Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Šarić Frantin: Cijela gradnja u Zadru svela se na tri projekta

Autor: Siniša Klarica

21.12.2012. 23:00
Šarić Frantin: Cijela gradnja u Zadru svela se na tri projekta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Gradonačelnik Vrančić je replicirao na tvrdnju Omerke Šarić Frantin da se cijela gradnja u Zadru svela na tri projekta (Trg Petra Zoranića, Poljana Šime Budinića i uređenje ulica Benka Benkovića i Domovinskog rata) nabrajanjem svih projekata koje je grad, unatoč krizi, realizirao čime je Zadar svrstao u najuspješnije gradove u zemlji


Drugi po redu ovogodišnji rebalans gradskog proračuna umanjio ga je za 8 milijuna kuna. Kao što je otprije poznato, u rujnu je proračun Grada Zadra sa 377,2 mil. kuna smanjen na 352 mil. kuna, a nakon jučerašnjeg rebalansa on iznosi 344 mil. kuna.
Vijećnica oporbe Ingrid Antičević Marinović odmah je napala tvrdnju gradske pročelnice za financije Grozdane Perić kako se Gradu Zadru nije dogodio prihod ponovno aktualizirajući priču o tome gdje su sredstva od prodanih stanova sa stanarskim pravom. Stanje u gradskim financijama ocijenila je posljedicom politike nojeve glave zabodene u pijesak.
Prihoda nema na vidiku
U obrazloženju resorne pročelnice Grozdane Perić vidi se kako je samo stavku od poreza na nekretnine potrebno smanjiti za cijeli milijun kuna jer tržište ne pokazuje znakove oporavka. Dodatnih 2 milijuna kuna reže se od predviđenih sredstava Fonda za zaštitu okoliša na pozicijama uređenja odlagališta u Diklu i odvoza smeća s otoka. Također, neće se ostvariti niti planirani prihodi od komunalnog doprinosa i to za dva milijuna kuna. Kako su propisani kriteriji gradnje azila za pse previsoki, ukida se previđena stavka za gradnju azila za životinje. Tečajna razlika, zanimljivo je, proizvela je i dobitak za proračun od 346.584 kn. Nastala je prilikom otplate glavnice i kamate na kredit kojim se otplaćuje gradnja SC Višnjik, bila je manja od očekivane. Da sve ne bude crno, rebalansom se za 250 tisuća kuna povećava iznos za novorođenačke naknade. Omerka Šarić Frantin iz SDP-a je naglasila kako zbog nedostatka 8 milijuna kn najviše stradava sam život grada uobličen u investiranje u dugotrajnu imovinu. Na sve to, kaže njena kolegica Irena Dragić, Grad plaća 3 milijuna i 200 tisuća kuna kazne i penala, za izgubljene sudske sporove.
Grozdana Perić je uzvratila kako je Grad naplatio 95,5 posto komunalne naknade i 90 posto zateznih kamata. Međutim, na porez na promet nekretnine Grad ne može utjecati te je po toj stavci naplatio tek 60 posto. Teško je, dodaje Perić, utjecati i na naplatu komunalnog doprinosa koji je naplaćen oko 80 posto.
Mikin dobacivao iz klupe
Sjednica Gradskog vijeća nije bila bez iskrica. Naime, obrazlažući smanjenje programa komunalnih radova, gradonačelnik Vrančić je replicirao na tvrdnju Omerke Šarić Frantin da se cijela gradnja u Zadru svela na tri projekta (Trg Petra Zoranića, Poljana Šime Budinića i uređenje ulica Benka Benkovića i Domovinskog rata) nabrajanjem svih projekata koje je grad, unatoč krizi, realizirao, čime je Zadar svrstao u najuspješnije gradove u zemlji. No Vrančić je optužio aktualnu državnu vlast da ne radi ništa, na što mu je Željko Mikin iz klupe dobacio da ne laže. Pritom je Mikin podigao prst, na što mu je gradonačelnik uzvratio da su prošla vremena kad su Mikin i njegovi tadašnji partijski drugovi pokazivali prste onima koji ne razmišljaju kao oni. Situaciju je smirio predsjednik GV Živko Kolega koji je pozvao vijećnike da polemiziraju, čak i žustro, ali s govornice kako bi sve ušlo u zapisnik.
Hrvatski branitelji ubuduće će za svaku gradnju plaćati komunalni doprinos umanjen za deset posto. Isto tako, hrvatskim braniteljima u procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata u područjima posebne državne skrbi u Crnom i Babindubu komunalni doprinos bit će manji za ukupno 60 posto. Za 20 posto smanjene su i najamnine gradskih poslovnih prostora u siječnju i veljači sljedeće godine. Smanjenje se ne odnosi na pet banaka koje koriste gradske prostore.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU