Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Susret mladih na Višnjiku

Autor: Ines Grbić

21.12.2009. 23:00
Susret mladih na Višnjiku


Mladež će se do početka mise okupiti u središtu grada na Polotoku, a onda pravovremeno oformiti procesiju i krenuti prema Višnjiku
Organizacijski odbor za pripremu nadolazećeg NSHKM-a s predsjednikom mons. Ivanom Mustaćem i zadarski nadbiskup Ivan Prenđa odlučili su da je mjesto održavanja Nacionalnog susreta mladih 2010. g. sportsko-rekreacijski centar Višnjik.
Više je razloga praktično tehničke i simboličke naravi koji su razlogom odluke da Višnjik, koji na svom prostoru može primiti 50.000 ljudi, na euharistijskom slavlju u subotu 8. svibnja 2010. g. bude domaćin 25.000 mladih Hrvata iz cijelog svijeta. U razmatranju je bio i Forum, gdje je održan susret s papom Ivanom Pavlom II. Taj je prostor dijelom u rekonstrukciji a i Organizacijski odbor je, nakon povijesnog i jedinstvenog susreta s Ivanom Pavlom II., za NSHKM želio učiniti novi iskorak, ispisati drugačiju ambijentalnu i simboličku poruku vjerničkog zajedništva u kojoj će poluotok imati ishodišnu ulogu.
Tehnički gledano, površina Višnjika svojim stadionskim i travnatim prostorom te ovalnom atletskom stazom zadovoljava glavnom preduvjetu u praktičnosti velikog mladenačkog okupljanja kad mladi mogu sjesti na travu. Na Forumu takve mogućnosti nema. Višnjik u cijelosti ispunjava i infrastrukturnim preduvjetima uređene telekomunikacijske, komunalne, vodo i elektro opskrbe, prometne i ulične mreže te velikih ulaza i izlaza u prostor subotnjeg okupljanja. Prostor dopušta i mogućnost višeetažnog postavljanja pozornice i komforan smještaj sudionika slavlja: biskupa i svećenika, zbora, volontera i pratećih službi te mladeži.
Na simboličkoj razini, koncepcija susreta do euharistije na Višnjiku u svjetlu je činjenice da su čovjek i Crkva hodočasnici, naš je zemaljski život hod prema susretu licem u lice s Gospodinom u vječnosti. Stoga će se mladež, koja će se do početka mise okupiti u središtu grada na Polotoku, do početka mise u 18 sati pravovremeno oformiti u procesiju i krenuti prema Višnjiku gdje će predprogram pripremiti sudionike za misu u ozračju sabranosti. Na liturgijsko slavlje upućuje pučka pobožnost, a u Zadru će u svibnju, tzv. Marijinom mjesecu, misi neposredno prethoditi molitva krunice. Procesija od rive na poluotoku do Višnjika simbolizira poticaj da čovjek čini iskorake, izlazi iz navika i zatvorenosti otvoren novosti života te da ide ususret Bogu i ljudima, konkretno i mjestu gdje ga blaguje u pričesti. Procesija ima i navjestiteljsko evangelizacijsku simboliku.
Poluotok je mjesto drevnog episkopalnog kompleksa i mnogih crkvenih zdanja čime se potvrđuje višestoljetna vjernička praksa grada; Višnjik je novoizgrađeni dio naseljen u novijoj povijesti Zadra. Na NSHKM-u će ga pohoditi tisuće mladih kršćana simbolizirajući želju da život po evanđelju bude baština svakog doma i obitelji; onih kojima je to predano u nasljeđe iz bogate baštine, ali i mjestima formiranja novih župa i nicanja novih zajednica koji su na počecima izgradnje svojih vjerničkih prostora. U tom povezivanju prošlosti i sadašnjosti, starog i novog, snažan simbolički trenutak će biti i prijelaz sudionika susreta preko zadarskog mosta na putu do Višnjika, vođeni na početku procesije s Križem mladih.
 Želja je Organizacijskog odbora da procesija i dolazak ‘s onu stranu mora’ tj. zadarskog kanala bude blagoslov ljudima dijela grada na kopnu, odnosno svjedočanstvo želje da hod pojedinca kao vjernika i Crkve kao zajednice bude blagoslov svima koje susreću; da na putevima kojima hode svijetu budu znak u pronošenju poruke križa i radosti u Kristu po evanđelju koje se naviješta i živi.