Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nije velika, ali je važna

21.12.2010. 23:00
Nije velika, ali je važna


Nije to bila velika pobjeda. Ali je bila važna pobjeda. Ne toliko radi samog natjecanja i prolaza u drugi krug, koji je solidan uspjeh za ipak poprilično mladu momčad, već radi činjenice da su Zadrani ponovo došli do pobjede. I na taj način zaokružili solidan period u kojemu su dobili Partizana i Hemorama u regionalnoj ligi te ušli u drugi krug Eurochallege Kupa.
Sama utakmica – stara priča. Ne zna Zadar dokrajčiti protivnika, već ga mora barem tri-četiri puta pobijediti. Na sreću jučerašnji protivnik ipak nije bio toliko kvalitetan da bi uspio napraviti totalni preokret. A i Zadrani su, čini se, naučili malo stati na loptu i iskontrolirati završnicu.
Doduše pobjeda je ipak djelo igre u prvom poluvremenu. Tada je funkcioniralo sve dobro. Iako je protivnik radio solidan pritisak na vanjske igrače, a to ovakve momčadi koje imaju velik broj američkih i tamnoputih igrača znaju raditi. Ta motorika koju daje takav tip igrača omogućuje treneru da igra zaista čvrsto i agresivno. Ali u prvih 20 minuta taj pritisak su Zadrani lomili dobrom organizacijom u napadu, a pogotovo i dobrom obranom, obranbenim skokom, nakon kojeg su kontrama rješavali goste. I rezultat je bio +20.
No, idući protivnik i idući dvoboj su ipak mnogo važniji. Sastav Širokog je idealan protivnik za nastavak dobrih izdanja pa i svojevrsne serije. A tko zna, možda i za stizanje još nekog od konkurenata za tu, tragičnu posljednju poziciju u NLB ligi, recimo Cibone koja i dalje proživljava mukotrpne dane.
Iako se Široki kod kuće dugi niz godina činio kao veliki zicer, ovaj put to nije tako. I svaka utakmica je Zadru presudna i svaka pobjeda vrijedna. Jer unatoč činjenici da su sad ostvarene neke pobjede, daleko je to još od toga da se može reći da su igrači Danijela Jusupa dovoljno sazrijeli da mogu rutinirano doći do pobjede. I ne bi nikako bilo čudno da i dvoboj u četvrtak bude takvog tipa da o pobjedniku bude odlučila jedna ili dvije lopte. A nećemo niti govoriti koliko će igrači Širokog biti motivirani protiv Zadra. Na kraju krajeva velik broj igrača Širokog su ili Zadrani ili su igrali za Zadar, a osim toga vjerojatno se svi u klubu na neki način žele i osvetiti Danijelu Jusupu, koji je prošle sezone preuzeo Široki i onda ga na poziv Zadra napustio. A to sutrašnjim gostima Zadra nikako nije sjelo. Što je i logično.
Iako je taktička priprema pred svaki nastup itekako važna, u ovom trenutku možda je Zadranima u najmanju ruku jednako tako važna i psihološka priprema. Jer znali su Zadrani gubiti tkz. lake utakmice, nakon velikih pobjeda. A jedna takva “laka” je ona sutra.