Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kriza u Galovcu – proračun nije izglasan

Autor: Velimir Brkić

21.12.2012. 23:00
Kriza u Galovcu – proračun nije izglasan

Foto: Velimir BRKIĆ



Ionako loše odnose u vladajućoj strukturi Galovca dodatno je uzburkala sjednica Općinskog vijeća. Proračun za 2013. godinu s rezultatom 5:3 nije prihvaćen. Ni prijedlog za privremeno financiranje nije prošao.
Na sjednici Vijeća je nazočilo osam od 11 članova, nedostajali su Matija Bučić (HSS) te dva vijećnika HDZ-a Ante Gulan i Marinko Šare Loza.
– Za proračun u iznosu od četiri milijuna kuna su glasovali vijećnici HNS-a Ante Raspović i Milan Čakarun te Nediljko Vujević (HSU). Protiv izglasavanja proračuna su bili predsjednik Vijeća Petar Burčul Pešo i Nikola Burčul (SDP) te Pere Burčul, Marko Vujević i Milorad Gulan (HSS), objašnjava načelnik Marin Gulan (HDZ).
Podsjetimo, na izvanrednim izborima prije više od dvije godine umjesto Slavka Šare (HSS) za novog načelnika Galovca izabran je Marin Gulan (HDZ), a zamjenik je njegov stranački kolega Rafael Burčul. Međutim, do nedavnih stranačkih promjena u Vijeću sa šest vijećnika većinu je imao HSS čiji je tadašnji predsjednik Petar Burčul predsjedavajući Vijeća, dok koalicija HDZ-HNS-HSU ima nedostatnih pet vijećnika.
– Proračun se mora donijeti do 31. prosinca, to je zakonski rok tako da još uvijek imamo vremena, rekao je načelnik Marin Gulan (HDZ).
Ako proračun za 2013. ne bude donesen na sljedećoj sjednici prema napucima nadležnog ministarstva Općinsko vijeće treba donijeti odluku o privremenom financiranju. Iz proračuna će se financirati samo plaće općinskih djelatnika te osnovni materijalni troškovi tzv. hladnog pogona. Sve ostalo je do daljnjega “na ledu”.
Ako se ta odluka o privremenom financiranju u iduća tri mjeseca, tj. proračun za 2013. ne usvoji, sljedeći korak samo dva mjeseca prije lokalnih izbora bit će trenutačno raspuštanje Općinskog vijeća, drugo u ovom četverogodišnjem mandatu. Zakon predviđa i prijevremene izbore, no to se ne događa ako je riječ o godini u kojoj se trebaju održati redovni izbori, u treću nedjelju 2013.