Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Od komunalnog doprinosa planira se prihod od dvanaest milijuna kuna

21.12.2011. 23:00
Od komunalnog doprinosa planira se prihod od dvanaest milijuna kuna


Na prijedlog načelnika Kapovića proračun bi bi trebao biti u granicama od 49,000.000 kuna. Na prihodovnoj strani najviše 12 milijuna planira se prikupiti od komunalnog doprinosa, od priključaka na vodu i odvodnju 10 milijuna kuna, od poreza na kuće za odmor 9 milijuna. Od komunalne naknade 6,5 milijuna kuna…


Općinski vijećnici predvođeni predsjednikom Matom Radovićem (HSLS) odradili su posljednju ovogodišnju radnu sjednicu na kojoj su u fokusu zanimanja vijećnika uglavnom bile financijske teme.
Kapović ignorirao Buškulića
Na samom početku otvorena je rasprava o drugom po redu ovogodišnjem rebalansu proračuna. Kako je istaknula pročelnica odjela za financije Ljiljana Vučetić, godina koja je na izmaku okončat će se proračunom od 29,3 milijuna kuna ili za 5 milijuna kuna manje nego što je prvotno bilo planirano.
– Riječ je o prihodima koji se nisu zbog tehničke naravi na prihodovnoj strani prikupili uslijed izostanka priključaka na kanalizaciju i vodovodnu mrežu, istaknula je Vučetić.
S obzirom da su konačni prihodi u odnosu na rashode ipak povećani općinski načelnik nezavisni Kristijan Kapović je predložio da se dodatna sredstva uplate Boćarskom klubu Vir u iznosu od 20.000 kuna, NK. Mornaru 25.000 kuna, navijačkoj skupini Torcidi 15.000 kuna, DDK-Vir 13.000 kuna i KUD-u Sv. Ivan 25.000 kuna. Za rebalans, kao i za načelnikov prijedlog, ruke je podignulo osam vijećnika vladajuće (HSS-SDP-HSLS) koalicije, dvojica iz redova HDZ-a, dok je protiv bio oporbeni vijećnik Šime Buškulić (HSP).
Rasprava o rebalansu bila je uvod u žestoku raspravu koja je uslijedila na temu proračuna za narednu 2012. godinu i u kojoj su se žestoko lomila koplja između vijećnika Šime Buškulića i načelnika Kristijana Kapovića. Naime, na prijedlog načelnika Kapovića proračun bi trebao biti u granicama od 49,000.000 kuna. Na prihodovnoj strani najviše 12 milijuna planira se prikupiti od komunalnog doprinosa, od priključaka na vodu i odvodnju 10 milijuna kuna, od poreza na kuće za odmor 9 milijuna. Od komunalne naknade 6,5 milijuna kuna i tako redom. Kada su u pitanju rashodi, 10 milijuna kuna se planira usmjeriti u projekt daljnje izgradnje sustava otpadnih voda i vodovodizaciju otoka, u subvencije u turizmu 2,5 milijuna, u otkup privatnog zemljišta 2 milijuna, u sportsko-rekreacijski centar 2,5 milijuna, u poticaje poduzetništvu i poljoprivredi 1,4 milijuna kuna…
Na ovako predloženi proračun oporbeni vijećnik Šime Buškulić je uime kluba HSP-a predložio amandmane u iznosu od 8,6 milijuna kuna. U njima se najviše jedan milijun kuna traži na ime smanjenja aktivnosti ureda načelnika. Buškulić je predložio da se 4 milijuna kuna iz njegovog amandmana usmjeri za izgradnju infrastrukture i gospodarske i turističke zone te 4,6 milijuna kuna u otkup zemljišta od Virskog mosta do autobusnog kolodvora za izgradnju nogostupa i javne rasvjete.
“Sveti Ivan” ostaje bez milijuna
 – Kada bi ovo vijeće usvojilo predložene amandmane, što je 20 posto proračuna, onda ja ne bih bio načelnik nego Buškulić. Mijenjati razvojnu viziju koju mi kao općinska uprava želimo realizirati u narednoj godini bilo bi krajnje suludo. Vi gospodine Buškuliću dobili ste povjerenje građana da budete vijećnik i da branite interese onih koji su vas birali kao vijećnika, a ne kao načelnika. Stoga ja kao predlagač odbacujem vaše amandmane što, također, preporučam i svima ovdje nazočnim vijećnicima, kazao je odrješito načelnik Kapović, obrazloživši kako se također odbacuje i amandman nogometnog kluba Sv. Ivan, za kojeg je rekao da je do sada Općinu isti taj klub u kojem ne igra niti jedan igrač s otoka Vira, koštao 3 milijuna kuna te kako će se tom praksom financiranja ubuduće prestati.
Predložene amandmane vijećnika Buškulića predsjednik Vijeća Radović ponudio je vijećnicima na usvajanje. Protiv je ruke dignulo 9 vijećnika. Buškulić je bio za, dok je Karmelo Olić (HDZ) ostao suzdržan. Radović je potom dao na izglasavanje i proračun za narednu 2012. godinu, kao i projekcije proračuna za 2013. i 2014. godinu u iznosu od 64 milijuna kuna. Deset vijećnika bilo je za, dok je vijećnik Buškulić bio protiv. Vidjevši da ništa od onog što je predložio nije dobilo zeleno svjetlo Buškulić je demonstrativno napustio općinsku vijećnicu.
 U nastavku u smirenijoj atmosferi vijeće je jednoglasno prihvatilo predložene financijske planove za narednu godinu trgovačkih društava Čisti otok d.o.o., Vir održavanje d.o.o., Vir turizam d.o.o. i Vodovod-Vir d.o.o., kao i Dječjeg vrtića Smješko koje su podrobno predstavili njihovi direktori Željko Buškulić, Ante Marasović, Zdenko Mičić, Hrvoje Bašić i Jagoda Radović. Prihvaćen je i novi prijedlog načelnika Kapovića po kojem će svi oni koji podnesu zahtjev za priključak na vodovodnu mrežu i kanalizaciju do 30. lipnja 2012. godine imati popust od 35 posto, do 30. lipnja 2013. imat će 25 posto te do 30. lipnja 2014. 15 posto uz rok plaćanja od 15 dana.
Na kraju vijeće je usvojilo prijedlog da se isplati božićnica u visini od 400 kuna i to 200 kuna u gotovini, a 200 kuna u bonovima nezaposlenima, umirovljenicima, osobama starijim od 65 godina i štićenicima Centra za socijalnu skrb uz uvjet da prema Općini i njezinim trgovačkim društvima uredno podmiruju dugovanja.


Buškulić: Ukazati na određene činjenice




Šime Buškulić (HSP) je jedini sudjelovao u raspravi te je umjesto standardnih pitanja, kako je kazao, želio vijećnicima, a i široj javnosti na koncu godine ukazati na određene činjenice.
– Kada ste došli na vlast 2001. godine obećali ste da će do 2005. godine na Viru biti voda i kanalizacija. Evo deset je godina prošlo, a još ni jednog ni drugog nema. Na 13. sjednici 2007. godine hitno se usvojila odluka da se mora ići u otkup zemljišta od Virskog mosta do samog centra zbog postavljanja javne rasvjete i izgradnje nogostupa. Evo došla je i 2012. godina nema ni jednog ni drugog. Na istoj toj sjednici dali ste obećanja da će prvog srpnja iste te godine biti gotova mrtvačnica, nje nema ni sada. Na 22. sjednici OV-a 2008. rečeno nam je da je dogovoren izvođač za izgradnju nogometnog igrališta. Od toga ništa. Tijekom 2009. najavljeno je otvorenje dječjeg vrtića. Znamo da vrtić još ne radi i kakvi ga problemi sve prate. Ima još puno toga, ali mislim da će birači na sljedećim izborima napokon znati prepoznati sva vaša lažna obećanja. Gospodine načelniče, vas i vaše vijećnike istomišljenike mogla bi uništiti pohlepa. Opravdano sumnjam iz svega ovog što sam naveo te kao i onemogućavanja mene kao vijećnika da dođem do informacija kako su milijuni kuna iz općinskog proračuna odlazili nenamjenski na štetu nas građana Vira. Neke se ljude može varati sve vrijeme, neke samo neko vrijeme, rekao je Buškulić.
Načelnik Kapović odbacio je optužbe Šime Buškulića.
– Optuživati nekog bez argumenata za kriminal i netransparentnost za trošenje općinskog novca, a ujedno čitavo vrijeme biti vijećnik koji je proboravio sve to vrijeme u Vijeću i koji je imao uvid gdje su sve novci trošeni je krajnje neozbiljno i degutantno, rekao je načelnik Kapović.