drogu na skrivenom mjestu, Šale ju je preuzeo, a Troskot ga je nakon toga odvezao u kuću u blizini Stankovaca gdje ih je policija i uhitila s heroinom.