Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Godinu i osam mjeseci maloljetničkog zatvora

21.12.2010. 23:00
Godinu i osam mjeseci  maloljetničkog zatvora


Mladić je izrazio duboko kajanje zbog svega što je učinio te je rekao kako je izabrao krivi način rješavanja obiteljskih problema. “Žao mi je i kajem se. Treba mi stručna pomoć i još jedan šansa” – rekao je na kraju Prpić


Luka Prpić, 20-godišnjak iz Zadra jučer je na  Županijskom sudu u Zadru  proglašen krivim i osuđen na  godinu i osam mjeseci maloljetničkog zatvora zbog razbojstva koje je uz prijetnju nožem  duljine preko 20 cm počinio  početkom srpnja ove godine  oko 4 sata noću.
Sudskim vijećem je predsjedao Boris Radman koji je obrazloživši ovu nepravomoćnu  presudu i visinu kazneno pravne sankcije naglasio kako je sud  nedvojebno utvdio da je Prpić  počinio kazneno djelo i to na  način kako mu je to optužnicom i stavljeno na teret.
– Tome u prilog govori i njegovo priznanje, ali i svjedok  Darko Perica. Olakotna okolnost je činjenica da je odmah  nakon pljačke predao novac, da  je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri, što se nalazio u ozbiljnim obiteljskim  problemima te je živio u nesređenim obiteljskim prilikama  zbog čega je i rastao po domovima. S obzirom da je u pitanju mlađi punoljetnik u njegovom je slučaju primijenjeno  maloljetničko pravo. Što se  pak, tiče otegotnih okolnosti  Sudsko je vijeće uzelo u obzir  činjenicu da je do sada već  osuđivan zbog asocijalnog ponašanja zbog čega nije završio  niti osnovnu školu – obrazložio  je presudu sudac Radman.
Prije izricanja presude uslijedili su završni govori obrane i  optužbe te saslušanje Darka  Perice koji je te večeri radio na  benzinskoj crpki u Benkovcu  koju je mladić opljačkao.
Perica je u svom svjedočenju  rekao kako je mladog Prpića  znao iz viđenja jer je kod njega  kupovao cigarete, ali nije znao  njegovo ime i prezime. Opisao  je detalje događaja te večeri  rekavši kako je mladić nemaskiran ušao u prostorije crpke i s  vrata s nožem u ruci uzviknuo:  “Ovo je pljačka, daj mi novce!”.
– Okrenuo se prema kameri  video nadzora i s nožem mahao  prema kameri. Kad je izašao ja  sam uključio tzv. tihi alarm.  Čekao je poslije policiju. A dok  me pljačkao ja sam ga u jednom  trenutku upitao što mu to treba, jer iako nisam ni psiholog, a  ni psihijatar stekao sam dojam  kako doista zapravo ne želi raditi to što radi. I ponovio mi je  više puta da zovem policiju –  ispričao je među ostalim, svjedok Perica.
Nakon njegovog svjedočenja, mladić mu se ispričao  zbog svega što je učinio, a Perica mu je odgovorio da prihvaća njegovu ispriku te mu je  pri izlasku iz sudnice “muški”  stisnuo ruku i poželio svako  dobro.
Sudsko vijeće je potom pogledalo i snimku s video kamere, a kako više nije bilo daljnjih dokaznih prijedloga ni  obrane, a ni optužbe dokazni je  postupak okončan. Luka Prpić  je na kraju suđenja još jedanput  ponovio kako mu je jako žao  zbog svega te da mu nije bio cilj  novac jer je u to vrijeme bio  zaposlen.
– Žao mi je gospodina Perice  i moje obitelji. Jednostavno,  izabrao sam krivi način rješavanja obiteljskih problema. Žao  mi je i kajem se. Treba mi  stručna pomoć i još jedna šansa  – naglasio je mladić koji će pravomoćnost presude čekati iza  rešetaka zadarskog Istražnog  centra.
On je naime, samo četiri mjeseca nakon što je izašao iz maloljetničkog zatvora gdje je proveo gotovo tri godine počinio  ovo razbojstvo.