Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lisica oslobođen od optužbe, pa novinarima poželio sretne blagdane

21.12.2010. 23:00
Lisica oslobođen od optužbe, pa  novinarima poželio sretne blagdane


Lisica je oslobođen zbog nedostatka dokaza. Nakon četiri mjeseca provedena u pritvoru jučer je pušten na slobodu te je dobro raspoložen okupljenim novinarima poručio: “Sretan vam Božić i Nova godina!”


Zlatko  Lisica (32),  popularni Bibinjac koji je prije  deset godina zajedno sa svojom suprugom i ostatkom ekipe izveo filmsku pljačku i  ukrao preko dva milijuna kuna bivše Dalmatinske banke u  Zadru, jučer je na Općinskom  sudu u Zadru nepravomoćno  oslobođen od optužbe kojom  se teretio zbog dva pokušaja  iznude te je nakon gotovo četiri mjeseca provedena u pritvoru pušten na slobodu.
S obzirom na to da je cijeli  kazneni postupak protiv Lisice bio zatvoren za javnost,  novinari su tako jučer mogli  čuti presudu koju je donio sudac Ivica Marinović, ali su ostali uskraćeni za objašnjenje,  odnosno obrazloženje oslobađajuće presude.
Ono što se moglo doznati  jest činjenica da je Zlatko Lisica oslobođen zbog nedostatka dokaza za kaznena djela  koja su mu optužnim prijedlogom stvaljena na teret. Dobro raspoložen i prije izricanja  presude, poznati Bibinjac nije  želio komentirati presudu samo je pri izlasku iz zgrade  suda, ovog puta bez lisica na  rukama, novinarima uz osmijeh dobacio: “Sretan vam  Božić i Nova godina!”
Od početka tvrdio da  nije kriv
Tako je za sada okončana  sapunica oko slučaja Lisica,  barem dok se ne donese pravomoćna presuda Županijskog kao drugostupanjskog  suda.
Zlatko Lisica podsjećamo,  uhićen je krajem kolovoza ove  godine zbog sumnje da je  počinio dva kaznena djela pokušaja iznude, a nakon kriminalističkog istraživanja u  prostorijama policije potom je  bio priveden istražnom sucu  Županijskog suda u Zadru  Borisu Babiću, koji mu je nakon saslušanja, odnosno ispitivanja, odredio pritvor. Pritvor mu je bio određen zbog  opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja  kaznenog djela, a svakako mu  nije u prilog išla i činjenica da  je osuđivan. Lisica je tada pred  istražnim sucem iznio svoju  obranu u nazočnosti odvjetnika. Branio se kako nije u  pitanju nepostojeći dug, a tako  se branio i na sudu gdje je  svoju obranu dugo i icrpno  iznosio. Stavljalo mu se na  teret da je počinio kazneno  djelo iznude, “s ciljem da sebi  pribavi protupravnu imovinsku korist, na ime nepostojećeg, vraćenog duga tijekom  mjeseca kolovoza te da je u  više navrata prijetio smrću  25-godišnjaku i njegovom  61-godišnjem ocu”, koji žive  na zadarskom gradskom predjelu Ploče.
Uhvaćen na djelu
Lisica je došavši ispred  njihove obiteljske kuće, zatražio novac, a tada je i uhićen.  Osim toga, policija je u njegovom automobilu pronašla i  pištolj za koji nije imao dozvolu. Pištolj mu je oduzet te je  protiv njega po hitnom postupku podnesen i optužni prijedlog zbog nelegalnog  držanja oružja, iako je Lisica  pred istražnim sucem zanijekao da je pištolj njegov.
S ovom se “pričom” povezuje i Reno Sinovčić, vlasnik  medijske kuće VOX, vanjski  suradnik NK Zadar i predsjednik Općinskog vijeća Novigrada iz HDZ-a. Protiv njega je prije par mjeseci podignuta optužnica zbog kaznenog djela – sprječavanje dokazivanja, ali rasprava još nije  zakazana jer se Sinovčić brani  sa slobode, odnosno kako  kažu pravnici, nije u pitanju  “pritvorski predmet”, pa nije  hitno. Sinovčić je bio priveden, pa pušten desetak dana  nakon što je njegov prijatelj  Zlatko Lisica završio iza  rešetaka jer je pokušao utjecati na svjedoke da ga ne  terete. Nije znao da su žrtve  Lisičina iznuđivanja ozvučene, pa je upao u policijsku  klopku.
Kučina neće moći  napredovati tri godine
Zbog slučaja “Lisica” i “Sinovčić” po kratkom je postupku suspendiran i tadašnji  vršitelj dužnosti općinskog  državnog odvjetnika u Zadru,  Trpimir Kučina koji je protiv  njih podignuo optužnice.  Kučina je bio suspendiran  zbog stegovnog djela povrede  službene tajne u svezi s obnašanjem državnoodvjetničke  dužnosti. Naime, nakon što je  Zadarski list došao u posjed  fotografija tajnog praćenja  Rena Sinovčića, Kučinu je po  kratkom postupku suspendirao županijski državni odvjetnik u Zadru Ivan Galović.  Jučer je Državno odvjetničko  vijeće na ročištu u Zagrebu,  Kučini odredilo stegovnu mjeru – tri godine zastoja u promaknuću, ali on i dalje ostaje  na funkciji zamjenika općinskog državnog odvjetnika.