Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ne osjećaju se krivima zbog deset kg heroina i smjese

Autor: Minja Gugić

21.12.2008. 23:00
Ne osjećaju se krivima zbog deset kg heroina i smjese

Foto: Filip BRALA



Branitelji optuženih zatražili su izuzimanje dokaza praćenja i prisluškivanja iz spisa smatrajući ih nezakonitima i kršenjem temeljnim ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom RH, što je Sudsko vijeće odbilo. No, konačnu će odluku donijeti Vrhovni sud RH
“Pazite što pišete da ne bi bilo pi….” – tihim je glasom upozorio novinare prije ulaska u sudnicu, otac jednog od optuženih.
Tako je naime, uz “blaga upozorenja” i neviđene mjere osiguranja u sklopu kojih je ispred i u predvorju zgrade uz uniformirane policajce “šetao” i policijski pas Dingo “specijaliziran” za otkrivanje droge, na Županijskom sudu u Zadru započeo jedan od najvećih i već sad, medijski najeksponiranijih sudskih procesa iz domene zloporabe opojne droge – udruživanje radi preprodaje, četvorici dilera iz Zadra i njihovom “linku” iz susjedne BiH.
Nakon čitanja osobnih podataka optuženika od kojih su većina tehničari raznih struka sa završenom srednjom školom, optužnicu je pročitao Slobodan Denona u ovom slučaju zamjenik ravnatelja USKOK-a iz koje se moglo razabrati kako je na “vrhu piramide” 36- godišnji Zadranin Ivo Bratović. Samozatajan, obiteljski čovjek, otac troje djece, gimnazijski đak, po struci kemijski tehničar s mjesečnim primanjima od deset tisuća kuna.
On je prema USKOK-ovoj optužnici od Bogdana Pepića (47), poljoprivrednog tehničara iz susjedne BiH “naručio ” 5,3 kilograma čistog heroina s udjelom od 41 posto i oko pet kg smjese paracetamola i kofeina po cijeni od 1.500 eura po kilogramu. Pepić je, prema dogovoru s Tomislavom Petkovićem dovezao drogu, a Petković je za to trebao biti “nagrađen” s pola kg heroina. Ostatak je, prema optužnici, trebao predati Anti Šali (36). Šale je novac trebao predati Petkoviću koji je trebao isplatiti Pepića po Bratovićevom nalogu.
Tako je, prema optužnici, 12. ožujka ove godine kad je Pepić došao na zadarsko područje predao Šali heroin, a on ga je zajedno s Miloradom Troskotom Mimom (41) odvezao u mjesto Banjevci, na predjelu Kašića u kuću njegove majke gdje su trebali provjeriti kvalitetu i količinu droge i izmiješati je i prepakirati u manje paketiće za “dilanje”. Njih su dvojica “u poslu” i uhvaćena.
Nakon što je USKOK-ov tužitelj pročitao optužnicu, sva petorica optuženih su se izjasnila kako se ne osjećaju krivima za ono što im se stavlja na teret.
Njihovi branitelji su potom zatražili od Sudskog vijeća kojim predsjeda Boris Radman, izuzimanje svih dokaznih prijedloga tužiteljstva obrazlažući to činjenicom kako su dokazi prikupljeni – nezakonito jer su tajnim praćenjem i prisluškivanjem, optuženicima bila ugrožena i prekršena Ustavom zajamčena ljudska prava.
Naime, kako su naglasili branitelji, nalozi istražnog suca nisu dobro obrazloženi.
Na to je “replicirao” tužitelj Denona rekavši kako prigovori i prijedlozi obrane nisu osnovani s obzirom na to da nalozima istražnog suca nisu povrijeđene odredbe Zakona o kaznenom postupku koje reguliraju i ograničavaju ustavna prava i slobode jer je, kako je naglasio tužitelj, svaki nalog zakonit i temelji se na osnovanoj sumnji da su optuženici učinili i počinili kazneno djelo koje im se stavlja na teret.
– Da su osnove sumnje postojale, razvidno je iz rezultata provedenih mjera što je i rezultat ovog kaznenog postupka. Dakle, svi nalazi su detaljno obrazloženi – zaključio je Denona.
Nakon stanke Sudsko je vijeće odbilo prijedlog branitelja, ali im je ostavljena mogućnost žalbe na to riješenje o čemu će konačnu odluku donijeti Vrhovni sud RH.
Sljedeća rasprava zakazana je za početak veljače sljedeće godine kada bi se na raspravi trebao pojaviti i Ljubo Pavasović Visković koji uz Tanju Budimir brani Ivu Bratovića.