Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Po zakonu, na dočeku na Trgu ne bi smjela biti bačena niti jedna petarda!

21.12.2016. 23:00
Po zakonu, na dočeku na Trgu ne bi smjela biti bačena niti jedna petarda!


Ministarstvo unutarnjih poslova RH od 1993. provodi akciju Mir i dobro čiji je cilj sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava u svrhu sprječavanje ozljeđivana građana i uništavanja imovine. Tim povodom i ove godine je u PU zadarskoj održana tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali metodolog Službe policije PU zadarske Željko Vranković i Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju.
U uvodu konferencije zamjenik načelnika PU zadarske Elis Žodan je rekao da je unatoč neatraktivnosti teme ona vrlo bitna za policiju, jer se u ove predblagdanske dane već bilježe posljedice neopreznog rukovanja pirotehnikom. No, priznaje Žodan, situacija je kudikamo bolja nego 90- ih kad je Zadar izgledao, po pucnjavi u blagdanske dane, kao Bejrut.
– Na području PU zadarske registrirane su ukupno 24 prodavaonice koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava tzv. „piro shopova”, te pet prodavaonica oružja i streljiva u kojima se mogu prodavati i pirotehnička sredstva. Tijekom ovogodišnje akcije „Mir i dobro” do danas obavljen je pregled 14 „piro shopova” i jedne prodavaonice oružja i streljiva, a uslijedit će svakodnevni pregledi i ostalih prodavaonica. Također, u cestovnom će se prometu posebna pozornost posvetiti većoj protočnosti prometu. Maksimalno će se represivno postupati prema počiniteljima prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili droga, odnosno upravljanja vozilima nepropisnom brzinom i prije stjecanja prava na upravljanje, govorio je na početku Željko Vranković.
Vranković je rekao kako se dostupna pirotehnika dijeli u osam kategorija, od kojih se građani najčešće susreću s četiri kategorije. To su: pirotehnička sredstva razreda I. ili pirotehničke igračke u koje spadaju bengalske šibice, pucajuće šibice, konfeti bombice, pucajući čepovi, šibice sa zlatnom ili srebrnom kišom, pucajuće trake, naboji koji eksplodiraju pod nogama i sl. Ta sredstva se prodaju u svim vrstama prodavaonica, kioscima i pokretnim trgovinama tijekom cijele godine i to osobama starijim od 14 godina.
– Pirotehnička sredstva razred II. ili sredstva za male vatromete: petarde, male rimske svijeće, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje, topovski pucnji, rakete, vatrometne baterije i sl. prodaju se samo u prodavaonicama oružja ili streljiva i od MUP-a odobrenim prodavaonicama pirotehničkih sredstava za zabavu. Smiju se prodavati osobama starijim od 18 godina i to od 15. prosinca do 1. siječnja. Osobe mlađe od 18 godina mogu ih koristiti samo uz prisutnost roditelja ili staratelja. Pirotehnička sredstva razred III, ili sredstva za srednje vatromete, ne nalaze se u slobodnoj prodaji i njihova uporaba podliježe posebnim dozvolama u nadležnosti MUP-a. Pirotehnička sredstva razred IV. ili sredstva za velike vatromete i profesionalna pirotehnika za vrlo velike vatromete, ne nalaze se u slobodnoj prodaji.
Važno je napomenuti kako je uporaba svih pirotehničkih sredstava zabranjena u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, što znači da teoretski na Narodnom trgu na dočeku ne bi smjela biti bačena niti jedna petarda. Također, uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu II i III razreda zabranjena je u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.