Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vaterpolo živi u Zadru

Autor: Siniša Klarica

21.12.2009. 23:00
Vaterpolo živi u Zadru


Članovi Hrvatskog vaterpolskog saveza, gosti i gledatelji imali su samo riječi hvale za odlično organiziranu završnicu vaterpolskog Kupa Hrvatske


Organizacijom finalnog turnira vaterpolskog Kupa Hrvatske Zadar se na Višnjiku još jednom pokazao kao dobar organizator. Članovi Hrvatskog vaterpolskog saveza, gosti i gledatelji imali su samo riječi hvale za odlično organizirani turnir. Dobra medijska priprema i u konačnici vrhunski sportski doživljaj koji može pružiti vaterpolo, rezultirali su da je jučer većina Zadrana umjesto košarke raspredala o vaterpolu. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić nije krio zadovoljstvo s potrošenih 100 tisuća kuna gradskog novca.
Sve se to odigravalo u bazenu za koji je donedavno bilo sumnje da uopće može organizirati jednu ovakvu priredbu te da dimenzije bazena ne odgovaraju propozicijama. Male zamjerke jedino idu na račun semafora koji je tako postavljen da trener sa sjeverozapadne klupe ne može vidjeti vrijeme i rezultat, što je osobito bilo bitno kad se igrao produžetak.
No najveći doprinos spektaklu na Višnjiku dali su gledatelji. Njih, nešto manje od tisuću prepunilo je gledalište bazena. Na to da će bazen napraviti još veći štimung nego dvorana, ukazivao je prije nekoliko mjeseci direktor ŠRC Višnjik Dino Bajlo. Naime, kad se u Krešinoj dvorani skupi pet tisuća gledatelja, što je veliki broj gledatelja i za hrvatske košarkaške prilike, ona izgleda poluprazna, a kad bazen “napuči” tisuću zaljubljenika u vodene sportove, atmosfera podsjeća na legendarnu zagrebačku “Kutiju šibica” ili na stare dane slave Jazina.
Neki su se žalili da je gužva bila tolika da su morali odustati od gledanja vaterpolskog spektakla u kojem su se ogledale dvije od možda četiri-pet ponajboljih svjetskih momčadi u ovom sportu sa svjetskim vaterpolskim veličinama kao što su Vičan, Hinić, Bošković, Joković, Pavić, Karač, Sukno itd. To zadaje nove “slatke brige” organizatorima svakog budućeg natjecanja ovakve i veće kvalitete na bazenu Višnjik.
Ambijent su nadopunile i hrvatske vaterpolske legende na čelu s najboljim trenerom na svijetu Ratkom Rudićem i najtrofejnijim hrvatskim sportašem nakon Janice Kostelić Pericom Bukićem. Čak je u momčadima finalista igralo nekoliko igrača koji su branili boje VK Zadra i VK Zadra 1952. To su prije svega mornarevci: Marin Ban, Jure Marelja, Marko Bratić te jugaš Nikša Drobac.
Trener osvajača pehara pobjednika vaterpolskog kupa Hrvatske dubrovačkog Juga Elvis Fatović također vuče zadarske korijene. Fatović je i izrazio želju da Zadar 1952 što prije uđe u prvu ligu, kako bi Jug opet mogao gostovati u ovako prelijepom zdanju kao što je bazen na Višnjiku. Naime, na hrvatskom priobalju izgrađeno je u posljednje vrijeme desetak zatvorenih plivališta, funkcionalnih kašeta, ali nijedno nije kao ovo na Višnjiku.
Za bodrenje s tribina, igrači Juga odgovorili su pjesmom “Igraj, Zadre, volim te”. Na redu su plivači skakači i njihova natjecanja, kako bi pokazali da je zadarskom sportskom talentu i zanimanju samo nedostajalo ovakvih objekata kao što je zatvoreno plivalište na Višnjiku.