Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bunja iznio stranačke dosege u 2010.

21.12.2010. 23:00
Bunja iznio  stranačke dosege  u 2010.


Među najvećim stranačkim dosezima u ovoj godini zasigurno je podnesak Ustavnom sudu RH u kojem se traži očitovanje na promjene Statuta Zadarske županije, kazao je Bunja


HSP Zadarske  županije upriličio je jučer u  stranačkim prostorijama tradicionalnu blagdansku tiskovnu konferenciju. Kao i svake  godine, bila je to prilika da se  okupljenim novinarima predstavi sažetak djelovanja stranke u 2010. Kako je na početku  rekao predsjednik županijske  organizacije HSP-a Đani Bunja, među najvećim stranačkim dosezima u ovoj godini zasigurno je podnesak  Ustavnom sudu RH u kojem  se traži očitovanje na promjene Statuta Zadarske županije.
U međuvremenu, Ustavni  sud RH zatražio je od  Skupštine Zadarske županije  očitovanje, a očekuje se da će  svoj pravorijek, naravno u korist HSP-a, a vezano za pitanje zastupljenosti srpske nacionalne manjine, sud donijeti do parlamentarnih izbora.  Što se tiče izbora, HSP ne  očekuje u 9. izbornoj jedinici  samo prolaz jednog vijećnika,  nego njih više. No to će, kaže  Bunja, prilično ovisiti o budućem izgledu ove izborne  jedinice s obzirom da i tu  postoji stanoviti ustavni prijepor o nesrazmjeru broja birača. HSP očekuje da će se u  sljedećoj godini, točnije sredinom ožujka, usvojiti njihov  prijedlog da građani RH mogu otkupiti državne stanove,  ne po minimalnoj tržišnoj cijeni od 1.300 eura po metru  četvornom, nego po etalonskoj cijeni od 800 eura po  m/2.
No HSP-ovci su iznijeli i  kritiku na vlastiti račun posebice na olimpijsko sudjelovanje na izborima za vijeća  mjesnih odbora u Zadru. Kritika je navodno urodila plodom, pa su pravaši već na  sljedećim izborima iste vrste,  onima u Pakoštanima, polučili najveći broj vijećničkih  mandata i glasova. Sljedeće  godine, znanstvenim skupom  o najpoznantijem pravašu nakon Ante Starčevića, don Ivi  Prodanu HSP želi doprinijeti  verifikaciji njegove povijesne  uloge u stvaranju hrvatske  političke misli. Krajem siječnja, u planu je tematska  tiskovna konferencija na temu ribarstva u Hrvatskoj jer  se malo zna, kaže Bunja, da će  ulaskom u EU Talijani moći  ribariti u hrvatskim vodama  sve do 3 n/m od obale.
 


Blagdansko druženje HNS-a s novinarima




 Blagdansko druženje s novinarima su upriličili i zadarski HNS-ovci. Tom je prilikom predsjednik županijske organizacije Zvonko Mišlov rekao da njegova stanka djeluje u 16 podružnica od ukupno 34 jedinice lokalne samouprave. Prošle godine osnovane su podružnice u Tkonu, Pašmanu, Sukošanu, Ražancu i Kolanu. Mišlov je dodao da su u ovoj sumornoj slici nezaposlenosti, koju oslikava preko 300.000 nezaposlenih u RH, svijetla točka mediji, kako kvalitativno tako i kvantitativno. Njegova stranačka kolegica i predsjednica zadarskog HNS-a Vesna Sabolić dodala je da im zbog toga u novoj godini želi više profesionalne samostalnosti i materijalne nezavisnosti.